Ha továbbra is a kedvenc kocsmádban akarsz inni, és boltodban vásárolni, akkor betartasz pár pofonegyszerű szabályt

Bazsó Bálint 2020-09-21 14:55:00
Hétfőtől újabb járványügyi szabályozások lépnek életbe. A finoman szólva sem agyműtét bonyolultságú szabályokat roppant egyszerű betartani, ám nem árt tisztázni, pontosan mire is kell figyelni. Itt a maszkviselési kisokos.

A szabályok minden hat éven felülire egységesen vonatkoznak, nincs kivétel, vagyis senkit nem fog érdekelni, hogy milyen hagymázas tébolyt olvastál valamelyik fake oldalon egy-egy kamuorvos tollából. 

Amennyiben nem lenne egyértelmű: a maszkot továbbra is úgy kell hordani, hogy az a szájat és az orrot is eltakarja, vagyis az egyre nagyobb divatnak örvendő lezser, orrot szabadon hagyó játékosan lázadó huncutság drága csekket fog eredményezni.

Végre jön a szigor: Itt a kormányrendelet a maszkviselésről és a szankciókról

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely részletesen szabályozza a járvány elleni védekezés során betartandó szabályokat, illetve szankciókat. A rendelkezések fokozatosan, október 1-jéig hatályba lépnek. A rendelet szerint minden hatodik életévét betöltött személy köteles maszkot viselni a tömegközledési járműveken és minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak.

Ha vásárolsz...

Az talán a többségnek is egyértelmű volt, hogy zárt térben, így különösen a boltokban, üzletekben eddig is erősen ajánlott volt a maszk viselése. Ez mostantól kötelező.

Mivel a magyar jogszabályokat alapvetően a magyar jogszabályok kicselezéséért élő magyar állampolgárokra írják, ezért nem árt, ha tudjuk: a maszkviselés elmulasztásával kedvenc sarki boltunkat károsítjuk meg, ugyanis a rendelet szerint, ha a vásárló nem visel maszkot, akkor őt és a boltot is megbírságolják. Utóbbi először csak figyelmeztetést kap, másodszorra 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírságot, harmadik kihágás esetén pedig be is zárhatják a boltot.

Egy szóval: Szíved joga azt hinni, hogy a vírus nem is létezik/5G terjeszti/háttérhatalmak szórják a levegőből, hogy így irtsanak ki minket a tudjukkik, ám ha  továbbra is a lenti közértben szeretnéd megvenni a párizsit és a Mátyás keserűt, akkor tanácsos maszkot húznod. Ki fogod bírni.

Amennyiben még mindig lázadnál a gonosz rezsim ellen, ne felejtsd el, hogy a legtöbb boltban kamerarendszer működik. Egy szóval, nem győzhetsz, hidd el.

Ha utazol...

Akkor sem kell tanácstalanul vakargatnod a tarkódat, ha tömegközlekedsz, ugyanis az összes járművön, buszon, villamoson, metrón, vonaton, állomási és megállóhelyi tartózkodókban is fel kell venned a maszkot. 

Érdemes betartani a szabályt, ugyanis a MÁV és a Volánbusz pótdíjat számolhat fel, vagy akár ki is zárhat az utazásból, ami roppant kínos lehet, ha például az utolsó busszal kóvályogsz haza a kocsmából, 11 után.

Fotó: Forrás: MTI/MTVA

Ha kocsmázol...

Igen, mert 11 után bezár a Borharapó, menni kell haza. A törvény roppant fájó pontja persze még mindig jobb, mint a tavaszi teljes leállás, éppen ezért érdemes megbecsülni az enyhítést. A rendelet szerint a vendéglátó helyiségekben nem kell viselni a maszkot - viszonylag macerás is lenne így inni - ám itt is igaz, hogy tünetek jelentkezése esetén lehetőleg ne ugorjunk be egy fröccsre a sarkiba. 

Amíg jó idő van, addig érdemes a teraszokra kiülni, és természetesen - amennyire lehetséges - tartani a másfél méteres távolságot.

Mielőtt elindulsz otthonról...

A koronavírus-járvány kevés jótékony hatása, hogy rávilágított a hanyag eleganciával kezelt higiéniai szokásainkra, úgymint az alapos kézmosás, vagy éppen szájápolás. Különösen előbbire érdemes minél nagyobb figyelmet fordítani (nota bene: eddig is kellett volna). 

Vagyis elindulás előtt - és persze ahol lehet közben, majd hazaérkezés után - az alapos kézmosás az egyik leghatékonyabb védelem a fertőzés ellen: folyó és meleg vizben, szappannal,  figyelve a kéz minden részére. A kézmosás legalább fél percig tartson, a kapkodós leöblítés pont arra jó csak, hogy a WC ajtót is összevizezd, az pedig járvány nélkül is rohadt idegesítő, hát még most. Szóval alapos kézmosás és törlés. 

Fotó: Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Tedd elé a kezedet és...

A másik, általában már a korai szocializáció során belénk kalapált viselkedési minta a köhögés és tüsszentés során a szánk elé tett kéz. Döbbenetes tény: ez most még fontosabb, ezért is lényeges, hogy ezt a szabályt azok is betartsák, akik eddig sportot űztek a testükből feltörő váladék hatékony terjesztéséből. 

A kézzel/papírzsendővel való védekezés akkor is fontos, ha maszkot viselünk, amit a tüsszentés után dobjunk is ki, kezünket pedig mossuk meg.

Nincs puszi, nincs ölelés...

Idős vagy krónikus beteg családtagunkat csak tünetmentesen szabad látogatni, kerülni kell a felesleges közvetlen testi kontaktusokat és a hagyományos üdvözlési formákat, a puszit és ölelést. 

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.