Hiába minden tiltakozás és ellenérv: marad a kormányzati csodafegyver

Bazsó Bálint 2020-11-20 14:36:00
Bár egyre súlyosabb közlekedési gondokat és rég látott szmogot okoz a nagyobb vidéki városokban és a budapesti kerületek többségében az ingyenes parkolás bevezetése, a kormány továbbra sem enged belőle. Az LMP most petíciót indít az ingyenes parkolás eltörléséért.

A nagy vitát kiváltó intézkedés ellen élesen tiltakoztak a szakmai szervezetek, majd pedig az önkormányzatok, hiszen ez nem csak közlekedési káoszt, romló levegőminőséget, de tetemes lyukat is vágott az önkormányzatok büdzséjén. Ám hiába minden, az ellenérvek nem hatották meg a kormányzatot, az ingyenes parkolás, mint a koronavírus elleni védekezés egyik csodafegyvere még biztosan marad.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület az ingyenes parkolás bevezetésekor közölte: a döntés nemcsak az őszre jellemző szmogot növeli, de egyenesen közlekedési káoszhoz vezethet.

Dorner Lajos, az egyesület elnöke az Indexnek azt mondta: abszurd, hogy miközben a kormány a tömegközlekedés sűrítését kéri, aközben autóba ülteti az agglomerációból érkezőket, így a legszmogosabb időszakban bevonzza őket a belvárosba. 

Emlékeztetett: a parkolási díj azért van, hogy a város kritikus pontjain a parkolóhelyeken növelje a gépjárművek forgási sebességét. Most a napokig egy helyen parkolók kiszoríthatják azokat az autósokat, akik a város napi működtetését biztosítják szállítási, ügyintézési munkájukkal. 

Fotó: MTI

A Közlekedő Tömeg Egyesület az ingyenes parkolás tavaszi bevezetésekor közölte: ezáltal éppen azoknak nem jut hely, akiknek valóban szükségük van rá: 

"Mozgáskorlátozottak, áruszállítók, a veszélyhelyzet leküzdésében nélkülözhetetlen munkát végzők számára okozhat számos nehézséget a rendelet"

Szerintük elfogadhatatlan, hogy a parkolási díjakat egységesen eltörölték az egész országban anélkül, hogy mérlegelték volna a fizetős övezetekben rendelkezésre álló parkolóhelyek számát, kihasználtságát, és a parkolási díjak keresletszabályozó hatását: 

"Ha nem kell fizetni a parkolásért, többen döntenek úgy, hogy kis távolságra is autóba szállnak gyaloglás vagy kerékpározás helyett. Sőt, sokan olyan utakat is megtesznek, amelyek nem létfontosságú célt szolgálnak, aláásva ezzel a járvány elleni hatékony védekezést".

A Közlekedő Tömeg tavaszi álláspontja szerint a városok központjában korlátozott számban rendelkezésre álló parkolóhelyek gyorsan megtelnek, a szabad helyet kereső autók és a szabálytalan parkolók több balesetveszélyes helyzetet, növekvő légszennyezést okoznak, mely az egészségügyi ellátórendszer további terhelését eredményezi.

Végül így is történt, a főváros mellett a fizető parkolási rendszereket fenntartó vidéki önkormányzatok hasonló állapotokról számoltak be.

Fotó: Pixabay

Nem csak hülyeség és káros, de legalább anyagi szempontból is ostobaság

Az ellenzék részéről több szereplő is úgy vélte: a kormány ezzel a döntéssel csak az ellenzéki vezetésű városokat és kerületeket akarja nehéz helyzetbe hozni. 

Azt nem tudjuk, hogy így van-e, mindenesetre az tény, hogy az ingyenes parkolás nemcsak közlekedés-szakmai és egészségügyi, de pénzügyi szempontból is óriási gondot okoz az önkormányzatoknak, hiszen a költségvetések tervezésekor ezeket a bevételekkel minden érintett település számolt, pártállástól függetlenül.

A 24.hu által korábban készített körkép szerint Szombathelyen 43 millió, Egerben 65 millió, Szolnokon 75 millió, Békéscsabán 25 millió veszteséggel számolnak csak a parkolási díj elengedéséből. Természetesen a fővárosban még nagyobb kiesést jelent, így például az I. kerület 100 millió, a XIII. kerületben 400-500 millió, a XIV. kerület pedig már egyenesen egymilliárdos kiesést prognosztizál.

Nem véletlen, hogy egyre több önkormányzat próbál megoldást találni az Orbán-kormány szeretetcsomagjára.

Így például a fideszes Dézsi Csaba András által vezetett Győrben olyan táblákat helyeznek ki a belvárosi utcákra, amelyek kikötik: bérlet nélkül csak napközben, 11 és 16 óra között lehet ezeken a helyeken parkolni. Ha valaki bérlet nélkül áll meg, kerékbilincset kap.

Így oldja meg a belvárosi parkolási gondokat Győr

Közlekedési táblával oldja meg az ingyenes parkolás miatt kialakult parkolóhiányt a városvezetés szerdától - derült ki a pénteki covid-híradóból. Bérlet nélkül csak 11 és 16 óra között lehet majd parkolni a belváros felszíni parkolóiban, egyébként a mélygarázsokat és parkolóházakat kell használni.

A győri parkolási lehetőségekről itt olvashat bővebben.

LMP: Petíció az ingyenes parkolás megszüntetéséért

Az LMP petíciót indított annak érdekében, hogy szüntessék meg az ingyenes budapesti parkolást - jelentette be Csárdi Antal, a párt politikusa pénteki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az ingyenes parkolás hihetetlen problémát okoz a fővárosban élők számára, valós védelmet pedig nem nyújt a járvány ellen.

"Az ingyenes parkolás nem csak, hogy nem segíti, de káoszt és nagyon erős légszennyezést okoz a fővárosban"

- mondta Csárdi. Az országgyűlési képviselő hozzátette: az egészséges élethez és a járvány elleni védekezéshez is hozzájárulna az egészséges, tiszta levegő. Közölte: Minden olyan kedvezményezést támogatni fog, amely az autóhasználat visszaszorításra irányul. Mint mondta: a belvárosban élők alapvető létszükséglete, hogy csökkenjen a forgalom, ezáltal pedig javuljon a levegő minősége. 

Log into Facebook

null

Csárdi igazat adott Karácsony Gergelynek atekintetben, hogy az ingyenes parkolás csak előhozta az "egyébként ezer sebből vérző parkolási rendszer budapesti problémáit".

A politikus általános gyakorlatnak nevezte azt, hogy ma átlagosan 20-25 percig köröznek a munkából hazaérkezők parkolóhelyet keresve.

Példaként egy fővárosi lakos esetét hozta, aki olyan messzire tudott csak megállni a lakásától, hogy már nem tudta betartani a kijárási korlátozás szabályát, ezért figyelmeztetést is kapott a rendőröktől.

Szerinte a megnövekedett forgalom és a folyamatosan parkolóhelyet kereső autók még rosszabb levegőt eredményeztek. Értékelése szerint káoszhoz vezetett az ingyenes parkolás bevezetése, ezért a járványhelyzet végével "az első dolgok egyike kell, hogy legyen a parkolási rendszer átvizsgálása és átstrukturálása".

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült. 

Szólj hozzá!

Csaknem hétezer fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 156 beteg

6819 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 211 527 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - olvasható a Koronavirus.gov.hu-n.

Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat

Az ország nyugati részén hosszabb időre kisüthet a nap. A Dunántúlon az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként élénk lökések kísérhetik.

A magyar kormány korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Egy hét múlva dönthetnek arról, hogyan tovább.

Nemény András: Az advent lényege leginkább belül van

Szombathely polgármestere szerint a város egy erős közösség.

A legkisebb szám a 38-as volt a mai ötöslottó sorsoláson

Aki születésnapokkal játszik, annak veszett fejsze nyele volt a hét.

Meggyújtották a szombathelyi adventi koszorú első gyertyáját

Idén a vírushelyzet miatt nagyobb rendezvény nélkül tartották meg az eseményt.

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

van még itt cikk a témában:

Veszélyhelyzet idején nem mondhatnak fel az egészségügyi dolgozók

Szombat este megjelent az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendelet. Ez az a jogszabály, amely rögzíti az egészségügyi dolgozók munkaügyi feltételeit és a bérezését is. 44 napban maximalizálták a kirendelés időtartamát, viszont veszélyhelyzet idején nem lehet felmondani.