A szombathelyi Tófürdő mindent megtesz, hogy a korlátozások megszüntetése után minél hamarabb kinyithasson

Nagy Donát 2020-04-24 15:47:00
De így sem biztos, hogy idén lesz szezon, az idő ellenük dolgozik.

Jelenleg is érvényben vannak a kijárási korlátozások, május 3-ig még biztosan nem enyhítenek az intézkedéseken. A települések polgármesterei pedig különleges jogokat kaptak, amivel akár az országosnál is szigorúbb szabályokat vezethetnek be. Azonban egyre többen tekintenek reményteljesen az előttünk álló nyárra.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A szombathelyi Tófürdő sok éves hagyományt követve június első hétvégéjén szokott kinyitni, persze amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. Az ott dolgozók rendszerint ekkorra készítik fel a létesítményt a szezonkezdetre műszaki szempontból, és általában ilyenkor már rendelkezésre állnak a hatósági engedélyek és a szezonális munkaerő is.

A koronavírus okozta egészségügyi veszélyhelyzet miatt idén azonban kérdéses a Tófürdő nyári működése - tudtuk meg Potyondi Nikolettől, a Szova Zrt. kommunikációs munkatársától.

Pillanatnyilag nem áll rendelkezésre elegendő információ ahhoz, hogy meg lehessen mondani, lesz-e idén nyitás.

A létesítmény karbantartása jelenleg folyamatos: megtörtént a medencékben tönkrement csempék cseréje, zajlik a lelátó javítása, illetve a gépészeti munkák is. Plusz karbantartás állítólag nem indokolt, a szükséges és megszokott munkálatokat végzik el az ott dolgozók, illetve néhány olyan feladatot, amelyre máskor a megfeszített munkatempó miatt nem volt lehetőség.

Azért a karbantartás körül is akadnak nehézségek, mert egyes alkatrészek beszerzése most körülményesebb, ami lassítja a felkészülést. 

Amivel azonban sokkal nagyobb a gond, hogy a korábbi években ilyenkor már javában szerződtették a szezonális munkatársakat. Ugyanis az úszómestereknek, medenceőröknek, vízicsúszda felügyelőknek, segédgépészeknek mind oktatással, engedéllyel, és olykor vizsgával is kell rendelkezniük. Ők szinte kivétel nélkül diákok, a toborzásuk pedig a jelenlegi helyzet miatt most még nem megoldható.

A szezonális személyzet keresésésével, kiválasztásával, majd kiképzésével csak akkor tud a Tófürdő érdemben foglalkozni, ha ismert lesz a városi strand nyitási időpontja.

De ugyanez vonatkozik a nagy értékű berendezések üzembe helyezésére és az előírt hatósági vizsgálatok lebonyolítására is. 

További nehezítő körülmény, hogy jelen pillanatban a vendéglátó egységek üzemeltetésére sincsen vállalkozó. A Szova munkatársa szerint egy bizonytalan szezon vonatkozásában egyelőre nem gondolkodnak a büfék üzemeltetésének meghirdetésében addig, amíg valamilyen biztos pont nincsen az esetleges nyitás tényéről.

A Tófürdő szezonra való felkészítése egy több hónapig zajló folyamat, elemei egymásra épülnek és egyes szakaszai hosszabb időt vesznek igénybe.


Potyondi Nikolett a lehetséges nyitás időpontjáról azt írta, hogy ahhoz képest, amikor lehetségessé válik a létesítmény működése, a valós nyitásig mindenképp hosszú hetek telnek el, hogy a vonatkozó jogszabályi előírásokat betartva valósuljon meg a Tófürdő működése.

Így egyelőre csak remélni tudjuk, hogy az országos egészségügyi adatok meg fogják engedni, hogy a Tófürdő idén is biztonságosan kinyithasson.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.