Irodalmi Fesztivál maszkban és üresen hagyott székekkel

Székely Zoárd 2020-10-20 18:27:00
Ilyennek láttuk az idei Margót.

Hosszú, szinte végeláthatatlan sorokban kígyózó tömeg, több ezer kedvezményes áron vásárolható könyv, feszült izgalom és várakozás – ezek jellemezték a tavaly őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt. Az idei járványhelyzet miatt azonban teljesen más élményekkel gazdagodtunk a hétvégén. Szubjektív beszámolónk következik.

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Hűvös, latyakos időben indulunk a Várkert Bazár irányába. Érkezéskor jöhet a lázmérés, mindenkin feszül a szájmaszk, megfeleltünk a biztonsági előírásoknak. Az előcsarnokba lépve rögtön észrevesszük: alaposan megtépázta a vírus a látogatók számát. Egy pillanatig felsejlik a gondolat, hogy valóban az egyre intenzívebb fertőzésveszély miatt csökkent az érdeklődés, vagy köze lehet ahhoz a néhány héttel ezelőtt publikált adathoz, miszerint a magyarok 53 százaléka egyáltalán nem vesz könyvet a kezébe. Rövid Libris pályafutásom alatt szerzett tapasztalataim alapján dünnyögtem egy sort, hogy elnézve az átlag hazai olvasó igényeit, talán jobb is, ha nem olvas az az 53 százalék, de ez már tényleg csupán zárójeles megjegyzés. Pedig idén is kiemelkedő nevekkel futhatunk össze, ha végiggörgetjük az események listáját: Závada Pál, Háy János, Vámos Miklós, Jászberényi Sándor – csak hogy kiemeljek néhányat. Ugyan feltűnő a kiadók standjainak hiánya, csupán két kihelyezett Bookline részlegnél lehet megvásárolni az új kiadásokat – sajnos ezt a fontos elemet is fel kellett áldozni az általános óvintézkedések oltárán –, ettől függetlenül a szervezők tényleg minden tőlük telhetőt elkövettek azért, hogy ezúttal is nívós programokkal várják a közönséget. Más kérdés, hogy a közönség mennyire volt kapható erre a jelenlegi állapotban.

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Na de félretéve a rosszmájúság érzetét, szeretnék most ajánlani három új könyvet, amiket jómagam is megvásároltam a helyszínen (vagy már olvastam a hét folyamán).

Závada Pál: Wanderer

A címszereplő hős Budaörs egykori sváb lakosságának történelmébe és mindennapjaiba kalauzolja el az olvasót, miközben térben és időben ugrálva mesél hol könnyedebb, hol masszívabb történeteket a városról. A beszélgetés során szóba került egy megtörtént eset: különös felháborodást váltott ki a budaörsiek körében, amikor egy zsidó származású férfi nyaralót vásárolt a környéken. Az emberek nem álltak szóba vele a kocsmában, megfenyegették, majd később kővel dobták be a ház ablakát. Az eset gyilkossággal végződött, ezért is számít hangsúlyos részletnek a könyvben. Fontos szerepet kap még a svábok kitelepítése ’45-ben, a társadalmi felelősségvállalás és az őszibarack-termelés – emellett a kötetet a Fortepan archívumának fotói díszítik, ami plusz élményt ad az olvasó számára.

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj

Az író harmadik regénye azt mutatja be, hogyan változik meg négy ember élete egy 28 éves lány balesete miatt.  Kiss elárulta, hogy egy időben többször ingázott Pécs és Budapest között, az egyik út során feltűnt egy férfi, aki az autópálya korlátjának dőlve cigarettázott – ez a kép adta a könyv alapötletét. Különböző képek, zajok és hanghatások kísérik végig a történetszálat, a szerző így akarta ábrázolni, hogy az állandó nyüzsgés milyen idegőrlő állapotot teremt a mai ember számára. Kiss egyébként tavasszal elnyerte a Hazai Attila-díjat, ezután a könyve után pedig fontos hozzátenni, hogy érdemes odafigyelni a műveire a közeljövőben is.

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Szöllősi Mátyás: Illegál

Személy szerint nagyon vártam a bemutatót, mivel néhány nappal korábban egy hosszabb vonatút alatt konstatáltam, hogy az Illegál minden bizonnyal az idei év egyik legnagyobb meglepetése és gyöngyszeme is egyben. A kötet két különálló fejezetből áll: a Vendégjáték című kisregény egy ügyvéd szemszögéből meséli el egy gyilkosság történetét, amelyben egy fiatal, roma származású zenész a gyanúsított. Mondhatni tűpontos képet kapunk a korrupció, a hatalmi játszmák és a rasszizmus itthon jól megfigyelhető oldaláról, ehhez párosul még a kellően sötét hangulat és egy feszes tempójú párbeszéd a két szereplő között, melynek során szép lassan megismerjük a tragédiába torkollt éjszaka részleteit. A másik, rövidebb hangvételű elbeszélés a kilencvenes évek underground világát idézi fel, amelyben a főszereplő egy baleset és egy véletlen találkozás hatására szembesül azzal a ténnyel, hogy eljutott életének arra a pontjára, amikor a fiatalság már könnyedén és visszavonhatatlanul átbillenhet a középkorúságba. Szöllősi itt is remek ritmusérzékkel és letisztult precizitással teremt olyan erős atmoszférát, amihez foghatóval nem mindennap találkozunk a kortárs irodalom berkein belül.

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Mindent összevetve felemelő pillanatok szemtanúi lehettünk a négynapos rendezvény alatt, mégis maradt bennünk némi hiányérzet. Talán a tavalyi fesztivál adott egy felülmúlhatatlan élményt, talán a járványhelyzet vette el az idei hangulatát, de reméljük a következő alkalom nagyobb figyelmet és lendületet kap. Tűzoltásnak egyébként tökéletesen megfelelt a mostani, ám ettől csak még inkább várjuk, hogy véget érjen ez az aszályos időszak.

 

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Szólj hozzá!

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Életét vesztette egy férfi a sárvári lakástűzben

Napokig nem jelent meg a munkahelyén, a keresésére indult munkatársak találták meg az égésnyomokat.

Zsenik: A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember szerint a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket.

van még itt cikk a témában:

Vámos Miklós az új könyvében, a Dunapestben mesélteti a „védett házakat"

Sokan nagyon várták a népszerű író legújabb regényét, amely most megjelent.  A szerző jelezte, hogy művének igazi főszereplője nem személy, hanem egy ház. Még pedig az lipótvárosi Pozsonyi út 38-40-es, ami ma is tananyag szakmai körökben.  

Bolgár György nem tett lakatot a tollára

Beszéljük hát meg, milyen is a Szextett

Tizenkét novemberi könyv, amire megéri befizetni

Presser Gábor és Arsène Wenger visszaemlékezik, Stephen Fry görög héroszokról regél, magyar fantasztikus szerzők pedig űrállomáson nyomoznak és furcsa emberkísérleteket mutatnak be, Kácsor Zsolt könyvében pedig egy drogfüggő cigány bűnöző kábítószeres hallucinációi és vallási olvasmányai hatására új Mózesnek képzeli magát.