Hiába minden tiltakozás és ellenérv: marad a kormányzati csodafegyver

Bazsó Bálint 2020-11-20 14:36:00
Bár egyre súlyosabb közlekedési gondokat és rég látott szmogot okoz a nagyobb vidéki városokban és a budapesti kerületek többségében az ingyenes parkolás bevezetése, a kormány továbbra sem enged belőle. Az LMP most petíciót indít az ingyenes parkolás eltörléséért.

A nagy vitát kiváltó intézkedés ellen élesen tiltakoztak a szakmai szervezetek, majd pedig az önkormányzatok, hiszen ez nem csak közlekedési káoszt, romló levegőminőséget, de tetemes lyukat is vágott az önkormányzatok büdzséjén. Ám hiába minden, az ellenérvek nem hatották meg a kormányzatot, az ingyenes parkolás, mint a koronavírus elleni védekezés egyik csodafegyvere még biztosan marad.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület az ingyenes parkolás bevezetésekor közölte: a döntés nemcsak az őszre jellemző szmogot növeli, de egyenesen közlekedési káoszhoz vezethet.

Dorner Lajos, az egyesület elnöke az Indexnek azt mondta: abszurd, hogy miközben a kormány a tömegközlekedés sűrítését kéri, aközben autóba ülteti az agglomerációból érkezőket, így a legszmogosabb időszakban bevonzza őket a belvárosba. 

Emlékeztetett: a parkolási díj azért van, hogy a város kritikus pontjain a parkolóhelyeken növelje a gépjárművek forgási sebességét. Most a napokig egy helyen parkolók kiszoríthatják azokat az autósokat, akik a város napi működtetését biztosítják szállítási, ügyintézési munkájukkal. 

Fotó: MTI

A Közlekedő Tömeg Egyesület az ingyenes parkolás tavaszi bevezetésekor közölte: ezáltal éppen azoknak nem jut hely, akiknek valóban szükségük van rá: 

"Mozgáskorlátozottak, áruszállítók, a veszélyhelyzet leküzdésében nélkülözhetetlen munkát végzők számára okozhat számos nehézséget a rendelet"

Szerintük elfogadhatatlan, hogy a parkolási díjakat egységesen eltörölték az egész országban anélkül, hogy mérlegelték volna a fizetős övezetekben rendelkezésre álló parkolóhelyek számát, kihasználtságát, és a parkolási díjak keresletszabályozó hatását: 

"Ha nem kell fizetni a parkolásért, többen döntenek úgy, hogy kis távolságra is autóba szállnak gyaloglás vagy kerékpározás helyett. Sőt, sokan olyan utakat is megtesznek, amelyek nem létfontosságú célt szolgálnak, aláásva ezzel a járvány elleni hatékony védekezést".

A Közlekedő Tömeg tavaszi álláspontja szerint a városok központjában korlátozott számban rendelkezésre álló parkolóhelyek gyorsan megtelnek, a szabad helyet kereső autók és a szabálytalan parkolók több balesetveszélyes helyzetet, növekvő légszennyezést okoznak, mely az egészségügyi ellátórendszer további terhelését eredményezi.

Végül így is történt, a főváros mellett a fizető parkolási rendszereket fenntartó vidéki önkormányzatok hasonló állapotokról számoltak be.

Fotó: Pixabay

Nem csak hülyeség és káros, de legalább anyagi szempontból is ostobaság

Az ellenzék részéről több szereplő is úgy vélte: a kormány ezzel a döntéssel csak az ellenzéki vezetésű városokat és kerületeket akarja nehéz helyzetbe hozni. 

Azt nem tudjuk, hogy így van-e, mindenesetre az tény, hogy az ingyenes parkolás nemcsak közlekedés-szakmai és egészségügyi, de pénzügyi szempontból is óriási gondot okoz az önkormányzatoknak, hiszen a költségvetések tervezésekor ezeket a bevételekkel minden érintett település számolt, pártállástól függetlenül.

A 24.hu által korábban készített körkép szerint Szombathelyen 43 millió, Egerben 65 millió, Szolnokon 75 millió, Békéscsabán 25 millió veszteséggel számolnak csak a parkolási díj elengedéséből. Természetesen a fővárosban még nagyobb kiesést jelent, így például az I. kerület 100 millió, a XIII. kerületben 400-500 millió, a XIV. kerület pedig már egyenesen egymilliárdos kiesést prognosztizál.

Nem véletlen, hogy egyre több önkormányzat próbál megoldást találni az Orbán-kormány szeretetcsomagjára.

Így például a fideszes Dézsi Csaba András által vezetett Győrben olyan táblákat helyeznek ki a belvárosi utcákra, amelyek kikötik: bérlet nélkül csak napközben, 11 és 16 óra között lehet ezeken a helyeken parkolni. Ha valaki bérlet nélkül áll meg, kerékbilincset kap.

Így oldja meg a belvárosi parkolási gondokat Győr

Közlekedési táblával oldja meg az ingyenes parkolás miatt kialakult parkolóhiányt a városvezetés szerdától - derült ki a pénteki covid-híradóból. Bérlet nélkül csak 11 és 16 óra között lehet majd parkolni a belváros felszíni parkolóiban, egyébként a mélygarázsokat és parkolóházakat kell használni.

A győri parkolási lehetőségekről itt olvashat bővebben.

LMP: Petíció az ingyenes parkolás megszüntetéséért

Az LMP petíciót indított annak érdekében, hogy szüntessék meg az ingyenes budapesti parkolást - jelentette be Csárdi Antal, a párt politikusa pénteki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az ingyenes parkolás hihetetlen problémát okoz a fővárosban élők számára, valós védelmet pedig nem nyújt a járvány ellen.

"Az ingyenes parkolás nem csak, hogy nem segíti, de káoszt és nagyon erős légszennyezést okoz a fővárosban"

- mondta Csárdi. Az országgyűlési képviselő hozzátette: az egészséges élethez és a járvány elleni védekezéshez is hozzájárulna az egészséges, tiszta levegő. Közölte: Minden olyan kedvezményezést támogatni fog, amely az autóhasználat visszaszorításra irányul. Mint mondta: a belvárosban élők alapvető létszükséglete, hogy csökkenjen a forgalom, ezáltal pedig javuljon a levegő minősége. 

Log into Facebook

null

Csárdi igazat adott Karácsony Gergelynek atekintetben, hogy az ingyenes parkolás csak előhozta az "egyébként ezer sebből vérző parkolási rendszer budapesti problémáit".

A politikus általános gyakorlatnak nevezte azt, hogy ma átlagosan 20-25 percig köröznek a munkából hazaérkezők parkolóhelyet keresve.

Példaként egy fővárosi lakos esetét hozta, aki olyan messzire tudott csak megállni a lakásától, hogy már nem tudta betartani a kijárási korlátozás szabályát, ezért figyelmeztetést is kapott a rendőröktől.

Szerinte a megnövekedett forgalom és a folyamatosan parkolóhelyet kereső autók még rosszabb levegőt eredményeztek. Értékelése szerint káoszhoz vezetett az ingyenes parkolás bevezetése, ezért a járványhelyzet végével "az első dolgok egyike kell, hogy legyen a parkolási rendszer átvizsgálása és átstrukturálása".

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült. 

Szólj hozzá!

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.