Irodalmi Fesztivál maszkban és üresen hagyott székekkel

Székely Zoárd 2020-10-20 18:27:00
Ilyennek láttuk az idei Margót.

Hosszú, szinte végeláthatatlan sorokban kígyózó tömeg, több ezer kedvezményes áron vásárolható könyv, feszült izgalom és várakozás – ezek jellemezték a tavaly őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt. Az idei járványhelyzet miatt azonban teljesen más élményekkel gazdagodtunk a hétvégén. Szubjektív beszámolónk következik.

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Hűvös, latyakos időben indulunk a Várkert Bazár irányába. Érkezéskor jöhet a lázmérés, mindenkin feszül a szájmaszk, megfeleltünk a biztonsági előírásoknak. Az előcsarnokba lépve rögtön észrevesszük: alaposan megtépázta a vírus a látogatók számát. Egy pillanatig felsejlik a gondolat, hogy valóban az egyre intenzívebb fertőzésveszély miatt csökkent az érdeklődés, vagy köze lehet ahhoz a néhány héttel ezelőtt publikált adathoz, miszerint a magyarok 53 százaléka egyáltalán nem vesz könyvet a kezébe. Rövid Libris pályafutásom alatt szerzett tapasztalataim alapján dünnyögtem egy sort, hogy elnézve az átlag hazai olvasó igényeit, talán jobb is, ha nem olvas az az 53 százalék, de ez már tényleg csupán zárójeles megjegyzés. Pedig idén is kiemelkedő nevekkel futhatunk össze, ha végiggörgetjük az események listáját: Závada Pál, Háy János, Vámos Miklós, Jászberényi Sándor – csak hogy kiemeljek néhányat. Ugyan feltűnő a kiadók standjainak hiánya, csupán két kihelyezett Bookline részlegnél lehet megvásárolni az új kiadásokat – sajnos ezt a fontos elemet is fel kellett áldozni az általános óvintézkedések oltárán –, ettől függetlenül a szervezők tényleg minden tőlük telhetőt elkövettek azért, hogy ezúttal is nívós programokkal várják a közönséget. Más kérdés, hogy a közönség mennyire volt kapható erre a jelenlegi állapotban.

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Na de félretéve a rosszmájúság érzetét, szeretnék most ajánlani három új könyvet, amiket jómagam is megvásároltam a helyszínen (vagy már olvastam a hét folyamán).

Závada Pál: Wanderer

A címszereplő hős Budaörs egykori sváb lakosságának történelmébe és mindennapjaiba kalauzolja el az olvasót, miközben térben és időben ugrálva mesél hol könnyedebb, hol masszívabb történeteket a városról. A beszélgetés során szóba került egy megtörtént eset: különös felháborodást váltott ki a budaörsiek körében, amikor egy zsidó származású férfi nyaralót vásárolt a környéken. Az emberek nem álltak szóba vele a kocsmában, megfenyegették, majd később kővel dobták be a ház ablakát. Az eset gyilkossággal végződött, ezért is számít hangsúlyos részletnek a könyvben. Fontos szerepet kap még a svábok kitelepítése ’45-ben, a társadalmi felelősségvállalás és az őszibarack-termelés – emellett a kötetet a Fortepan archívumának fotói díszítik, ami plusz élményt ad az olvasó számára.

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj

Az író harmadik regénye azt mutatja be, hogyan változik meg négy ember élete egy 28 éves lány balesete miatt.  Kiss elárulta, hogy egy időben többször ingázott Pécs és Budapest között, az egyik út során feltűnt egy férfi, aki az autópálya korlátjának dőlve cigarettázott – ez a kép adta a könyv alapötletét. Különböző képek, zajok és hanghatások kísérik végig a történetszálat, a szerző így akarta ábrázolni, hogy az állandó nyüzsgés milyen idegőrlő állapotot teremt a mai ember számára. Kiss egyébként tavasszal elnyerte a Hazai Attila-díjat, ezután a könyve után pedig fontos hozzátenni, hogy érdemes odafigyelni a műveire a közeljövőben is.

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Szöllősi Mátyás: Illegál

Személy szerint nagyon vártam a bemutatót, mivel néhány nappal korábban egy hosszabb vonatút alatt konstatáltam, hogy az Illegál minden bizonnyal az idei év egyik legnagyobb meglepetése és gyöngyszeme is egyben. A kötet két különálló fejezetből áll: a Vendégjáték című kisregény egy ügyvéd szemszögéből meséli el egy gyilkosság történetét, amelyben egy fiatal, roma származású zenész a gyanúsított. Mondhatni tűpontos képet kapunk a korrupció, a hatalmi játszmák és a rasszizmus itthon jól megfigyelhető oldaláról, ehhez párosul még a kellően sötét hangulat és egy feszes tempójú párbeszéd a két szereplő között, melynek során szép lassan megismerjük a tragédiába torkollt éjszaka részleteit. A másik, rövidebb hangvételű elbeszélés a kilencvenes évek underground világát idézi fel, amelyben a főszereplő egy baleset és egy véletlen találkozás hatására szembesül azzal a ténnyel, hogy eljutott életének arra a pontjára, amikor a fiatalság már könnyedén és visszavonhatatlanul átbillenhet a középkorúságba. Szöllősi itt is remek ritmusérzékkel és letisztult precizitással teremt olyan erős atmoszférát, amihez foghatóval nem mindennap találkozunk a kortárs irodalom berkein belül.

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Mindent összevetve felemelő pillanatok szemtanúi lehettünk a négynapos rendezvény alatt, mégis maradt bennünk némi hiányérzet. Talán a tavalyi fesztivál adott egy felülmúlhatatlan élményt, talán a járványhelyzet vette el az idei hangulatát, de reméljük a következő alkalom nagyobb figyelmet és lendületet kap. Tűzoltásnak egyébként tökéletesen megfelelt a mostani, ám ettől csak még inkább várjuk, hogy véget érjen ez az aszályos időszak.

 

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.