Három olyan város vezetői programot is találtunk a múlt hétről, amiről valamiért nem kaptunk meghívót

Farkas Bazsi 2019-03-18 13:56:00
Aranypatak beruházás indítóról és ünnepi megemlékezések maradt ki a az előzetesen megküldött programokról.

Régóta döcög a kapcsolat Szombathelyen a polgármesteri kabinetiroda sajtóosztálya és a helyi sajtó között. A városházi kollégák ugyanis vagy egyáltalán nem, vagy csak hosszú idő elteltével hajlandóak válaszolni olyan kérdésekre, ami a városvezetésnek kényes lehet. A korábbi gyakorlattal ellentétben pedig megszüntették annak a heti városvezetői programnak a kiküldését, amiből a sajtó előre tájékozódhatott, hogy a polgármester és az alpolgármesterek az adott héten milyen programokon vesznek részt. Ez egyrészt a szerkesztőségek munkáját segítette, hiszen előre tervezhető volt, hogy melyik nap milyen sajtóesemény van, másrészt pedig a közpénzből fizetett politikusok munkáját tette átláthatóvá.

Ez akkor változott meg, amikor Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester megvonta Molnár Miklós jogköreit, ezzel együtt városházi kabinetiroda egy köremailben tudatta, eztán nem küldenek heti programot. 

Egy sajtótájékoztató előtt, a kabinetiroda egyik tisztségviselője - akinek, egyébként felesége nemrégen bejelentkezett, hogy Szombathelyi Hírlap néven hetilapot indít a városban - azt mondta, hogy túlságosan sok munkájuk volt a programok összeállításával, ez máshonnan vitte el az időt és energiát, így eztán külön meghívókat küldenek a városvezetők részvételével zajló sajtóeseményekre.  

Hiába vártuk a meghívókat, azok elég ritkán landoltak a postaládánkban.

Közben pedig a szombathely.hu és a Vas Népe is sorra számolt be olyan eseményekről, amikről mi nem is tudtunk. Jó példa erre a Szent Flórián körúton épülő parkolók, amelynek bejelentésére, sem mi, sem pedig a városvezetéssel szintén kritikus hangot megütő nyugat.hu sem kapott meghívót.

De úgy látszik nem csak mi, újságírók éreztük ezt úgy, hogy nem teljesen helyénvaló ez a működés hiszen a február 28-i közgyűlésen az immár többségben működő ellenzék is azt javasolta, hogy határozatban rögzítsék, a polgármester és alpolgármesterek sajtónyilvános programját bizony közzé kell tenni a sajtónak. A többség döntött is, így most már arra kötelezték a kabinetet, hogy legkésőbb minden hét előtti pénteken a szombathely.hu-ra fel kell tölteni programot.

Február 28-án hozták a döntést, a kihirdetés után, március 8-án pénteken kellett az első kötelezővé tett programot kiposztolni. Igaz ekkor még volt kötelező jellege a dolognak, de elég beszédes, hogy pont a Szombathelyi Tévébe hirdetett, EU-s pályázat megnyerése apropóján rendezett sajtótájékoztatóra nem hívtak meg minket.

A múlt héten azonban már élesben ment a régi-új rendszer. Csakis a szombathely.hu-ra tudunk hagyatkozni, hogy milyen események nem kerültek be a heti programba. A rövid, négynapos munkahéten hármat is találtunk.

A többek között az átláthatóság érdekében hozott határozatban van gumi szabály is. Mivel abban az szerepel, hogy a városvezetők sajtónyilvános eseményeit kell előre, programba szedve közzétenni. A kérdés pedig adott, ha az évi közel 6 millió forint közpénzből üzemeltetett szombathely.hu-n fényképes tudósítás jelenik meg egy eseményről, akkor az sajtónyilvánosnak minősül e? Ennek eldöntését már olvasóinkra bízzuk.

Ennek a hétnek a programja, a határozatban foglaltak szerint pénteken felkerült a város honlapjára. Mindössze három eseményt tartalmaz. 

  • Állampolgári eskü
  • Az ivóvíz megszerettetése az iskolásokkal 
  • Pályázatok utolsó nagy rohama

Kíváncsian várjuk, hogy időközben mi egyéb “esik még be”, amiről a kabinet irodának már nem lesz ideje tájékoztatni a sajtót.

Szólj hozzá!

Semmelweis-nap: zárva vannak az orvosi rendelők és a gyógyszertárak

Az egészségügyben dolgozók számára elrendelt munkaszüneti nap miatt csak ügyeleti rendszer működik.

Ma sem ússzuk meg 30 fok alatt

A nyugati megyékben kicsit hűvösebb lesz, mint máshol.

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy férfit, aki 1 200 eurót csalt ki egy nőtől Szombathelyen

Azt ígérte neki, hogy segít neki olyan papírokat beszerezni, amivel az USA-ba utazhatna dolgozni.

Újra látogatható a szombathelyi Savaria Múzeum kőtára

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is.

Átalakítják a Notre-Dame környékét

Parkosítják a székesegyház előtti teret és kihangsúlyozzák az épület homlokzatát.

Kijev szerint visszavették a Kígyó-szigetet az ukrán erők az oroszoktól

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét.

Ma is megdőlt a melegrekord

39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az EU az ukrán és a moldovai export támogatásáról írt alá megállapodásokat

A megállapodások hozzá fognak járulni az ellátási láncok biztosításához, beleértve az élelmezésbiztonságot, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja akadályozza a hagyományos közlekedési útvonalakat.

Pénteken kezdődik a Győrkőcfesztivál

A gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén is hasonló fertőzést észleltek.

Élelmiszert venne SZÉP-kártyával? Két napja maradt!

Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

320 millió forintot meghaladó kárt okozott Fekete Dávid

15 év szabadságvesztést róna ki rá az ügyészség.