Az EU fizeti az esőcsatornát a szombathelyi Rumi úti lakóknak, mégis a saját pénzükön kell kifizetni ha plusz bejárót akarnak a telkükhöz

Farkas Bazsi 2019-07-16 07:34:00
A városházán azt mondják, volt lakossági fórum a most épülő csatorna miatt. Csakhogy a lakosságot olyannyira nem értesítették, hogy mindössze hárman voltak jelen a megbeszélésen.

A múlt héten csütörtökön írtunk róla, hogy aznap reggel értesültek a Rumi út lakói arról, hogy a szakemberek nekiálltak árkot ásni a telkeik előtt.  

Szombathely ugyanis közel 7 kilométeren szedheti rendbe a régit, vagy építhet új csapadékvíz elvezető rendszert. Erre az Európai Uniótól kapott 800 millió forintot a város. Ennek a projektnek a keretén belül, most a Rumi úton is új csatornát alakítanak ki.

A lakókkal azonban senki sem egyeztetett, így lesz olyan telek, ahová a régi elbontása után, most a korábbinál szűkebb bejáró hidat építenek. De olyan lakóval is beszéltünk, akinek korábban két bejárója volt - egy a garázshoz egy pedig az udvarra - most pedig csak egyet kap. 

Persze adódik a kérdés, hogy miért nem lehet ezt azonnal, helyben megbeszélni a kivitelezővel? A helyzet azonban ennél bonyolultabb. 

A kivitelező ugyanis engedélyes tervek alapján dolgozika amit pedig a közbeszerzést elnyerő tervező cég készítetett el. A tervektől pedig eltérni nem lehet, az EU ugyanis szigorúan ellenőrzi az európai közösség közös költségvetéséből finanszírozott munkákat. 

Ezért is lett volna fontos az, hogy a tervező helyszíni szemlén nézze meg melyik házhoz milyen bejárat van, hol kell esetleg még egy hidat betervezni, vagy a sztenderden kiszabott 4 méteres bekötést szélesebbre venni.

A lakók azt állítják, hogy még csak lakossági fórum sem volt, ahol tájékoztatták volna őket arról, hogy mikor kezdik a munkát, milyen lehetőségeik lesznek beleszólni a kivitelezésbe vagy, hogy egyénileg milyen igényeik lennének. Ahol jelezhették volna, hogy a papíron megrajzolt terv nem működik a valóságban, mert a kocsival egyszerűen lehetetlen ráfordulni a bekötésre. 

Nos, ez így ebben a formában nem igaz, mert, hogy lakossági fórum volt, csakhogy azt az önkormányzat a szokásos, nevezzük így, hivatali úton intézte el. Vagyis a lakossági fórum meghívóját a városi oldalra, a szombathely.hu-ra tették fel, azon kívül pedig sehol máshol nem hirdették meg. 2018. május 29-én tartották meg a szombathelyi városháza házasságkötő termében.

A jelenléti ív szerint a polgármester, alpolgármester és hivatalnokokon kívül mindössze 3 érintett lakos vett részt rajta. 

A városvezetést azonban ennek tudatában is úgy tett mint, aki jól végezte dolgát. 8 utca, több ezer lakója volt érintett az ügyben, de nem gondolták úgy, hogy egy másik, jobban meghirdetett fórumot is kellene tartani. Az eu-s pályázathoz szükséges dokumentumok közé bekerült, hogy volt lakossági fórum, a megvalósítás haladhatott tovább a maga útján. 


Úgy értesültünk, hogy a múlt héten elkezdett munkáról röplapokon is megpróbálták értesíteni a lakosságot. A hivatal mindössze 800 szórólapot készített, amit a 8 utcára osztottak el. Azt pedig maga a városháza is elismerte, hogy az érintett lakosok száma többszöröse volt a kinyomtatott szórólapoknak, így aligha kaphatott mindenki értesítést a kezdődő munkáról és arról, hogy a szakemberek elbontják azokat a bejárókat, amiket sokan 50, 60, vagy akár már 70 éve is használnak. 

Cikkünk megjelenése után Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester levelet (alább olvasható egészében) küldött a lakóknak, amiben arról tájékoztatja őket, hogy 2018 májusában megvolt a lakossági fórum, röplapokat is terjesztettek a beruházásról, ami eu-s finanszírozású, így már nem tudnak módosítani a fentebb ismertetett okok miatt a kivitelezésen. Puskás a problémás ingatlanok összegyűjtésére egy hetet adott, a hivatalban július 22-ig lehet jelezni, hogy melyik lakó szeretne szélesebb behajtót vagy a pályázat keretén belül megépített mellé még egyet.

Ennek a költségét azonban már a lakóknak kell állniuk. De, hogy ez mennyibe fog kerülni, arról egyelőre még nagyságrendi tájékoztatás sincs. Árat majd csak az igények összegyűjtése után tudnak mondani. Szóval a városvezetés a saját slendriánságát a polgárokkal fizetteti meg.

Kerestük Tóth Kálmánt (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) a körzet képviselőjét, aki azt mondta, a múlt hét óta folyamatosan egyeztet a lakókkal, így ismeri a problémát és lassan háztartásonként is tisztában van azzal, hogy hol mire lenne szükség. A képviselő hozzátette, hogy folyamatosan dolgozik azon, hogy a kialakult helyzet megoldódjon. 


 

Szólj hozzá!

Már most keresnek ellenzéki szavazatszámlálókat a tavaszi választásokhoz

Minden szavazókörben tiszta választást szeretnének az ellenzéki pártok és a civilek.

Mint a filmekben: autóval üldözte, majd azzal árokba lökte haragosát Izsákfánál egy ámokfutó

A hátulról meglökős módszerrel akarta rendezni kettejük nézeteltérését.

Egy keresztes lovag 900 éves kardját találták meg Izraelben

Egy amatőr búvár talált rá régiségekre.

Márki-Zay Péter mégis létrehozna egy hetedik parlamenti frakciót a mozgalmának

Kérdés, hogy ebbe belemegy-e az összefogásban résztvevő hat ellenzéki párt.

Még kitart az enyhe idő

Csak este várható komolyabb felhőzet.

Bayer Zsolt: Ha Pintér Sándor és Kásler Miklós melegek, én is az vagyok

Nem mindennapi logikát láthatunk megcsillanni a képernyőn.

Igen előkelő helyen szerepel a Falco az európai kosárklubok ranglistáján

A szombathelyiek mind a három BL-ellenfelüket megelőzik.

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.

Másfél millió forintért ad tanácsot Dézsinek Győr kertvárosairól a választáson kétszer is elbukó bácsai fideszes

Morvay László már nem csak a Gazdasági Bizottságban való részvételéért kap pénzt a várostól: a kertvárosokat kell felmérnie Dézsi polgármesternek.

Szalmabála-gyújtogatót fogtak a vasi rendőrök

A férfi miatt hatszáz szalmabála égett le Duka közelében múlt héten.

A nyáron 13,1 százalékkal nőtt a beoltottak száma - na, nem nálunk: Ausztriában

„Az oltás megy az emberekhez” :Buszon, hajón, cirkuszban, templomban is oltanak, regisztráció nélkül.

Az ellenzék szerint a bebetonozás a cél, így nem vesznek részt a médiahatóság új elnökének kiválasztásában

Szerintük a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az NMHH vezetőjét.

Egy egész család élt a katalizátor-lopásokból Szombathelyen

Az ügyészség szerint itt az ideje bemenni a börtönbe egy kis gondolkodásra.

van még itt cikk a témában:

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.

Mindenki nyugodjon meg, Szombathelyen nem fog drágulni a parkolás

Ugyanakkor továbbra is csak egy lakossági bérlet jár a belvárosi lakosoknak.