Senki sem egyeztetett a lakókkal a szombathelyi Rumi úton a csapadékvíz-elvezetés miatt, most van, aki átjáró híd nélkül maradhat

Farkas Bazsi 2019-07-11 10:43:00
Lesz, aki nem fog tudni bejárni a saját ingatlanára.

Korszerűsítik a csapadékvíz-elvezetést a Rumi úton - írja július 3-án megjelent beszámolójában a szombathely.hu. A városi honlap tájékoztatásához fotót is csatoltak, amin Puskás Tivadar és Illés Károly a város fideszes polgármestere alpolgármestere pózol, a háttérben a sárga mellénybe és védősisakba öltözött munkások kezdik meg a melót.

Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

Szombathelyen közel 7 kilométeren építik ki vagy újítják meg a bel-, és csapadékvíz elvezető rendszert, amire az Európai Unió 800 millió forintot adott a városnak. 

Az érintett utcák a Stromfeld lakótelep (elkészült), Joskar-Ola lakótelep (elkészült), Nárai út (folyamatban), Kámon-Herény II. ütem, Olad falu, Szatmár utca, Mérleg utca (folyamatban), Rumi út (folyamatban).


Ma reggel a munka gépek zajára ébredek a Rumi úti lakók. Arról ugyanis senki nem tájékoztatta őket, hogy a munka milyen ütemben, és pláne, milyen kivitelezéssel megy végbe. Voltak olyan lakók, akik csak ma reggel szembesültek azzal, hogy  munkások elbontják azt a bejárót, amin ő a ‘70-es évek óta jár ki be az ingatlanába. Újat azonban nem építenek a helyére. De olyan is van, aki most a korábbihoz képest szűkebb átjárót kap a háza elé.

Kimentem a helyszínre, ahol a kivitelezőt képviselő építésvezető azt mondta, bár ők is szembesültek a problémával, nekik tartani kell magukat a tervekhez, attól nem térhetnek el.

A lakók arra panaszkodnak, hogy még csak lakossági fórum sem volt, ahol megnézhették volna, hogy az egyes ingatlanokhoz milyen bejáratokat terveztek és jelezhették volna, hogy ha valami nem stimmel. A megrendelő, vagyis a szombathelyi önkormányzat keze is meg van kötve, mivel az EU-s forrásokból megvalósuló projekteknél szigorú elszámolás van. Ahhoz sem hozzátenni, vagy elvenni nem tudnak. 


Úgy értesültünk, hogy a városháza most azt javasolja a lakóknak, hogy ők maguk beszéljenek össze, írják össze az igényeket, amit aztán majd az önkormányzat valahogyan megpróbál kivitelezni. Ezeknek a költségei azonban szinte egészen biztos, hogy a lakókat terhelik majd.

Azzal mindenki egyetért, hogy a korábbi állapot már tarthatatlan volt. De most az is egy abszurd helyzet lesz, hogy pont a kiépített csapadékvíz elvezető miatt nem fognak tudni bejárni majd a lakók a házaikhoz.

Kerestük Tóth Kálmánt (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) a körzet önkormányzati képviselőjét, aki azt mondja ő sem tudott róla, hogy volt lakossági fórum, az egészen biztos, hogy ha volt is, arra meghívót ő nem kapott. A szabályokat természetesen be kell tartani, de az sem megoldás, hogy a korábbi tarthatatlan állapotok után egy újabb tarthatatlan állapot következzen be. Azzal zárt, hogy beszél a lakókkal, megnézi a terveket és felveszi a kapcsolatot a kivitelezőkkel is. Megpróbál intézkedni az ügyben.

Amint lesz fejlemény jelentkezünk! 
 

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Így szabadulhat fel Szombathely közlekedése

Készül a város új közlekedési koncepciója, de azért mi is besegítünk ötleteinkkel.