Az EU fizeti az esőcsatornát a szombathelyi Rumi úti lakóknak, mégis a saját pénzükön kell kifizetni ha plusz bejárót akarnak a telkükhöz

Farkas Bazsi 2019-07-16 07:34:00
A városházán azt mondják, volt lakossági fórum a most épülő csatorna miatt. Csakhogy a lakosságot olyannyira nem értesítették, hogy mindössze hárman voltak jelen a megbeszélésen.

A múlt héten csütörtökön írtunk róla, hogy aznap reggel értesültek a Rumi út lakói arról, hogy a szakemberek nekiálltak árkot ásni a telkeik előtt.  

Szombathely ugyanis közel 7 kilométeren szedheti rendbe a régit, vagy építhet új csapadékvíz elvezető rendszert. Erre az Európai Uniótól kapott 800 millió forintot a város. Ennek a projektnek a keretén belül, most a Rumi úton is új csatornát alakítanak ki.

A lakókkal azonban senki sem egyeztetett, így lesz olyan telek, ahová a régi elbontása után, most a korábbinál szűkebb bejáró hidat építenek. De olyan lakóval is beszéltünk, akinek korábban két bejárója volt - egy a garázshoz egy pedig az udvarra - most pedig csak egyet kap. 

Persze adódik a kérdés, hogy miért nem lehet ezt azonnal, helyben megbeszélni a kivitelezővel? A helyzet azonban ennél bonyolultabb. 

A kivitelező ugyanis engedélyes tervek alapján dolgozika amit pedig a közbeszerzést elnyerő tervező cég készítetett el. A tervektől pedig eltérni nem lehet, az EU ugyanis szigorúan ellenőrzi az európai közösség közös költségvetéséből finanszírozott munkákat. 

Ezért is lett volna fontos az, hogy a tervező helyszíni szemlén nézze meg melyik házhoz milyen bejárat van, hol kell esetleg még egy hidat betervezni, vagy a sztenderden kiszabott 4 méteres bekötést szélesebbre venni.

A lakók azt állítják, hogy még csak lakossági fórum sem volt, ahol tájékoztatták volna őket arról, hogy mikor kezdik a munkát, milyen lehetőségeik lesznek beleszólni a kivitelezésbe vagy, hogy egyénileg milyen igényeik lennének. Ahol jelezhették volna, hogy a papíron megrajzolt terv nem működik a valóságban, mert a kocsival egyszerűen lehetetlen ráfordulni a bekötésre. 

Nos, ez így ebben a formában nem igaz, mert, hogy lakossági fórum volt, csakhogy azt az önkormányzat a szokásos, nevezzük így, hivatali úton intézte el. Vagyis a lakossági fórum meghívóját a városi oldalra, a szombathely.hu-ra tették fel, azon kívül pedig sehol máshol nem hirdették meg. 2018. május 29-én tartották meg a szombathelyi városháza házasságkötő termében.

A jelenléti ív szerint a polgármester, alpolgármester és hivatalnokokon kívül mindössze 3 érintett lakos vett részt rajta. 

A városvezetést azonban ennek tudatában is úgy tett mint, aki jól végezte dolgát. 8 utca, több ezer lakója volt érintett az ügyben, de nem gondolták úgy, hogy egy másik, jobban meghirdetett fórumot is kellene tartani. Az eu-s pályázathoz szükséges dokumentumok közé bekerült, hogy volt lakossági fórum, a megvalósítás haladhatott tovább a maga útján. 


Úgy értesültünk, hogy a múlt héten elkezdett munkáról röplapokon is megpróbálták értesíteni a lakosságot. A hivatal mindössze 800 szórólapot készített, amit a 8 utcára osztottak el. Azt pedig maga a városháza is elismerte, hogy az érintett lakosok száma többszöröse volt a kinyomtatott szórólapoknak, így aligha kaphatott mindenki értesítést a kezdődő munkáról és arról, hogy a szakemberek elbontják azokat a bejárókat, amiket sokan 50, 60, vagy akár már 70 éve is használnak. 

Cikkünk megjelenése után Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester levelet (alább olvasható egészében) küldött a lakóknak, amiben arról tájékoztatja őket, hogy 2018 májusában megvolt a lakossági fórum, röplapokat is terjesztettek a beruházásról, ami eu-s finanszírozású, így már nem tudnak módosítani a fentebb ismertetett okok miatt a kivitelezésen. Puskás a problémás ingatlanok összegyűjtésére egy hetet adott, a hivatalban július 22-ig lehet jelezni, hogy melyik lakó szeretne szélesebb behajtót vagy a pályázat keretén belül megépített mellé még egyet.

Ennek a költségét azonban már a lakóknak kell állniuk. De, hogy ez mennyibe fog kerülni, arról egyelőre még nagyságrendi tájékoztatás sincs. Árat majd csak az igények összegyűjtése után tudnak mondani. Szóval a városvezetés a saját slendriánságát a polgárokkal fizetteti meg.

Kerestük Tóth Kálmánt (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) a körzet képviselőjét, aki azt mondta, a múlt hét óta folyamatosan egyeztet a lakókkal, így ismeri a problémát és lassan háztartásonként is tisztában van azzal, hogy hol mire lenne szükség. A képviselő hozzátette, hogy folyamatosan dolgozik azon, hogy a kialakult helyzet megoldódjon. 


 

Szólj hozzá!

Karácsonyra verést kapott a szombathelyi nő

Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Határozatban ítéli el a szombathelyi közgyűlés a köznevelési intézményekben kampányolást

A közgyűlés felkéri a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatóját, hogy a jövőben mindent tegyen meg ennek elkerülése érdekében.

Győrújfalu belügyeibe is megpróbált beleszólni Dézsi polgármester

A GyőrPlusz újságba lejárató cikkeket író volt győrújfalui polgármestert küldte be Dézsi testületi ülésre.

Szombathelyi általános iskolában kampányolt a Fidesz

Nemény polgármester úgy tudja, a szülők panaszt tettek a Választási Bizottságnál.

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.