Hétfőtől 4 napon át nem lesz sem fűtés, sem melegvíz-szolgáltatás Szombathelyen több, mint 2000 lakásban

Nagy Donát 2020-03-09 12:56:00
Megkezdik a sérült távhővezeték cseréjét a Kodály Zoltán utcában, az Ady térig bezárólag lesz szolgáltatási szünet.

Ahogy az Ugytudjukon is beszámoltunk róla, a Kodály Zoltán utcát és a Váci Mihály utcát összekötő híd déli oldalán a Perint patak mellett a távvezetéki rendszeren lyukadás történt.

Ismét kilyukadhatott a távhő egyik vezetéke Szombathelyen

Nagy Donát Gőz száll a magasba a Kodály Zoltán utcában. Az Ugytudjuk olvasójától kaptuk a fent látható fotót arról, hogy munkagép is dolgozik a Perint híd melletti gőzölgésnél. Ezen a területen már korábban is volt probléma a távhő vezetékével, valószínűleg most is hasonló lehet a probléma.

A hibát azóta a szolgáltató feltárta, és megállapították, hogy végleges megoldást csak a meghibásodással érintett távvezeték-szakasz cseréje jelenthet.

A távvezeték-cserét még a fűtési időszak alatt szükséges elvégezniük, mert olyan mennyiségű vízvesztésük van, ami a kazánház üzembiztonságát veszélyezteti, így nem lehet a fűtési időszak végéig a fennálló hibával üzemelni.

Nemsokára kijavítják a szombathelyi távhővezeték hibáját

Nagy Donát Olykor látványosan gőzölög a terület, de a fűtés- és melegvíz-szolgáltatást így is biztosítani tudják. A hónap elején írtuk meg, hogy kilyukadt egy távhővezeték a Kodály Zoltán utcában. Nagy Donát Gőz száll a magasba a Kodály Zoltán utcában. Az Ugytudjuk olvasójától kaptuk a fent látható fotót arról, hogy munkagép is dolgozik a Perint híd melletti gőzölgésnél.

Ennek a munkának felelősen csak komoly előkészítés után állhattak csak neki, hogy minden gördülékenyen menjen a kivitelezésben.

A munka nagyságát talán érzékelteti az, hogy egy darut kell a helyszínre vinni és telepíteni, mert a behelyezésre kerülő csővezeték-szakaszok darabja 1 tonna, így csak daruval mozgathatóak.

A terület előkészítése már megkezdődött, ami miatt a parkoló egy részét le kellett zárni, és meg is kellett bontani.

Nagy a baj a kilyukadt távhővezetéknél Szombathelyen: olyan műszaki beavatkozás kell a javításhoz, amilyet még sosem végzett a szolgáltató

Nagy Donát Külön darut is felépítenek, az új parkoló pedig meg lesz bontva. A szolgáltatási szünet 4 napig tarthat, és megközelítőleg 2100 lakást fog érinteni. Az Ugytudjukon még februárban írtuk meg, hogy újból kilyukadt a távhővezeték a szombathelyi Kodály Zoltán utcában, a Perint híd mellett. Nagy Donát Gőz száll a magasba a Kodály Zoltán utcában.

A cserével érintett vezeték egy gerincvezeték, ami azt jelenti, hogy a kazánházból jövő nagy átmérőjű távvezetékről van szó. Azon idő alatt, amíg a cserét elvégzik, lesz olyan terület, ahol a kazánház és az ellátási terület távvezetéki összekötöttsége nem lesz folytonos.

Az ellátási terület egy részében a szolgáltatást másik kazánházról tudják biztosítani, de sajnos lesznek olyan épületek, amelyek ellátása máshonnan nem megoldható.

A szolgáltatási szünet 2020. március 16-án 6:00 órától a Rohonci utca, Perintparti sétány, Szürcsapó utca, Bartók Béla körút, valamint az Ady tér és környékén lévő távhőszolgáltatással ellátott épületekben megközelítőleg 2100 lakást és 70 közület fog érinteni.

A munkálatokat legkésőbb 2020. március 19-én délután fejezik be, és ezzel együtt a szolgáltatás is helyreáll majd.

Egy ilyen volumenű műszaki munka időtartamának meghatározása nagyon nehéz feladat, számos körülmény befolyásolhatja. A 4 nap a maximális időtartam, ameddig a szolgáltatást is érintő munkálatok tarthatnak, de természetesen ha előbb végezni tudunk, akkor azonnal megkezdjük a szolgáltatást. A várható szolgáltatási szünetről az érintett területen a lakosságot és az intézményeket is kiértesítjük.

- írta a Szombathelyi Távhőszolgáltató a közleményében.

Miért nem lehet fűtési időszakon kívül végezni a karbantartás nagy részét?


A szolgáltató szerint Szombathelyen összesen 22 km távvezetéken keresztül biztosítják a távhőszolgáltatást, amely vezetékrendszer egyes szakaszai elöregedtek. Szinte a teljes távvezetéki rendszer föld alatti hőtávvezeték, amelynek aktuális állapotát csak feltárással, a távvezeték kibontásával lehet megvizsgálni. Így sajnálatosan arra nincsen lehetőség, hogy a fűtési időszakon kívül a rendszer gyenge pontjait megvizsgálják, az esetleges lyukadásokat ilyen módon megelőzzék. Az üzembiztonság érdekében a távvezetékek tekintetében csak azok cseréje jelenthet végleges megoldást. A távhőszolgáltató kidolgozott egy hőtávvezetéki rendszer rekonstrukciójára vonatkozó tervet, amelynek ütemezése során a kritikus területek elsőbbséget élveznek. A hőtávvezeték csere nagyon jelentős költséggel járó beruházás, ezért folyamatosan dolgoznak azon, hogy ehhez pályázati forrásokat találjanak.

Már dolgoznak a szombathelyi Kiskar utcában a sérült távhővezetéken

Nagy Donát A meghibásodás miatt az út mindkét oldalán ki kellett ásni egy-egy szakaszt. Több ilyenre is lehet számítani, elég öreg már a rendszer. Egy ideje acélkerítés védi a Kiskar utcában kiásott gödröt, amelynek alján a távhő vezetéke pihen. A javítással kapcsolatban feltettünk pár kérdést a Szombathelyi Távhőszolgáltatónak, akik készségesen válaszoltak nekünk.

A korábban beadott pályázataink elbírálása után a Nemzeti Fejlesztési Programirodával kell együtt dolgozni a megvalósításon, ami azonban hozott magával nehézségeket és újonnan felmerült feladatokat is a szombathelyi szolgáltatóra a Programirodára nézve.

Sajnos ezek végeredményeként a rendelkezésre álló feltételek mellett nem tudtuk megkezdeni a megvalósítást, így a tervezett távvezetékcsere ebben a pályázatban nem valósulhatott meg

- írták.

1,6 milliárd forintból újítják fel a szombathelyi távhő vezetékrendszerét

Fehér Buda Az elmúlt két hétben több cső is meghibásodott, ezrek maradtak fűtés nélkül. Az elmúlt két hétben többször is hírt adtunk arról, hogy Szombathelyen kilyukadt a távhő egy-egy vezetéke. Majdnem két héttel ezelőtt 6500 lakás maradt fűtés nélkül, néhány nappal ezután több száz óvodásnak kellett tűrnie a hideget, amíg a szakemberek kijavították a hibát.

Ez azt jelenti, hogy a Szombathelyi Távhőszolgáltató jelenleg csak saját finanszírozásban tudja a távvezeték cseréket tervezni, de bíznak benne, hogy a jövőben lehetőségük adódik pályázati források bevonására, amely a távvezeték rekonstrukciós munkákat jelentősen gyorsíthatja.

A távvezetéki rendszer korának ismeretében a tervezett távvezetéki rekonstrukció időpontjáig felkészültek arra, hogy amennyiben távvezeték-lyukadás történik, akkor arra azonnal reagálni tudjanak. Az azonnali beavatkozáshoz szükséges anyag- és eszközállomány is a rendelkezésükre áll, így az embereik ilyen esetben haladéktalanul meg tudják kezdeni a hiba feltárását és elhárítását. 

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.