Két új alpolgármestert választott Győrben Dézsi Csaba András

Pintér Bence 2020-01-31 11:32:00
Környezetvédelmi témákkal indította el polgármesterségét Dézsi Csaba András, Győr új fideszes polgármestere. Fekete Dávid alpolgármester lemondott és tanácsnok lett, a közgyűlés Dézsi javaslatára két új polgármestert választott: Szeles Szabolcs fideszes képviselő és Dr. Pergel Elza ügyvéd segítik majd az új polgármester munkáját Radnóti Ákos mellett.

Zenére várakozhattak a péntekre váratlanul meghirdetett győri közgyűlés résztvevői Győrben: feltehetően a rockrajongó, vasárnap megválasztott fideszes polgármester, Dézsi Csaba András javaslatára az AC/DC legnagyobb slágerei szóltak a hangszórókból az ülés kezdete előtt, miközben kiosztották a váratlanul, csütörtök délután összehívott közgyűlés napirendjét.

Dézsi nyitóbeszédében elmondta: Győr viharos időszakon van túl, de a győriek a választáson szerinte a béke mellett, és amellett döntöttek, hogy a várost ne Budapestről, hanem Győrből irányítsák. Azt ígérte: a győriekkel együtt fog dolgozni, nem fog leállni vitatkozni fölösleges ideológiai kérdésekről. Abban bízik, hogy nem csak 140 ezer győri polgármestere lesz, hanem hogy 140 ezer munkatársa lesz abban, hogy Győrért dolgozzanak.

Az ülésen az új polgármester esküt tett, és választott két új alpolgármestert is Szeles Szabolcs fideszes képviselő és Dr. Perger Elza KDNP-s politikus, jogász személyében, miközben Fekete Dávid alpolgármester lemondott,

mivel az egyetem fejlesztéséért felelős tanácsnokká választották. Tehát egy képviselő, illetve egy külsős alpolgármestert hozott Dézsi, miközben egy alpolgármestertől megvált.

Pollreisz Balázs az alpolgármesterek választása előtt szólalt fel, és gratulált Dézsi győzelméhez. Pollreisz Szeles Szabolcstól azt kérdezte, hogy a pénzügyi bizottság egykori vezetőjeként alpolgármesterként mindent meg fog-e tenni azért, hogy ha az előző városvezetéssel kapcsolatos gyanú merül fel, akkor együttműködjön akár a hatóságokkal, akár újságírókkal. Szeles elmondta: a képviselői eskü köti, tehát természetesen együtt fog működni. Dézsi a kérdés-válasz után megköszönte Pollreisz kérdését, de szólt neki, hogy vége van a kampánynak, így inkább a konstruktív javaslatokat várja az ellenzék oldaláról.

Az új polgármester a szervezeti és működési szabályzatot is módosította annak érdekében, hogy két új tanácsnokot válasszanak, egyikük, Hajtó Péter képviselő a társadalmi kapcsolatokért felel majd, a másikuk pedig, Fekete Dávid leköszönő alpolgármester, képviselő az egyetem fejlesztéséért és az ifjúságpolitikáért. A bizottságokban is történtek személyi változások, az egészségügyért felelő bizottság tagja lett például Véghné dr. Szakál Ildikó Etel. A polgármester megjegyezte, hogy ezzel teljesítette ígéretét, hogy a győri háziorvosok helyet kapnak a megfelelő szakbizottságban.

Emellett Dézsi javaslatára a közgyűlés egy új bizottságot is létrehozott, a környezetvédelmi bizottságot, ennek elnöke Szálasy László lett, alelnöke Sik Sándor, képviselő tagja Bárány István, nem képviselő tagja pedig Fekete Mária és Markó-Valentyik Anna lett. Dézsi külön felhívta a figyelmet arra, hogy az előző ciklusban nem volt ilyen bizottság, amit ő nem tartott jó döntésnek.

A környezetvédelem hangsúlyos elem volt az első, Dézsi által elnökölt közgyűlésen: határoztak a marcalvárosi Kiserdő ligeterdővé minősítéséről, illetve arról, hogy megkezdjék a Püspökerdő helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítását.

Az előbbi határozati javaslat kapcsán Glázer Tímea, a DK képviselője gratulált a környezetvédelmi bizottság létrehozásához, és elmondta: ők is évek óta küzdöttek a spontán kialakult Kiserdő megőrzéséért, örül a fásítási programnak és a Püspökerdővel kapcsolatban hozott döntésnek is, ezért örömmel támogatni fogják a javaslatot. Pollreisz Balázs, az MSZP képviselője egy kritikával élt: azt kifogásolta, hogy az előterjesztés szövegében szerepel: „Győrben nincs klímavészhelyzet”, hiszen szerinte az egész bolygón van, de ő is nagyon örül a javaslatoknak. Pollreisz és Glázer jelezte azt is: ezek a pontok az ő programjaikban is szerepeltek októberben és januárban is. Rózsavölgyi László, a terület fideszes képviselője elmondta: a Kiserdő az eddigi formájában sokáig nem tudott volna megmaradni, ezért nagyon örül neki, hogy lépéseket tesz az ügyben az önkormányzat.

Kevésbé ismert tény, hogy Győr a kínai Vuhan testvérvárosa, amely jelenleg karanténban van a koronavírus miatt. „Nyilván az ember a testvérének segít” – mondta a polgármester. A közgyűlés Dézsi javaslatára ezután arról határozott, hogy Győr hárommillió forinttal segítse meg a Vörökereszt vuhani szervezetét.

Szólj hozzá!

Csökkent Szombathely szennyvízében a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

Sok településen viszont emelkedést mérnek a szakemberek.

A Shell egy hagyományos benzinkutat épített át elektromosautó-töltő állomásnak az Egyesült Királyságban

Ha már az olajtársaságok is a villanyosításban hisz, akkor ki fogja ellenezni?

Kiderült, ki árulhatta el a náciknak, hol rejtőzik Anne Frank és családja

Anne Frank naplója a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Megszületett Nara, Konor és Vitus

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Feloszlatta magát a Jobbik egri szervezete

Rendkívüli taggyűlésen szavazta meg az elsöprő többség.

A ZTE kivásárolta a Szombathelyi Haladás utánpótlás-válogatott védőjét

Mocsi Attila mellett Tóth Dávid is távozott a Haliból.

Győrben is sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos szél

Kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt riasztják a tűzoltókat.

A fideszes Rogán Antal kabinetfőnöke is kapott kamueredményt vizsgájához

A Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett végrehajtóknak és végrehajtók hozzátartozóinak, így a fideszes képviselővel szoros munkakapcsolatban álló Schadl György például azt is elérte, hogy olyan is átmehessen a vizsgákon, aki ott sincs.

Elhunyt Murai Gábor

A tanár és filmes szakember 57 éves volt.

Tóba hajtott egy autó Mosonszolnoknál

A tűzoltók kivontatták a vízből a gépkocsit.

Fucsovics Márton kiesett az Australian Open nyitókörében

Maratoni csatában kapott ki szerb ellenfelétől.

Baleset történt az M1-es autópályán Győrnél, három ember megsérült

Az érintett útszakaszon torlódásra és lassú haladásra kell számítani.

Videó – Összeverekedett két rab a börtönben

Egy Győr-Moson-Sopron megyei intézet kamerái rögzítették a balhét.

3,5 millió dollárért vásárolt be Pokémon kártyákat egy Youtuber, aztán kiderült, hogy hamis mind

Közel 1 milliárd 100 millió forintnak megfelelő dollárt tett le értük az asztalra.

Hétfőn jön a hidegfront

Viharossá fokozódik a nyugati-északnyugati szél.