Az EU fizeti az esőcsatornát a szombathelyi Rumi úti lakóknak, mégis a saját pénzükön kell kifizetni ha plusz bejárót akarnak a telkükhöz

Farkas Bazsi 2019-07-16 07:34:00
A városházán azt mondják, volt lakossági fórum a most épülő csatorna miatt. Csakhogy a lakosságot olyannyira nem értesítették, hogy mindössze hárman voltak jelen a megbeszélésen.

A múlt héten csütörtökön írtunk róla, hogy aznap reggel értesültek a Rumi út lakói arról, hogy a szakemberek nekiálltak árkot ásni a telkeik előtt.  

Szombathely ugyanis közel 7 kilométeren szedheti rendbe a régit, vagy építhet új csapadékvíz elvezető rendszert. Erre az Európai Uniótól kapott 800 millió forintot a város. Ennek a projektnek a keretén belül, most a Rumi úton is új csatornát alakítanak ki.

A lakókkal azonban senki sem egyeztetett, így lesz olyan telek, ahová a régi elbontása után, most a korábbinál szűkebb bejáró hidat építenek. De olyan lakóval is beszéltünk, akinek korábban két bejárója volt - egy a garázshoz egy pedig az udvarra - most pedig csak egyet kap. 

Persze adódik a kérdés, hogy miért nem lehet ezt azonnal, helyben megbeszélni a kivitelezővel? A helyzet azonban ennél bonyolultabb. 

A kivitelező ugyanis engedélyes tervek alapján dolgozika amit pedig a közbeszerzést elnyerő tervező cég készítetett el. A tervektől pedig eltérni nem lehet, az EU ugyanis szigorúan ellenőrzi az európai közösség közös költségvetéséből finanszírozott munkákat. 

Ezért is lett volna fontos az, hogy a tervező helyszíni szemlén nézze meg melyik házhoz milyen bejárat van, hol kell esetleg még egy hidat betervezni, vagy a sztenderden kiszabott 4 méteres bekötést szélesebbre venni.

A lakók azt állítják, hogy még csak lakossági fórum sem volt, ahol tájékoztatták volna őket arról, hogy mikor kezdik a munkát, milyen lehetőségeik lesznek beleszólni a kivitelezésbe vagy, hogy egyénileg milyen igényeik lennének. Ahol jelezhették volna, hogy a papíron megrajzolt terv nem működik a valóságban, mert a kocsival egyszerűen lehetetlen ráfordulni a bekötésre. 

Nos, ez így ebben a formában nem igaz, mert, hogy lakossági fórum volt, csakhogy azt az önkormányzat a szokásos, nevezzük így, hivatali úton intézte el. Vagyis a lakossági fórum meghívóját a városi oldalra, a szombathely.hu-ra tették fel, azon kívül pedig sehol máshol nem hirdették meg. 2018. május 29-én tartották meg a szombathelyi városháza házasságkötő termében.

A jelenléti ív szerint a polgármester, alpolgármester és hivatalnokokon kívül mindössze 3 érintett lakos vett részt rajta. 

A városvezetést azonban ennek tudatában is úgy tett mint, aki jól végezte dolgát. 8 utca, több ezer lakója volt érintett az ügyben, de nem gondolták úgy, hogy egy másik, jobban meghirdetett fórumot is kellene tartani. Az eu-s pályázathoz szükséges dokumentumok közé bekerült, hogy volt lakossági fórum, a megvalósítás haladhatott tovább a maga útján. 


Úgy értesültünk, hogy a múlt héten elkezdett munkáról röplapokon is megpróbálták értesíteni a lakosságot. A hivatal mindössze 800 szórólapot készített, amit a 8 utcára osztottak el. Azt pedig maga a városháza is elismerte, hogy az érintett lakosok száma többszöröse volt a kinyomtatott szórólapoknak, így aligha kaphatott mindenki értesítést a kezdődő munkáról és arról, hogy a szakemberek elbontják azokat a bejárókat, amiket sokan 50, 60, vagy akár már 70 éve is használnak. 

Cikkünk megjelenése után Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester levelet (alább olvasható egészében) küldött a lakóknak, amiben arról tájékoztatja őket, hogy 2018 májusában megvolt a lakossági fórum, röplapokat is terjesztettek a beruházásról, ami eu-s finanszírozású, így már nem tudnak módosítani a fentebb ismertetett okok miatt a kivitelezésen. Puskás a problémás ingatlanok összegyűjtésére egy hetet adott, a hivatalban július 22-ig lehet jelezni, hogy melyik lakó szeretne szélesebb behajtót vagy a pályázat keretén belül megépített mellé még egyet.

Ennek a költségét azonban már a lakóknak kell állniuk. De, hogy ez mennyibe fog kerülni, arról egyelőre még nagyságrendi tájékoztatás sincs. Árat majd csak az igények összegyűjtése után tudnak mondani. Szóval a városvezetés a saját slendriánságát a polgárokkal fizetteti meg.

Kerestük Tóth Kálmánt (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) a körzet képviselőjét, aki azt mondta, a múlt hét óta folyamatosan egyeztet a lakókkal, így ismeri a problémát és lassan háztartásonként is tisztában van azzal, hogy hol mire lenne szükség. A képviselő hozzátette, hogy folyamatosan dolgozik azon, hogy a kialakult helyzet megoldódjon. 


 

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról