Izgalmas történelmi fordulópontok a megye és az ország életében

ugytudjuk.hu 2020-01-02 08:26:00
Vajon mit hoztak a kerek számok, mennyiben lett jobb, vagy rosszabb az életünk? Mi most az elmúlt 30 év főbb állomásait vettük górcső alá.

1990 meglehetően jól dokumentált, a most divatos történelem-hamisítás sem tudja elfedni a tényeket. Ebben az évben teljesedett ki a rendszerváltás, történt meg az első igazán szabad választás hazánkban. Beindult a többpártrendszer, az emberek tele voltak várakozással és reménnyel. Antall József, a jobboldali Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke lett a miniszterelnök, de már az elején koalícióra kényszerült a kisgazdákkal.

Vas megyében merőben ellentétes folyamatok indultak el. Az MDF már az elején háttérbe szorult, az országgyűlési választásokat fölényesen nyerték a liberálisok, a Szabad Demokraták Szövetsége képviselő-jelöltjei. Öt egyéni mandátumból négyet vittek el, jobbról egyedül dr. Gömbös Ferencnek sikerült nyernie (MDF, Jánosháza), de ez nem változtatott a képen. 1990 tehát úgy indult, hogy Vas megye liberális fészek lett.

Az SZDSZ sikerében a rendszerváltás súlyos zavarai, a tapasztalatlanságból eredő bizonytalan és naiv kormányzás és a szinte azonnal megjelenő korrupció játszott szerepet. De a meghatározó nem ez volt, hanem a privatizáció sikertelensége, az ennek nyomán fellépő tömeges munkahelyvesztés. Megyénkben jelentős volt az ipar, aminek 80 százaléka szűnt meg, zárt be, ment tönkre pár év alatt. Több mint 50 ezer, nem kis részt jól képzett ember került az utcára. Ezt nem lehetett ígéretekkel ellensúlyozni, ráadásul Antall nem vette igénybe a felkínált német támogatásokat.

Szombathely is nagy veszteségeket szenvedett el, megszűnt a Szövőgyár, a Latex, leépült a Járműjavító, bezárt a Keripar, az éppen felfejlesztett Élgép is tönkre ment. Megszűnt a Vas megyei Iparcikk Kereskedelmi Vállalat, az Élelmiszer-kereskedelmi Vállalat, a Vasép, a Tanép, a Húsipar és még sorolhatnánk. A hatalmas munkanélküliséget és a gyorsuló (20-30 százalékos) inflációt az SZDSZ következetesen a jobboldali kormányzás nyakába varrta, gyorsan növelve népszerűségét. 1994-től már ők kormányoztak koalícióban az újraéledő MSZP-vel. Utóbbi adta a miniszterelnököt, Horn Gyula személyében.

2000 egy újabb évtized forduló. Misztikumát a dátum, ezredforduló, adta. Kormányon a sikeres marketing pártot, az újjobboldali Fideszt találjuk, koalícióban a kisgazdákkal. A miniszterelnök Orbán Viktor. Aki a pár évvel azelőtti, liberális pártját a leszalámizott, elárult MDF jobbközép pozíciójába vezette. Cél ekkor az uniós tagság elérése. Az újnak számító politikai formáció meglepően jól kormányoz, stabilizálja az ország helyzetét, a gazdaság folyamatosan erősödik.

Igaz, ebben nem kis szerepe van a Horn-kormány idején bevezetett gazdasági szigorításoknak (Bokros-csomag). Nem rendíti meg Orbánt a kisgazdáknál kirobbanó válság, a frakció szakadása sem. Ez már jelzi, hogy az új erő a politikai praktikában, annak jogtechnikai részleteiben nagyon otthon van, új hatalmi struktúra építésére is képes lehet. De mire ez kiteljesedhetne, az Orbán-kormány megbukik. Medgyessy Péter után Gyurcsány Ferenc lép színre. Izgalmas időszak kezdődik.

A rossz kormányzás és a 2008-as válság miatt az ország hajszál híján fizetésképtelenné válik. Megbukik az egyik alapvető liberális tézis: a szabadpiac majd mindet megold. Gyors elszegényedés kezdődik, ismét megugrik a munkanélküliség, 2006-ban zavargások robbannak ki a fővárosban. Ezt a helyzetet tudatosan és maximálisan használja ki az ellenzékben levő Fidesz. A tartós kormányzási hibák, a 2006-os események, a pénzügyi válság együttesen lökik kétharmadba az önmagát újjászervező, egyre inkább nacionalista jelszavakkal operáló Fideszt.

2010, újabb évtized forduló. Orbán Viktor és pártja diadalittasan tér vissza. Orbán rövid beszédet mond a győzelem után, belengeti a változásokat. Ezek el is jönnek. Átalakították az alkotmányt, a választási játékszabályokat egyoldalúan megváltoztatták, kiterjesztették a jogi trükköket az állam valamennyi szegmesére, fokozatosan érdekkörükbe vonták a sajtót.

Mindezt egy 9 éve tartó pénzesőben, amit az Európa Unió szállított. Orbán hihetetlen történelmi szerencséje, hogy a pénzeső egybe esett a migrációs válsággal, amely tartósan stabilizálta hatalmát. Az évtized második fele a politikai expanzióról, újabb állások elfoglalásáról szólt (tudomány, kultúra). Ezt a folyamatot akasztotta meg a 2019-es önkormányzati választás.  

2020-at írunk pár napja, a jövő még merő rejtelem. Annyi azonban látható, hogy az idő múlásával egyre intenzívebben kopik az Orbán-rendszer. Nem a liberálisok feltámadásától kell tartania, sokkal inkább a választói bázisának elöregedésétől, ahogy az a szocialisták esetében is történt. Populizmusuk még évekig kitarthat, de ha csökken a jelenlegi életszínvonal, emelkednek az árak és nő az infláció, akkor új sofőr után néznek az utasok.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.