Kapkodás a kijárási korlátozások enyhítése körül

Nagy Donát 2020-05-04 16:37:00
Valószínűleg senkivel nem egyeztet a rendeletekről a kormány, most a Magyar Fürdőszövetség kéri arra a magyarországi fürdők üzemeltetőit, hogy hiába szabad már kinyitniuk, egyelőre ne tegyék, és higgadtan értelmezzék a kijárási korlátozás enyhítését.

Még szerdán írtunk róla, hogy Orbán Viktor bejelentése nyomán mától enyhítenek a kijárási korlátozásokon. Ennek egyik pontja szerint hétfőtől megnyithattak a szabadtéri fürdők és strandok is.

Még a korlátozások ideje alatt ellátogattunk a szombathelyi Tófürdőre, ahol azt mondták: nekik egy esetleges pozitív döntés után még hosszú hetekbe telik, mire a gyakorlatban is megnyithatnak.

A szombathelyi Tófürdő mindent megtesz, hogy a korlátozások megszüntetése után minél hamarabb kinyithasson

Jelenleg is érvényben vannak a kijárási korlátozások, május 3-ig még biztosan nem enyhítenek az intézkedéseken. A települések polgármesterei pedig különleges jogokat kaptak, amivel akár az országosnál is szigorúbb szabályokat vezethetnek be. Azonban egyre többen tekintenek reményteljesen az előttünk álló nyárra.

Mivel a Budapesten kívüli fürdők már nem esnek a korlátozások hatálya alá, gondolhatnánk, hogy az újra nyitást egyeztette a kormány az érintett szakemberekkel.

Ugyanakkor a mai MTI közlemény szerint erről szó nincs, a Magyar Fürdőszövetséget is váratlanul érte a korlátozás feloldása, és inkább türelemre intik az üzemeltetőket, hiszen ők sem tudnak semmi konkrétumot.

Az MTI-n megjelent közlemény így szól:

A Magyar Fürdőszövetség arra kéri a magyarországi fürdők üzemeltetőit, hogy higgadtan értelmezzék a kijárási korlátozás hétfőn életbe léptetett enyhítését, és várják meg a kormányzati részletszabályokat a létesítmények felelős megnyitásához. A vendégektől is türelmet kérnek, mert két-három hétre is szükség lehet a biztonságos működés előkészítéséhez.
A szervezet hétfői, MTI-nek küldött közleményében kiemeli, hogy a nyitást jogilag és szakmailag is többféleképpen lehet értelmezni. A fürdőszövetség ezért már kezdeményezte a Nemzeti Népegészségügyi Központnál és az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a megjelent rendelet pontosítását, a nyitás feltételeire vonatkozó részletszabályok gyors közzétételét.
Kiemelték, hogy a legtöbb fürdő eleve úgy tervezte a tavaszi felkészülési és karbantartási munkálatait, hogy május végén, pünkösdkor nyit majd újra. A fürdők szinte mindegyike kényszerű üzemszünetet tart, a biztonságos és felelősségteljes működéshez jellemzően két-három hétre is szükség van. Mivel a jelenleg belátható időszakban még nem várható tipikus strandidő, a strandok tömeges nyitásának kérdése még pár napig biztosan nem is lesz aktuális - közölték.
A közleményben arra kérnek minden magyar fürdővendéget, hogy idei nyaralását tervezze Magyarország fürdővárosainak egyikébe, ezzel jelentősen segíthetik a 18 ezer munkahelyet biztosító magyar fürdőszektor talpra állását is.

Azaz hivatalosan elvileg nyitva lehetnek a fürdők, de biztos ami biztos, inkább ne tegyék.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.