Koczka Tibor: Központilag adták ki a szombathelyi Fidesz frakciónak, hogy az ellenzéket bevándorláspárti szivárványkoalíciónak kell hívni

Farkas Bazsi 2019-09-04 07:45:00
A fideszes alpolgármester szerint ennél jobban emberi méltóságában megalázni nem lehet egy embert. Itt az interjúnk befejező része.

Hosszú, részletes és őszinte interjút adott Koczka Tibor a város jelenlegi fideszes alpolgármestere, aki az októberi választáson már mint független polgármesterjelölt és Pro Savaria színekben pedig egyéni képviselőjelölt indul. Az interjút, hosszúsága miatt 3 részletben olvashatják az Ugytudjuk.hu-n. Az első részt itt olvashatod, a másodikért ide klikkelj, most pedig jöjjön a harmadik rész!

Mi a véleménye a szombathelyi media palettáról. 

Szerintem a Szombathelyi média helyzet egy az egyben mutatja a városi közállapotokat. Miért lenne más? Ha a közélet, a politika, a politikusok ilyen, akkor azt visszatükrözi a sajtó. Ha a fideszes propagandalapba valaki belenéz, akkor látja, hogy a keresztény, konzervatív oldalhoz ennek köze nincsen. 

Jogerősen el is ítélték törvény sértésért

Ez számomra azért is fáj, mert 84-ben kezdtem el a Vas Népénél külsősként és 85-től már belsős újságírója voltam. De, hogy ilyen mélyre süllyedni a sajtóban. 

A másik része pedig az online megjelenése egy egészen más műfajt hozott. Két online újságot alapítottam, szerkesztettem, főszerkesztettem. Az, hogy egy sajtótájékoztatóval, vagy más eseménnyel akár 10 percen belül több ezer, tízezer, százezer embert lehet elérni ez meg fantasztikus. Azt egy picit sajnálom, hogy a gyorsasággal együtt a stílus és a helyesírás mélyrepülésbe kezdett. Annak idején rang volt újságírónak lenni, egy újságíró igazolvánnyal. Most meg bárki mondhatja, hogy ő újságíró. Ezt azért jó lenne valamiféle szakképesítéshez kötni. 


Ami egy újabb feladat a mai világban, és ez inkább az olvasóé, mintsem az újságíróé, hogy eligazodjon a hírek és álhírek között. 

Selmeczi Tibornak volt a Satelit című műsora, amiben volt egy rovat: A politikus is ember címmel. Szóval folytassuk valahol itt. Van nyomás? A közgyűlési hangulat jelen van a hivatalban? Kapott-e például fenyegetést miután bejelentette, hogy elindul képviselőnek, majd polgármesternek?

Én Szent II. János Pál szavaival tudok erre üzenni: “Ne féljetek.” 


Ez a munkát, feladatot, most el kell végezni. Nem engedhetjük meg, hogy olyanok, irányítsák itt helyben a közéletet, olyanok irányítsák a várost, akik erőből teszik ezt. Az aláírásgyűjtés alatt ehhez rengeteg erőt kaptam. Ha most hagyjuk magunkat, akkor előbb, utóbb el fog tűnni mindenki olyan, aki valóban tenni akar a városért, és maradnak csupán a pártkatonák.  Ez benne is van egyébként a programomban, hogy ne a helyi kiskirályok és a pártfunkcionáriusok döntsék el, hogy mi legyen a városban.

Ami a nyomás részét illeti. Én maratoni futó voltam, meg tájfutó, egy versenyen futottam 12 órát, úgy gondolom, hogy van kitartásom. Na meg az elmúlt 5 évben edződtem is. Mitől féljek?

Azért amikor valaki szembe mer állni a mostani rendszerrel, ott komolyan latolgatni kell, hogy mi lesz a családdal, a vállalkozással.

Nekem már nincs vállalkozásom.

Bezárt a kerékpárbolt?

Be.

Megelőzve a bajt?

Nem. Én 30 évig voltam vállalkozó, de amikor alpolgármester lettem, akkor az összeférhetetlen lett volna a vállalkozás vezetésével. Ugyanis ott is korlátlan felelősséggel felelek. A céget így átadtam a feleségemnek. A boltot pedig idén nyáron bezártuk.

Az igazság az, hogy minket is elért az internetes vásárlás rákfenéje. Illetve mi is éreztük Ausztria munkaerőelszívó hatását. 300 ezer nettó alatt nem találni szerelőt a boltba. Aztán arról sem szabad megfeledkezni, hogy 1,5 éves az unokám, szeptemberben jön a második unokám, ebből fakadóan sok más egyéb feladatunk lesz. 

Elindulni a Fidesz ellen az egy fricska, vagy újabb tudatos állomása az Ön karrierjének?

Én azt gondolom, hogy a tudásom legjavát adtam az elmúlt 5 évben. Nem akarom magamat fényezni, de csak ha beírják a nevemet a Google-ba akkor látni, hogy a Tour de Hongrietól kezdve a fogyatékos gálákig, de mondok mást is. 2015. március 15. óta az ünnepség a múzeumkertben van. Azt ki találta ki? Hát én. 

Az ‘56-os forradalom 60. évfordulójára a Csepel teherautós városi megemlékezést ki rakta össze? Hát én. Európa Kulturális Fővárosa pályázat… Ez mind az én irodámban született meg. Én úgy gondolom, hogy, aki a hatalomban van és nem hatalomért, az igenis tud tenni a közért. 


Az túlzás lenne, hogy fricska. De én annak álltam ellen, hogy nehogy már nekem kelljen elkullognom lehajtott fejjel a városházáról. Akkor ezt hadd döntsék el a választók. Ha nem kellek, akkor fogom a kalapom és távozok.

Mi a B terv?

Nincsen B terv, nem kell. Lassan nyugdíjas korú leszek, 57 éves múltam, lassan 58 leszek. Eddig még mindig megtalált a munka. De ha most belegondolok, hogy 30 évig újságíró voltam, 5 évig politikus, akkor akár még kommunikációs tanácsadó is lehetek. Persze csak akkor ha szükség van rám. Van több könyv ötletem. A gyerekek révén egész Ázsiát bejártam, ha csak azokat a fotókat összerendezem, akkor több könyvnyi anyag kijönne belőle.


Milyen kívülről látni a helyi Fideszt? Milyen ez a csapat?

Az első igazán nagy felháborodásom az tavasszal volt, amikor a frakció társaimnak - meg nekem is, csak én nem hajtottam végre - kiadták, hogy bevándorláspártinak, szivárványkoalícósnak, meg árulónak kell megszólítani a képviselő társaikat. 

Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk, egyformák, mi pedig a keresztény konzervatív oldalon állunk. A másikat emberi méltóságában hogy lehet így megalázni. Nem a véleményét mondta el, hogy szerinte XY bevándorláspárti, hanem a nevük elé mondták, kivétel nélkül. 

Vissza lehet nézni én egyszer sem mondtam.

A másik, hogy ezt a lapot, a Szombati Helyi Hírlapot így felvállalják.

Azt pedig a rendkívüli közgyűlésen is lehetett látni, hogy mint annak idején Rákosi pajtásnál. Felállnak gratulálnak, hízelegnek, hol a Hendének, hol a Puskásnak. Hol tartunk?

A 70-es években elég sokat jártam Erdélyben. A mai napig megvannak azok a könyvek, amikben kiadták a Ceaușescu beszédeit, amikbe még a taps helye is bele volt írva. Újra itt tartunk? 

Eléggé borúlátó vagyok, hogy 30 évvel a rendszerváltás után még mindig arról kell beszélni a szombathelyi közgyűlésben, hogy cenzúra, ugye a színház, hogy szamizdat, mert tudtommal a párt szennylapja még mindig nincs bejegyeztetve, meg, hogy szükség van-e a népszavazás lehetőségére Szombathelyen. 

Itt már régen nem arról van szó, hogy keresztény, konzervatív kultúra, hanem arról, hogy Hende Csabának van egy csapata és a hatalom megtartása a cél, kerüljön ez bármibe is. 


Sajnálom, hogy a többiek nem álltak ki mellettem. Tudom, hogy van olyan, aki úgy látja a dolgokat mint én, de valamiért nem mernek kiállni. Én nyugodtan alszok.


 

Szólj hozzá!

Karambol történt Kemeneshőgyész és Kemenesmagasi között

Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Megverte az ETO a Tiszakécskét

Az ETO Parkban ezer néző előtt látták vendégül a győriek a tiszakécskei csapatot.

Vasárnaponként újabb emeletes vonat közlekedik a Balaton déli partján

A Jégmadár és a Napfürdő mellett a Panoráma már a harmadik ilyen motorvonat.

Bővelkedett ez a nap a megrázó, drámai sportpillanatokban

Disszidálni készülő belorusz sportcsillag Tokióban, tömeges ütközés a Hungaroringen és Kozák Luca könnyei.

Esteban Ocon nyerte a Magyar Nagydíjat

Az Alpine francia versenyzője lett a győztes a Hungaroringen.

Elmarad Szombathelyen a Roma Zene Napja

Az időjárás miatt döntöttek így a szervezők.

Hazahurcolnák Tokióból az edzőjére panaszkodó belorusz sportolót

Krystsina Tsimanouskaya a hírek szerint Ausztriától próbál menedékjogot kérni.

Tömeges ütközés miatt megszakították a Forma 1-et

Fotó a mogyoródi Hungaroringen történt balesetről lentebb.

Burgenlandot alaposan végigverte a jég

Jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban és a tűzoltóknak is sok munkát adott a tegnap délutáni jégverés és az éjszakai zivatar Észak- és Közép-Burgenlandban.

Szalagkorlátnak ütközött egy autószállító tréler az M1-esen Ikrénynél

A baleset a sztráda Budapest felé vezető oldalán történt, a 128-as és a 129-es kilométerszelvény között.

Másodfokú riasztásokat adtak ki zivatarveszély miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is

Az érintett területeken a következő órákban viharos széllel, jégesővel, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadékkal kísért zivatarok várhatók. Ha lehet, ne parkoljunk fák alá.

Hamilton megérkezett a Forma 1-re, CÖF-ös ellentüntetők egyelőre nem várták

Az autóversenyzőt nemrég egyenesen Varga Judit oktatta ki a homofób törvényről alkotott véleménye miatt.

Berecz Zsombor a második helyen jutott az éremfutamba Tokióban

A Finndingiben szereplő vitorlázó a második helyen bejutott az éremfutamba vasárnap a tokiói olimpián, így kedden a dobogóért szállhat vízre.

Kikapott a kínaiaktól a női vízilabda-válogatott

A magyar női válogatott 11-9-es vereséget szenvedett a kínai csapattól a tokiói olimpia női vízilabdatornáján, a csoportküzdelmek vasárnapi záró játéknapján.

Gyurátz Réka kiesett a selejtezőben a tokiói olimpián

A 2013-ban ifjúsági világbajnok szombathelyi kalapácsvető két érvénytelen kísérlet után harmadikra 66,48 métert ért el, ezzel a 26. helyen végzett.

A 69-est is kihúzták az ötöslottón

Meg még négy kevésbé izgalmas számot.

Már nem nagyon lehet eladni a lityi-lötyi kávékat

Inkább kevesebb kávét iszunk, de a jobb minőségűt keressük.

van még itt cikk a témában: