Koczka Tibor: Központilag adták ki a szombathelyi Fidesz frakciónak, hogy az ellenzéket bevándorláspárti szivárványkoalíciónak kell hívni

Farkas Bazsi 2019-09-04 07:45:00
A fideszes alpolgármester szerint ennél jobban emberi méltóságában megalázni nem lehet egy embert. Itt az interjúnk befejező része.

Hosszú, részletes és őszinte interjút adott Koczka Tibor a város jelenlegi fideszes alpolgármestere, aki az októberi választáson már mint független polgármesterjelölt és Pro Savaria színekben pedig egyéni képviselőjelölt indul. Az interjút, hosszúsága miatt 3 részletben olvashatják az Ugytudjuk.hu-n. Az első részt itt olvashatod, a másodikért ide klikkelj, most pedig jöjjön a harmadik rész!

Mi a véleménye a szombathelyi media palettáról. 

Szerintem a Szombathelyi média helyzet egy az egyben mutatja a városi közállapotokat. Miért lenne más? Ha a közélet, a politika, a politikusok ilyen, akkor azt visszatükrözi a sajtó. Ha a fideszes propagandalapba valaki belenéz, akkor látja, hogy a keresztény, konzervatív oldalhoz ennek köze nincsen. 

Jogerősen el is ítélték törvény sértésért

Ez számomra azért is fáj, mert 84-ben kezdtem el a Vas Népénél külsősként és 85-től már belsős újságírója voltam. De, hogy ilyen mélyre süllyedni a sajtóban. 

A másik része pedig az online megjelenése egy egészen más műfajt hozott. Két online újságot alapítottam, szerkesztettem, főszerkesztettem. Az, hogy egy sajtótájékoztatóval, vagy más eseménnyel akár 10 percen belül több ezer, tízezer, százezer embert lehet elérni ez meg fantasztikus. Azt egy picit sajnálom, hogy a gyorsasággal együtt a stílus és a helyesírás mélyrepülésbe kezdett. Annak idején rang volt újságírónak lenni, egy újságíró igazolvánnyal. Most meg bárki mondhatja, hogy ő újságíró. Ezt azért jó lenne valamiféle szakképesítéshez kötni. 


Ami egy újabb feladat a mai világban, és ez inkább az olvasóé, mintsem az újságíróé, hogy eligazodjon a hírek és álhírek között. 

Selmeczi Tibornak volt a Satelit című műsora, amiben volt egy rovat: A politikus is ember címmel. Szóval folytassuk valahol itt. Van nyomás? A közgyűlési hangulat jelen van a hivatalban? Kapott-e például fenyegetést miután bejelentette, hogy elindul képviselőnek, majd polgármesternek?

Én Szent II. János Pál szavaival tudok erre üzenni: “Ne féljetek.” 


Ez a munkát, feladatot, most el kell végezni. Nem engedhetjük meg, hogy olyanok, irányítsák itt helyben a közéletet, olyanok irányítsák a várost, akik erőből teszik ezt. Az aláírásgyűjtés alatt ehhez rengeteg erőt kaptam. Ha most hagyjuk magunkat, akkor előbb, utóbb el fog tűnni mindenki olyan, aki valóban tenni akar a városért, és maradnak csupán a pártkatonák.  Ez benne is van egyébként a programomban, hogy ne a helyi kiskirályok és a pártfunkcionáriusok döntsék el, hogy mi legyen a városban.

Ami a nyomás részét illeti. Én maratoni futó voltam, meg tájfutó, egy versenyen futottam 12 órát, úgy gondolom, hogy van kitartásom. Na meg az elmúlt 5 évben edződtem is. Mitől féljek?

Azért amikor valaki szembe mer állni a mostani rendszerrel, ott komolyan latolgatni kell, hogy mi lesz a családdal, a vállalkozással.

Nekem már nincs vállalkozásom.

Bezárt a kerékpárbolt?

Be.

Megelőzve a bajt?

Nem. Én 30 évig voltam vállalkozó, de amikor alpolgármester lettem, akkor az összeférhetetlen lett volna a vállalkozás vezetésével. Ugyanis ott is korlátlan felelősséggel felelek. A céget így átadtam a feleségemnek. A boltot pedig idén nyáron bezártuk.

Az igazság az, hogy minket is elért az internetes vásárlás rákfenéje. Illetve mi is éreztük Ausztria munkaerőelszívó hatását. 300 ezer nettó alatt nem találni szerelőt a boltba. Aztán arról sem szabad megfeledkezni, hogy 1,5 éves az unokám, szeptemberben jön a második unokám, ebből fakadóan sok más egyéb feladatunk lesz. 

Elindulni a Fidesz ellen az egy fricska, vagy újabb tudatos állomása az Ön karrierjének?

Én azt gondolom, hogy a tudásom legjavát adtam az elmúlt 5 évben. Nem akarom magamat fényezni, de csak ha beírják a nevemet a Google-ba akkor látni, hogy a Tour de Hongrietól kezdve a fogyatékos gálákig, de mondok mást is. 2015. március 15. óta az ünnepség a múzeumkertben van. Azt ki találta ki? Hát én. 

Az ‘56-os forradalom 60. évfordulójára a Csepel teherautós városi megemlékezést ki rakta össze? Hát én. Európa Kulturális Fővárosa pályázat… Ez mind az én irodámban született meg. Én úgy gondolom, hogy, aki a hatalomban van és nem hatalomért, az igenis tud tenni a közért. 


Az túlzás lenne, hogy fricska. De én annak álltam ellen, hogy nehogy már nekem kelljen elkullognom lehajtott fejjel a városházáról. Akkor ezt hadd döntsék el a választók. Ha nem kellek, akkor fogom a kalapom és távozok.

Mi a B terv?

Nincsen B terv, nem kell. Lassan nyugdíjas korú leszek, 57 éves múltam, lassan 58 leszek. Eddig még mindig megtalált a munka. De ha most belegondolok, hogy 30 évig újságíró voltam, 5 évig politikus, akkor akár még kommunikációs tanácsadó is lehetek. Persze csak akkor ha szükség van rám. Van több könyv ötletem. A gyerekek révén egész Ázsiát bejártam, ha csak azokat a fotókat összerendezem, akkor több könyvnyi anyag kijönne belőle.


Milyen kívülről látni a helyi Fideszt? Milyen ez a csapat?

Az első igazán nagy felháborodásom az tavasszal volt, amikor a frakció társaimnak - meg nekem is, csak én nem hajtottam végre - kiadták, hogy bevándorláspártinak, szivárványkoalícósnak, meg árulónak kell megszólítani a képviselő társaikat. 

Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk, egyformák, mi pedig a keresztény konzervatív oldalon állunk. A másikat emberi méltóságában hogy lehet így megalázni. Nem a véleményét mondta el, hogy szerinte XY bevándorláspárti, hanem a nevük elé mondták, kivétel nélkül. 

Vissza lehet nézni én egyszer sem mondtam.

A másik, hogy ezt a lapot, a Szombati Helyi Hírlapot így felvállalják.

Azt pedig a rendkívüli közgyűlésen is lehetett látni, hogy mint annak idején Rákosi pajtásnál. Felállnak gratulálnak, hízelegnek, hol a Hendének, hol a Puskásnak. Hol tartunk?

A 70-es években elég sokat jártam Erdélyben. A mai napig megvannak azok a könyvek, amikben kiadták a Ceaușescu beszédeit, amikbe még a taps helye is bele volt írva. Újra itt tartunk? 

Eléggé borúlátó vagyok, hogy 30 évvel a rendszerváltás után még mindig arról kell beszélni a szombathelyi közgyűlésben, hogy cenzúra, ugye a színház, hogy szamizdat, mert tudtommal a párt szennylapja még mindig nincs bejegyeztetve, meg, hogy szükség van-e a népszavazás lehetőségére Szombathelyen. 

Itt már régen nem arról van szó, hogy keresztény, konzervatív kultúra, hanem arról, hogy Hende Csabának van egy csapata és a hatalom megtartása a cél, kerüljön ez bármibe is. 


Sajnálom, hogy a többiek nem álltak ki mellettem. Tudom, hogy van olyan, aki úgy látja a dolgokat mint én, de valamiért nem mernek kiállni. Én nyugodtan alszok.


 

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.