Kizáródtak a lakók a telkeikről - így sikerült az uniós esővíz-elvezetés Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2019-07-27 12:54:00
Az önkormányzat azt mondja, igenis szervezetek lakossági fórumot a tervekről, igaz, a városi honlap almenüjében tették közzé - nem is nagyon ment el senki. Más baj is van a csapadék-elvezetővel, ami 140 millióba fájt.

Július elején tartott sajtótájékoztatót Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester és Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester Szombathelyen a Rumi úton - kezdi cikkét az Átlátszó. A sajtóesemény látványosra sikeredett, hiszen a háttérben sárga mellénybe öltözött, védősisakot hordó munkások még dolgoztak. A városvezetés bejelentette, hogy elindult az a beruházás, amit az EU fizet, 800 millió forintból 8 utca csapadékvíz-elvezetését újítják fel, vagy, ahol még nem volt árok, ott kialakítják.  


Az egyik ilyen utca a Rumi út. Örültek is a lakók a bejelentésnek. Ha jött egy nagyobb eső, akkor sok háznál az udvar, de volt ahol még a pince is vízben állt. 


A lakók öröme egészen két héttel ezelőttig tartott, amikor egy reggel váratlanul megjelentek a házuk előtt a munkagépek. A problémát nem is az okozta, hogy a szakemberek nekiálltak dolgozni, hanem sokkal inkább az, hogy a kivitelező olyan tervek alapján dolgozik, amit a lakókkal senki nem egyeztetett. 


Mert, hogy van például olyan telek, aminek két bejárata is van: egy a garázshoz egy a kerthez. De az új tervek alapján a lakó ezután csak a garázsához kap bejárót. Másnál az okoz gondot, hogy a korábbinál jóval szűkebb behajtó hidat kap, ami pedig azért problémás mivel az útra felfestett záróvonal miatt képtelen ráfordulni a szabályok betartásával. Volt már olyan eset, hogy valaki emiatt húzta le az autóját az új híd fejénél.
Felháborodásukban a lakók egy emberként fordultak a polgármesterhez, hogy valamit tegyen az ügyben. Puskás válaszlevelében azt írta, hogy 2018 májusában megvolt a lakossági fórum, röplapokat is terjesztettek a beruházásról, ami EU-s finanszírozású, így a szigorú szabályozás miatt azon már nem tudnak módosítani.


Puskás a problémás ingatlanok összegyűjtésére egy hetet adott, a hivatalban július 22-ig lehet jelezni, hogy melyik lakó szeretne szélesebb behajtót vagy a pályázat keretén belül megépített mellé még egyet. De az, hogy ez mennyi költséggel jár majd, nem közli. Ahogy azt sem, hogy ezeket a költségeket ki fizeti majd ki. 


Közben az is kiderült, hogy valóban volt lakossági fórum tavaly, ám annak jegyzőkönyve szerint a fórumon, a 8 utca több ezer lakója közül, mindössze hárman vettek részt.


A fórumot ugyanis csupán a városi honlapon, a szombathely.hu-n hirdették meg, a közlemény egy almenűpontban szerepelt. Egyéb, szélesebb körű publicitása nem volt. 


A röplapokból pedig a hivatal mindössze 800-at készített, amit a 8 utcára osztottak el. Azt pedig maga a városháza is elismerte, hogy az érintett lakosok száma többszöröse volt a kinyomtatott szórólapoknak. Így aligha kaphatott mindenki értesítést a kezdődő munkáról és arról, hogy a szakemberek elbontják azokat a bejárókat, amiket akár már 70 éve is használnak sok helyen. 


A múlt héten a körzet ellenzéki képviselője Tóth Kálmán (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) tartott sajtótájékoztatót a helyszínen. "Nagyon úgy tűnik, hogy a tervező sosem járt a helyszínen, szinte biztos, hogy műholdkép alapján tervezett, a realitásokat nem vette figyelembe" - mondta akkor a képviselő. 


De Tóth a már elkészült kivitelezést is kifogásolta, azt mondta, hogy a csapadékvíz nyílt elvezetését sikerült úgy megtervezni, hogy az alján lesz csak betonlap, az oldalán füvesítés lesz. Viszont már most látható, egy délutáni kisebb eső után, hogy az eső oldalról belemossa a földet. Ez rövid időn belül eltömíti hordalékkal, el fog dugulni és megakadályozza majd azt a célt, amire egyébként azt a 140 millió forintot költötték, amibe a Rumi út 7 kilométeres szakasza került.


Mivel uniós forrásból csak az a terv finanszírozható, ami az engedélyes kiviteli terveken van, így a mostani állapotokat újraépíteni nehéz lesz. Most azt vizsgálják, hogy hogyan lehetne úgy megépíteni a hiányzó, vagy kiszélesíteni a már meglévő hidakat, hogy a költségek ne a lakókat terheljék. És akkor még ott van az árok, aminek jelenleg omlik a földes oldala.
 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.