Végre jön a szigor: Itt a kormányrendelet a maszkviselésről és a szankciókról

Bazsó Bálint 2020-09-18 14:00:00
Gyakorlatilag teljessé válik a maszkivselés. Súlyos büntetés elé néz az, aki nem tartja be a szabályokat. Hétfőtől a kocsmák is zárnak 11-kor.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely részletesen szabályozza a járvány elleni védekezés során betartandó szabályokat, illetve szankciókat. A rendelkezések fokozatosan, október 1-jéig hatályba lépnek.

A rendelet szerint minden hatodik életévét betöltött személy köteles maszkot viselni a tömegközledési járműveken és minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak.

Fotó: Fotó: MTI

Emellett kötelező a boltokban, bevásárlóközpontokban, koncerteken, színházban és moziban, közművelődési intézményekben, így a múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban. Kötelező a maszk viselése a hivatalokban, postán, és "minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben."

Természetesen az egészségügyi és szociális intézményekben is kötelező a maszkviselés, ez alól az egészségügyi intézményben ápolt beteg a kivétel, aki az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni. 

A szociális intézményekben az ott foglalkoztatottaknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor, vagy ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban tartózkodnak az ellátottakkal, az ellátottaknak a  közösségi programok alkalmával és a  közösségi terekben való tartózkodás esetén maszkot kell viselniük.

A kormányhatározatban felhívják arra is a figyelmet, hogy az "orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje, magyarul az orr szabadon hagyása úgyanúgy szabálysértésnek minősül.

Ököllel ütött egy nő Szombathelyen, miután szóvá tették neki, hogy nem visel maszkot

Még a veszélyhelyzet ideje alatt szabadultak el az indulatok. A Szombathelyi Járási Ügyészség garázdaság vétsége miatt emelt vádat egy nővel szemben, aki a vád szerint a kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt, április 11. napján (nagyszombaton) 11 óra körüli időben Szombathelyen a Király utcában szóváltásba került egy nővel.

A közösségi közlekedés járművein az üzemeltető köteles gondokodni a maszkviselés betartásáról, ellenkezős esetben pótdíjat szabhat ki, vagy az utazásból is kizárhatja a renitens utast. Sőt, amennyiben az utas nem hajlandó távozni a járműről, abban az esetben kezdeményezhet rendőri intézkedést is "közérdekű üzem működésének megzavarása" alapján.

A sofőrt is megbüntethetik, ha maszk nélkül utazol a buszon

Akár 100 ezer forintos bírságot is kaphat az az autóbusz-vezető szeptember 15-től, aki maszk nélküli utast enged fel a járműre - tudta meg az ATV Híradó. Mindez abból az utasításból derül ki, amelyet a Volánbusz küldött ki a szolgálati helyeken dolgozó sofőröknek.

A boltokat büntetik, ha nem hordja a maszkot

A kormányrendelet értelmében amennyiben a kereskedelmi hatóság "kötelezettség megszegésről szerez tudomást", az üzleteket első alkalommal figyelmeztetik, második alkalommal viszont már 100 ezertől egymillió forintig terjedő pénzbírsággal sújthajta. További jogsértés esetén akár egy évre be is zárhatja a boltot.

A kormányrendelet értelmében az oktatási intézmények területére az "ott foglalkoztatott személyen, az ott szükséges karbantartási, illetve javítási munkát végző személyen, a jogszabályon alapuló kötelezettség teljesítése céljából érkezőn, a gyermeken, illetve a tanulón és a gyermeket, illetve a tanulót kísérő nagykorú személyen kívül más személy nem léphet be. Utóbbiak - jellemzően a szülők - maszkviselés esetén az  intézmény területére a  testhőmérséklet-mérési pontig léphetnek be.

A rendelet szerint az oktatási intézménybe a tanuló csak akkor léphet be, ha a testhőmérséklete nem haladja meg az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket.

"Azt a  gyermeket, illetve kiskorú tanulót, akinek a  testhőmérséklete eléri vagy meghaladja az  országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket, a  többi gyermektől, illetve tanulótól el kell különíteni, és erről a  szülőt vagy a  törvényes képviselőt távközlési eszköz útján haladéktalanul tájékoztatni kell"

Este 11 után nincs buli

Ahogyan azt Orbán Viktor szerdán már bejelentette, a szórakozóhelyeknek 23:00 óra után be kell zárniuk. A mostani rendeletből kiderült: ez a rendelkezés minden szórakozóhelyre, így a kocsmákra is érvényes.

Továbbra is érvényben van a létszámkorlát, tehát a "zenés, táncos" rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.

Orbán meglátogatott egy kórházat, ahol a szemébe mondták a valóságot

A miniszterelnök Facebook-oldalára feltöltött videó szerint a miniszterelnök egy kórházi dolgozóval beszélgetve megkérdezte, van-e elég lélegeztőgép. A választ viszont már nem tette zsebre Orbán: "Úgy tudom, azzal nem is volt probléma, inkább azzal van a baj, hogy kell hozzá technikus" - ám a gyorsan közbeszúró miniszterelnököt inkább a magyar közélet egyetlen fokmérője érdekelte: a lélegeztetőgép száma.

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.