Egy magyar újságíró drámai könyve az éppen 25 éve kezdődő ruandai népirtásról: Halj meg, tuszi!

ugytudjuk.hu 2019-12-18 11:47:00
A rádió bemondta, hova kell menni gyilkolni.

Éppen 25 éve, hogy a 20. század egyik legvéresebb népirtása vette kezdetét az afrikai Ruandában. A hutu és tuszi törzsek összecsapása hamar eldőlt a hutuk javára, akik ezután módszeres népirtásba kezdtek. Hogy kiket kell megölni, azt naponta beolvasta az RTLM kormányrádió. 

Az afrikai holokausztról nagy hatású film készült Hotel Ruanda címmel, de azt már kevesebben tudják, hogy egy magyar újságíró, Szabadi Klaudia könyvet írt az évforduló kapcsán. Méghozzá drámait: egy olyan túlélő, Gabriel, sorsán keresztül elevenítette fel a borzalmakat, aki egyedül maradt életben népes családjából. „Az édesanyám és a kishúgom tűzhalált halt... Benne égtek a házunkban. Felgyújtották őket elevenen! Apámat kutyákkal tépették szét, amikor már félholt volt, az udvari emésztőgödörbe dobták... Nincs nap, hogy ne jutna mindez eszembe, érzem a szagokat, látom, látom, ahogyan suhognak a machetek, ahogy gyilkolnak...

Belgák menekülése Kigaliból, az út mellett holttestek / Fotó: Scott Peterson/Liaison

A könyv részletesen szól a Ruandában meghirdetett megbékélési ünnepről is, amikor a főváros, Kigali központi stadionjában a büntetésüket letöltött gyilkosok bűnbocsánatért esedeznek és sorolják elkövetett gaztetteiket. A szerzőt joggal és okkal izgatja a kérdés: miként lehet megbocsátani egy ilyen mértékű vérengzést? Milyen tanulságok vonhatók le belőle a mai ember számára? Miként történhetett meg az, hogy a nemzetközi szervezetek, közte az ENSZ, sorra csődöt vallottak, a gyilkolás egyenes adásban zajlott a világ színe előtt? (Ez utóbbi kitétel nem költői túlzás, mert a BBC hős riporterei életük kockáztatásával küldtek tudósításokat). Úgy tűnik, a rossz lelkiismeretű világ, benne rossz lelkiismeretű politikusaival, igyekezik túl lenni a „témán". Ezért is jó, hogy van ez a könyv, mert  ismét követ dob az állóvízbe.

A konfliktus 1994 tavaszán robbant ki, amikor a ruandai főváros repülőtere fölött lelőtték a ruandai hutu elnök repülőgépét, amin ott volt Burundi, szintén hutu elnöke is. A hutuk a tuszikat vádolták a merénylettel, ők meg a hutukat.  Az országban 2500 békefenntartó volt, de nem avatkozhattak közbe. Később ki is vonták őket, csak néhány francia kontingens maradt. Ma már tudjuk, hogy a hutuk készültek az etnikai tisztogatásra. Ezt bizonyítja, hogy 1993 ősze és 1994 tavasza között 500 ezer bozótvágó kést, machetet importáltak. A gyilkosságok zömét ezzel az eszközzel követték el. A „ráhangolást" a hutuk kormányrádiója, az RTLM végezte. A nap minden percében uszított, a tuszik likvidálására szólított fel. Amikor a kegyetlenkedések elkezdődtek, a rádióban beolvasták azoknak a tuszi vezetőknek, orvosoknak, más értelmiségieknek a lakcímét, ahol elérhetők voltak. A hutu miliciák szó szerint címre mentek és borzalmas mészárlásokat rendeztek. „Úgy mentünk gyilkolni, mintha piacra mennénk" – mondta el egy hutu a tárgyaláson. Fergal Keane, a BBC riportere egy templomi tömegmészárlás színhelyére utazott, miközben néptelen falvakon hajtott át. „Mintha egy másik világba zuhantam volna... A  hutuk már elmentek, a falvak üresen álltak, sem embert, sem állatot nem láttam. Megálltam az egyik takaros portánál, de ott sem volt senki, az ajtó viszont tárva, nyitva. Bementem, köszöntem, senki sem szólt vissza. Majd az udvarra néztem, hát, ott voltak. Heten, egy egész család, a szülők meg öt kisgyerek. Ó borzalom, szemük kiszúrva, kis testük megcsonkítva... Akkor már tudtam, mi vár rám a templomnál".

Tuszik áldozata / Fotó: Scott Peterson/Liaison

A ruandai holokausztnak az elmenekült tuszik felkelése vetett véget. Paul Kagame, a Ruandai Hazafias Hadsereg vezetője betört saját hazájába és elfoglalta Kigalit, majd államelnökként újjászervezte az államot. A bosszútól vezérelt tuszik 60 ezer hutut öltek meg. Kagame azonban megfékezte a további vérontást, hutu miniszterelnököt nevezett ki. A tanulságok levonása máig tartó folyamat. Szabadi Klaudia riportkönyve bizakodóan zárul. A megbékélés ünnepén nem történik nagyobb kilengés, az áldozatok hozzátartozói hajlanak a megbocsátásra. Gabriel sorsa is rendeződött, otthon szép felesége várja, gyerekei elevenek, gyönyörűek. Ám amit a béke kapcsán mond, az nagyon mellbe vág: „Ezrével járnak a gyilkosok közöttünk. Lehet, hogy egy asztalnál ülünk, és nem tudjuk róla, hogy az, hogy ártatlan embereket ölt".

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.