Fotó: Farkas Bazsi

Senki sem egyeztetett a lakókkal a szombathelyi Rumi úton a csapadékvíz-elvezetés miatt, most van, aki átjáró híd nélkül maradhat

Farkas Bazsi
2019. július 11. csütörtök, 10:43
Lesz, aki nem fog tudni bejárni a saját ingatlanára.

Korszerűsítik a csapadékvíz-elvezetést a Rumi úton - írja július 3-án megjelent beszámolójában a szombathely.hu. A városi honlap tájékoztatásához fotót is csatoltak, amin Puskás Tivadar és Illés Károly a város fideszes polgármestere alpolgármestere pózol, a háttérben a sárga mellénybe és védősisakba öltözött munkások kezdik meg a melót.

 

Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

 

Szombathelyen közel 7 kilométeren építik ki vagy újítják meg a bel-, és csapadékvíz elvezető rendszert, amire az Európai Unió 800 millió forintot adott a városnak. 

 

Az érintett utcák a Stromfeld lakótelep (elkészült), Joskar-Ola lakótelep (elkészült), Nárai út (folyamatban), Kámon-Herény II. ütem, Olad falu, Szatmár utca, Mérleg utca (folyamatban), Rumi út (folyamatban).

 


Ma reggel a munka gépek zajára ébredek a Rumi úti lakók. Arról ugyanis senki nem tájékoztatta őket, hogy a munka milyen ütemben, és pláne, milyen kivitelezéssel megy végbe. Voltak olyan lakók, akik csak ma reggel szembesültek azzal, hogy  munkások elbontják azt a bejárót, amin ő a ‘70-es évek óta jár ki be az ingatlanába. Újat azonban nem építenek a helyére. De olyan is van, aki most a korábbihoz képest szűkebb átjárót kap a háza elé.

 

Kimentem a helyszínre, ahol a kivitelezőt képviselő építésvezető azt mondta, bár ők is szembesültek a problémával, nekik tartani kell magukat a tervekhez, attól nem térhetnek el.

 

A lakók arra panaszkodnak, hogy még csak lakossági fórum sem volt, ahol megnézhették volna, hogy az egyes ingatlanokhoz milyen bejáratokat terveztek és jelezhették volna, hogy ha valami nem stimmel. A megrendelő, vagyis a szombathelyi önkormányzat keze is meg van kötve, mivel az EU-s forrásokból megvalósuló projekteknél szigorú elszámolás van. Ahhoz sem hozzátenni, vagy elvenni nem tudnak. 


Úgy értesültünk, hogy a városháza most azt javasolja a lakóknak, hogy ők maguk beszéljenek össze, írják össze az igényeket, amit aztán majd az önkormányzat valahogyan megpróbál kivitelezni. Ezeknek a költségei azonban szinte egészen biztos, hogy a lakókat terhelik majd.

 

 

Azzal mindenki egyetért, hogy a korábbi állapot már tarthatatlan volt. De most az is egy abszurd helyzet lesz, hogy pont a kiépített csapadékvíz elvezető miatt nem fognak tudni bejárni majd a lakók a házaikhoz.

 

Kerestük Tóth Kálmánt (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) a körzet önkormányzati képviselőjét, aki azt mondja ő sem tudott róla, hogy volt lakossági fórum, az egészen biztos, hogy ha volt is, arra meghívót ő nem kapott. A szabályokat természetesen be kell tartani, de az sem megoldás, hogy a korábbi tarthatatlan állapotok után egy újabb tarthatatlan állapot következzen be. Azzal zárt, hogy beszél a lakókkal, megnézi a terveket és felveszi a kapcsolatot a kivitelezőkkel is. Megpróbál intézkedni az ügyben.

 

 

Amint lesz fejlemény jelentkezünk! 
 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás