Ha továbbra is a kedvenc kocsmádban akarsz inni, és boltodban vásárolni, akkor betartasz pár pofonegyszerű szabályt

Bazsó Bálint 2020-09-21 14:55:00
Hétfőtől újabb járványügyi szabályozások lépnek életbe. A finoman szólva sem agyműtét bonyolultságú szabályokat roppant egyszerű betartani, ám nem árt tisztázni, pontosan mire is kell figyelni. Itt a maszkviselési kisokos.

A szabályok minden hat éven felülire egységesen vonatkoznak, nincs kivétel, vagyis senkit nem fog érdekelni, hogy milyen hagymázas tébolyt olvastál valamelyik fake oldalon egy-egy kamuorvos tollából. 

Amennyiben nem lenne egyértelmű: a maszkot továbbra is úgy kell hordani, hogy az a szájat és az orrot is eltakarja, vagyis az egyre nagyobb divatnak örvendő lezser, orrot szabadon hagyó játékosan lázadó huncutság drága csekket fog eredményezni.

Végre jön a szigor: Itt a kormányrendelet a maszkviselésről és a szankciókról

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely részletesen szabályozza a járvány elleni védekezés során betartandó szabályokat, illetve szankciókat. A rendelkezések fokozatosan, október 1-jéig hatályba lépnek. A rendelet szerint minden hatodik életévét betöltött személy köteles maszkot viselni a tömegközledési járműveken és minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak.

Ha vásárolsz...

Az talán a többségnek is egyértelmű volt, hogy zárt térben, így különösen a boltokban, üzletekben eddig is erősen ajánlott volt a maszk viselése. Ez mostantól kötelező.

Mivel a magyar jogszabályokat alapvetően a magyar jogszabályok kicselezéséért élő magyar állampolgárokra írják, ezért nem árt, ha tudjuk: a maszkviselés elmulasztásával kedvenc sarki boltunkat károsítjuk meg, ugyanis a rendelet szerint, ha a vásárló nem visel maszkot, akkor őt és a boltot is megbírságolják. Utóbbi először csak figyelmeztetést kap, másodszorra 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírságot, harmadik kihágás esetén pedig be is zárhatják a boltot.

Egy szóval: Szíved joga azt hinni, hogy a vírus nem is létezik/5G terjeszti/háttérhatalmak szórják a levegőből, hogy így irtsanak ki minket a tudjukkik, ám ha  továbbra is a lenti közértben szeretnéd megvenni a párizsit és a Mátyás keserűt, akkor tanácsos maszkot húznod. Ki fogod bírni.

Amennyiben még mindig lázadnál a gonosz rezsim ellen, ne felejtsd el, hogy a legtöbb boltban kamerarendszer működik. Egy szóval, nem győzhetsz, hidd el.

Ha utazol...

Akkor sem kell tanácstalanul vakargatnod a tarkódat, ha tömegközlekedsz, ugyanis az összes járművön, buszon, villamoson, metrón, vonaton, állomási és megállóhelyi tartózkodókban is fel kell venned a maszkot. 

Érdemes betartani a szabályt, ugyanis a MÁV és a Volánbusz pótdíjat számolhat fel, vagy akár ki is zárhat az utazásból, ami roppant kínos lehet, ha például az utolsó busszal kóvályogsz haza a kocsmából, 11 után.

Fotó: Forrás: MTI/MTVA

Ha kocsmázol...

Igen, mert 11 után bezár a Borharapó, menni kell haza. A törvény roppant fájó pontja persze még mindig jobb, mint a tavaszi teljes leállás, éppen ezért érdemes megbecsülni az enyhítést. A rendelet szerint a vendéglátó helyiségekben nem kell viselni a maszkot - viszonylag macerás is lenne így inni - ám itt is igaz, hogy tünetek jelentkezése esetén lehetőleg ne ugorjunk be egy fröccsre a sarkiba. 

Amíg jó idő van, addig érdemes a teraszokra kiülni, és természetesen - amennyire lehetséges - tartani a másfél méteres távolságot.

Mielőtt elindulsz otthonról...

A koronavírus-járvány kevés jótékony hatása, hogy rávilágított a hanyag eleganciával kezelt higiéniai szokásainkra, úgymint az alapos kézmosás, vagy éppen szájápolás. Különösen előbbire érdemes minél nagyobb figyelmet fordítani (nota bene: eddig is kellett volna). 

Vagyis elindulás előtt - és persze ahol lehet közben, majd hazaérkezés után - az alapos kézmosás az egyik leghatékonyabb védelem a fertőzés ellen: folyó és meleg vizben, szappannal,  figyelve a kéz minden részére. A kézmosás legalább fél percig tartson, a kapkodós leöblítés pont arra jó csak, hogy a WC ajtót is összevizezd, az pedig járvány nélkül is rohadt idegesítő, hát még most. Szóval alapos kézmosás és törlés. 

Fotó: Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Tedd elé a kezedet és...

A másik, általában már a korai szocializáció során belénk kalapált viselkedési minta a köhögés és tüsszentés során a szánk elé tett kéz. Döbbenetes tény: ez most még fontosabb, ezért is lényeges, hogy ezt a szabályt azok is betartsák, akik eddig sportot űztek a testükből feltörő váladék hatékony terjesztéséből. 

A kézzel/papírzsendővel való védekezés akkor is fontos, ha maszkot viselünk, amit a tüsszentés után dobjunk is ki, kezünket pedig mossuk meg.

Nincs puszi, nincs ölelés...

Idős vagy krónikus beteg családtagunkat csak tünetmentesen szabad látogatni, kerülni kell a felesleges közvetlen testi kontaktusokat és a hagyományos üdvözlési formákat, a puszit és ölelést. 

Szólj hozzá!

Orbán egyedül maradt őrült tervével: a lengyelek készek feladni az uniós költségvetés vétóját

Azt mondják, tudatosult bennük, hogy ha vétót emelnek, az senkinek sem jó. Nekik sem.

Indiában már a robotok is besegítenek a koronavírussal fertőződött betegek gyógyításába

A Mitrára keresztelt robotok egészen népszerűek az indiai kórházakban.

Csúnyán összetörte kocsiját Nyúlon a győrújbaráti sofőr

Vízelvezető árok betonpillérének ütközött a 33 éves autóvezető.

Visszajáró tolvajt fogtak egy mosonmagyaróvári boltban

Már többször is akart innen lopni a jánossomorjai férfi.

Müller Cecília szerint decemberre várható a második hullám tetőzése

Az esetszámokat nézve még emelkedő szakaszában van a járvány.

Csaknem három évtizede lefagyasztott embrióból született egészséges kislány

A lefagyasztott embriók - elvileg - korlátlan ideig tárolhatók.

Ungár Péter: a járvány különösen megviseli a fogyatékossággal élőket, ezért az államnak többet kell tennie értük

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője szerint a kormánynak a jelenleginél többet kellene költenie a fogyatékossággal élők munkába állásának és lakhatásának támogatására is.

PDSZ: hétfőtől rendeljenek el azonnali, előrehozott téli szünetet!

Egekben a halálozási és fertőzési számok, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a kiesett napokat nyáron pótolná.

December 19-től lépnek érvénybe az osztrák beutazási korlátozások

Az ingázók továbbra is kivételnek számítanak.

Ungár: Szájer botránya új lehetőség a Fidesznek

Vonja vissza a kormány a korlátozó családügyi törvényeit.

Elhunyt Kis Grófo édesapja

Kozák László koronavírussal küzdött.

A Magyar Posta azt kéri, december 18-ig mindenki adja fel a karácsonyi ajándékát

Persze csak akkor, ha szeretnéd, hogy oda is érjen karácsonyra.

Névazonosság miatt zaklatják a szombathelyi Szájer Józsefet

A fotelhuszárok elképesztően lelkesek, csak hát nem túl körültekintőek.

Kalifornia hegyei közt is felbukkant egy rejtélyes monolit

Még mindig nem tudni biztosan, kinek a műve lehet a fém oszlop.

Hende Csaba nagy futása

Szájer József ügyéről kérdeztük volna. Az exminiszter elrohant válasz helyett. Videón mutatjuk.

Általában 100-an szoktak orgiázni azon a helyen, ahol Szájeren rajtaütöttek

Megszólalt a bár tulaja: ezúttal senki sem használhatott óvszert.

van még itt cikk a témában:

Müller Cecília szerint decemberre várható a második hullám tetőzése

Az esetszámokat nézve még emelkedő szakaszában van a járvány.

PDSZ: hétfőtől rendeljenek el azonnali, előrehozott téli szünetet!

Egekben a halálozási és fertőzési számok, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a kiesett napokat nyáron pótolná.