Az EU fizeti az esőcsatornát a szombathelyi Rumi úti lakóknak, mégis a saját pénzükön kell kifizetni ha plusz bejárót akarnak a telkükhöz

Farkas Bazsi 2019-07-16 07:34:00
A városházán azt mondják, volt lakossági fórum a most épülő csatorna miatt. Csakhogy a lakosságot olyannyira nem értesítették, hogy mindössze hárman voltak jelen a megbeszélésen.

A múlt héten csütörtökön írtunk róla, hogy aznap reggel értesültek a Rumi út lakói arról, hogy a szakemberek nekiálltak árkot ásni a telkeik előtt.  

Szombathely ugyanis közel 7 kilométeren szedheti rendbe a régit, vagy építhet új csapadékvíz elvezető rendszert. Erre az Európai Uniótól kapott 800 millió forintot a város. Ennek a projektnek a keretén belül, most a Rumi úton is új csatornát alakítanak ki.

A lakókkal azonban senki sem egyeztetett, így lesz olyan telek, ahová a régi elbontása után, most a korábbinál szűkebb bejáró hidat építenek. De olyan lakóval is beszéltünk, akinek korábban két bejárója volt - egy a garázshoz egy pedig az udvarra - most pedig csak egyet kap. 

Persze adódik a kérdés, hogy miért nem lehet ezt azonnal, helyben megbeszélni a kivitelezővel? A helyzet azonban ennél bonyolultabb. 

A kivitelező ugyanis engedélyes tervek alapján dolgozika amit pedig a közbeszerzést elnyerő tervező cég készítetett el. A tervektől pedig eltérni nem lehet, az EU ugyanis szigorúan ellenőrzi az európai közösség közös költségvetéséből finanszírozott munkákat. 

Ezért is lett volna fontos az, hogy a tervező helyszíni szemlén nézze meg melyik házhoz milyen bejárat van, hol kell esetleg még egy hidat betervezni, vagy a sztenderden kiszabott 4 méteres bekötést szélesebbre venni.

A lakók azt állítják, hogy még csak lakossági fórum sem volt, ahol tájékoztatták volna őket arról, hogy mikor kezdik a munkát, milyen lehetőségeik lesznek beleszólni a kivitelezésbe vagy, hogy egyénileg milyen igényeik lennének. Ahol jelezhették volna, hogy a papíron megrajzolt terv nem működik a valóságban, mert a kocsival egyszerűen lehetetlen ráfordulni a bekötésre. 

Nos, ez így ebben a formában nem igaz, mert, hogy lakossági fórum volt, csakhogy azt az önkormányzat a szokásos, nevezzük így, hivatali úton intézte el. Vagyis a lakossági fórum meghívóját a városi oldalra, a szombathely.hu-ra tették fel, azon kívül pedig sehol máshol nem hirdették meg. 2018. május 29-én tartották meg a szombathelyi városháza házasságkötő termében.

A jelenléti ív szerint a polgármester, alpolgármester és hivatalnokokon kívül mindössze 3 érintett lakos vett részt rajta. 

A városvezetést azonban ennek tudatában is úgy tett mint, aki jól végezte dolgát. 8 utca, több ezer lakója volt érintett az ügyben, de nem gondolták úgy, hogy egy másik, jobban meghirdetett fórumot is kellene tartani. Az eu-s pályázathoz szükséges dokumentumok közé bekerült, hogy volt lakossági fórum, a megvalósítás haladhatott tovább a maga útján. 


Úgy értesültünk, hogy a múlt héten elkezdett munkáról röplapokon is megpróbálták értesíteni a lakosságot. A hivatal mindössze 800 szórólapot készített, amit a 8 utcára osztottak el. Azt pedig maga a városháza is elismerte, hogy az érintett lakosok száma többszöröse volt a kinyomtatott szórólapoknak, így aligha kaphatott mindenki értesítést a kezdődő munkáról és arról, hogy a szakemberek elbontják azokat a bejárókat, amiket sokan 50, 60, vagy akár már 70 éve is használnak. 

Cikkünk megjelenése után Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester levelet (alább olvasható egészében) küldött a lakóknak, amiben arról tájékoztatja őket, hogy 2018 májusában megvolt a lakossági fórum, röplapokat is terjesztettek a beruházásról, ami eu-s finanszírozású, így már nem tudnak módosítani a fentebb ismertetett okok miatt a kivitelezésen. Puskás a problémás ingatlanok összegyűjtésére egy hetet adott, a hivatalban július 22-ig lehet jelezni, hogy melyik lakó szeretne szélesebb behajtót vagy a pályázat keretén belül megépített mellé még egyet.

Ennek a költségét azonban már a lakóknak kell állniuk. De, hogy ez mennyibe fog kerülni, arról egyelőre még nagyságrendi tájékoztatás sincs. Árat majd csak az igények összegyűjtése után tudnak mondani. Szóval a városvezetés a saját slendriánságát a polgárokkal fizetteti meg.

Kerestük Tóth Kálmánt (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) a körzet képviselőjét, aki azt mondta, a múlt hét óta folyamatosan egyeztet a lakókkal, így ismeri a problémát és lassan háztartásonként is tisztában van azzal, hogy hol mire lenne szükség. A képviselő hozzátette, hogy folyamatosan dolgozik azon, hogy a kialakult helyzet megoldódjon. 


 

Szólj hozzá!

Túl a 75 millión! - Season 5 és ingyen multi a CoD Warzone-ban!

Most bárki kipróbálhatja magát többjátékos módban, teljesen ingyen!

Rákapcsolt a nyár

Kelet felől emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.

Romániában ismét megdőlt az elhalálozások és a napi esetszám negatív rekordja

Romániában pénteken újabb negatív csúcsot ért el az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma, de valamelyest enyhült a kórházak leterheltsége.

Szellemet kaptak lencsevégre egy angliai bányában

Élő videó készült a meghökkentő esetről.

Hamarosan megkezdődhet a Vasvárt elkerülő, 2x1 sávos út tervezése

Összesen egy 4,5 kilométer hosszú útszakasszal segítenék levegőhöz jutni a várost

Teljesen lezárták a 82-es főutat Csesznek mellett

A 82-es számú főút 25. kilométerszelvényében, Zirc-Kardosrét és Csesznek között két személygépkocsi ütközött augusztus 7-én fél öt után nem sokkal.

Durva: Facebook-harcosokat fognak képezni Budapesten, állítólag óriási az érdeklődés

Kifejezetten jobboldaliaknak szánják az ingyenes tanfolyamot, ami négy napig fog tartani.

Ma estétől újból lehet mozizni Sárváron

Egyelőre rövidített nyitva tartás mellett üzemel majd a filmszínház.

100 ezer gyermek vált hajléktalanná a bejrúti robbanást követően

Már legalább 154 halálos áldozatot szedett a katasztrófa.

Bonyolultabb eljutni Zala megyéből Budapestre az autóbuszjáratok megszüntetése miatt

Ungár Péter országgyűlési képviselő szerette volna, ha az intézkedésről kikérik az utazók véleményét is.

5 koronavírus-fertőzött van Szombathelyen

Jelenleg 125 fő van hatósági karanténban.

A Forma-1-be vágyik Keszthelyi Vivien

A több kategóriában is érdekelt Carlin istállóval fog dolgozni.

Két fővel nőtt a vasi koronavírussal fertőzöttek száma

Országosan 24 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt két idős.

van még itt cikk a témában:

5 koronavírus-fertőzött van Szombathelyen

Jelenleg 125 fő van hatósági karanténban.

Czeglédy Csaba: A sikerpropaganda nem tesz meleg ételt az asztalra

A szombathelyi Szociális és Lakás Bizottság elnöke továbbra sem érti, a kormány miért pénzelvonással reagál a koronavírus okozta szociális gondokra.