Két új alpolgármestert választott Győrben Dézsi Csaba András

Pintér Bence 2020-01-31 11:32:00
Környezetvédelmi témákkal indította el polgármesterségét Dézsi Csaba András, Győr új fideszes polgármestere. Fekete Dávid alpolgármester lemondott és tanácsnok lett, a közgyűlés Dézsi javaslatára két új polgármestert választott: Szeles Szabolcs fideszes képviselő és Dr. Pergel Elza ügyvéd segítik majd az új polgármester munkáját Radnóti Ákos mellett.

Zenére várakozhattak a péntekre váratlanul meghirdetett győri közgyűlés résztvevői Győrben: feltehetően a rockrajongó, vasárnap megválasztott fideszes polgármester, Dézsi Csaba András javaslatára az AC/DC legnagyobb slágerei szóltak a hangszórókból az ülés kezdete előtt, miközben kiosztották a váratlanul, csütörtök délután összehívott közgyűlés napirendjét.

Dézsi nyitóbeszédében elmondta: Győr viharos időszakon van túl, de a győriek a választáson szerinte a béke mellett, és amellett döntöttek, hogy a várost ne Budapestről, hanem Győrből irányítsák. Azt ígérte: a győriekkel együtt fog dolgozni, nem fog leállni vitatkozni fölösleges ideológiai kérdésekről. Abban bízik, hogy nem csak 140 ezer győri polgármestere lesz, hanem hogy 140 ezer munkatársa lesz abban, hogy Győrért dolgozzanak.

Az ülésen az új polgármester esküt tett, és választott két új alpolgármestert is Szeles Szabolcs fideszes képviselő és Dr. Perger Elza KDNP-s politikus, jogász személyében, miközben Fekete Dávid alpolgármester lemondott,

mivel az egyetem fejlesztéséért felelős tanácsnokká választották. Tehát egy képviselő, illetve egy külsős alpolgármestert hozott Dézsi, miközben egy alpolgármestertől megvált.

Pollreisz Balázs az alpolgármesterek választása előtt szólalt fel, és gratulált Dézsi győzelméhez. Pollreisz Szeles Szabolcstól azt kérdezte, hogy a pénzügyi bizottság egykori vezetőjeként alpolgármesterként mindent meg fog-e tenni azért, hogy ha az előző városvezetéssel kapcsolatos gyanú merül fel, akkor együttműködjön akár a hatóságokkal, akár újságírókkal. Szeles elmondta: a képviselői eskü köti, tehát természetesen együtt fog működni. Dézsi a kérdés-válasz után megköszönte Pollreisz kérdését, de szólt neki, hogy vége van a kampánynak, így inkább a konstruktív javaslatokat várja az ellenzék oldaláról.

Az új polgármester a szervezeti és működési szabályzatot is módosította annak érdekében, hogy két új tanácsnokot válasszanak, egyikük, Hajtó Péter képviselő a társadalmi kapcsolatokért felel majd, a másikuk pedig, Fekete Dávid leköszönő alpolgármester, képviselő az egyetem fejlesztéséért és az ifjúságpolitikáért. A bizottságokban is történtek személyi változások, az egészségügyért felelő bizottság tagja lett például Véghné dr. Szakál Ildikó Etel. A polgármester megjegyezte, hogy ezzel teljesítette ígéretét, hogy a győri háziorvosok helyet kapnak a megfelelő szakbizottságban.

Emellett Dézsi javaslatára a közgyűlés egy új bizottságot is létrehozott, a környezetvédelmi bizottságot, ennek elnöke Szálasy László lett, alelnöke Sik Sándor, képviselő tagja Bárány István, nem képviselő tagja pedig Fekete Mária és Markó-Valentyik Anna lett. Dézsi külön felhívta a figyelmet arra, hogy az előző ciklusban nem volt ilyen bizottság, amit ő nem tartott jó döntésnek.

A környezetvédelem hangsúlyos elem volt az első, Dézsi által elnökölt közgyűlésen: határoztak a marcalvárosi Kiserdő ligeterdővé minősítéséről, illetve arról, hogy megkezdjék a Püspökerdő helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítását.

Az előbbi határozati javaslat kapcsán Glázer Tímea, a DK képviselője gratulált a környezetvédelmi bizottság létrehozásához, és elmondta: ők is évek óta küzdöttek a spontán kialakult Kiserdő megőrzéséért, örül a fásítási programnak és a Püspökerdővel kapcsolatban hozott döntésnek is, ezért örömmel támogatni fogják a javaslatot. Pollreisz Balázs, az MSZP képviselője egy kritikával élt: azt kifogásolta, hogy az előterjesztés szövegében szerepel: „Győrben nincs klímavészhelyzet”, hiszen szerinte az egész bolygón van, de ő is nagyon örül a javaslatoknak. Pollreisz és Glázer jelezte azt is: ezek a pontok az ő programjaikban is szerepeltek októberben és januárban is. Rózsavölgyi László, a terület fideszes képviselője elmondta: a Kiserdő az eddigi formájában sokáig nem tudott volna megmaradni, ezért nagyon örül neki, hogy lépéseket tesz az ügyben az önkormányzat.

Kevésbé ismert tény, hogy Győr a kínai Vuhan testvérvárosa, amely jelenleg karanténban van a koronavírus miatt. „Nyilván az ember a testvérének segít” – mondta a polgármester. A közgyűlés Dézsi javaslatára ezután arról határozott, hogy Győr hárommillió forinttal segítse meg a Vörökereszt vuhani szervezetét.

Szólj hozzá!

Hajtó Péter fideszes képviselő is megosztotta Sik Sándor akkumulátorgyár-ellenes posztját

Már két fideszes képviselő is van Győrben, akik nem támogatják egy akkumulátorgyár építését lakott terület közelében.

Másfél hónapja még azt írták a GyőrPluszon, hogy a szakiskolák felkészültek a gázhelyzetre

A Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt akkor, hogy sok energetikai korszerűsítés volt az iskolákban, és remélik, hogy nem lesz probléma.

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyit keresnek

Szerinte nem lehet polgári engedetlenkedni és a kormány egyáltalán nem oroszbarát.

Ha a győri Bercsényiben bejön a termálvizes fűtés, nem költöznek az iskolák

A gázon a korábbi fogyasztás 25 százalékát kell megspórolni a centrumhoz tartozó 19 iskola 45 épületében.

Kedd: többórás napsütés felhőátvonulásokkal

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk.

Az LMP is kifejezte a szolidaritását az elbocsátott pedagógusok felé

Felháborító, amit a kölcseys tanárokkal tettek - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt parlamenti képviselője.

Elhagyta a 426 forintos árat az euró

Tovább zuhan a magyar fizetőeszköz.

Körbekordonozták a Savaria Szállót

Jó lesz vigyázni, mert eléggé leszűkült az út a Mártírok terén.

Gyerekeket vert meg egy 21 éves fiú egy kapuvári iskola udvarán

Egy év szabadságvesztésre ítélték, melyet három év próbaidőre felfüggesztettek.

Melegszik az idő

Délutánra akár 19 fok is lehet.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A Nemzet Művésze 79. éves volt.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Valami összeragaszthatatlanul eltört - írta a politikus.

LMP: az önkormányzatoknak is biztosítani kell az energiaár-sapkát!

Az zöld párt követeli annak biztosítását, hogy az önkormányzatok is limitált áron vásárolhassák meg az energiát.

423 forint egy euró

Itt állt meg péntek este a magyar fizetőeszköz gyengülése.