Végre jön a szigor: Itt a kormányrendelet a maszkviselésről és a szankciókról

Bazsó Bálint 2020-09-18 14:00:00
Gyakorlatilag teljessé válik a maszkivselés. Súlyos büntetés elé néz az, aki nem tartja be a szabályokat. Hétfőtől a kocsmák is zárnak 11-kor.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely részletesen szabályozza a járvány elleni védekezés során betartandó szabályokat, illetve szankciókat. A rendelkezések fokozatosan, október 1-jéig hatályba lépnek.

A rendelet szerint minden hatodik életévét betöltött személy köteles maszkot viselni a tömegközledési járműveken és minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak.

Fotó: Fotó: MTI

Emellett kötelező a boltokban, bevásárlóközpontokban, koncerteken, színházban és moziban, közművelődési intézményekben, így a múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban. Kötelező a maszk viselése a hivatalokban, postán, és "minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben."

Természetesen az egészségügyi és szociális intézményekben is kötelező a maszkviselés, ez alól az egészségügyi intézményben ápolt beteg a kivétel, aki az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni. 

A szociális intézményekben az ott foglalkoztatottaknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor, vagy ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban tartózkodnak az ellátottakkal, az ellátottaknak a  közösségi programok alkalmával és a  közösségi terekben való tartózkodás esetén maszkot kell viselniük.

A kormányhatározatban felhívják arra is a figyelmet, hogy az "orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje, magyarul az orr szabadon hagyása úgyanúgy szabálysértésnek minősül.

Ököllel ütött egy nő Szombathelyen, miután szóvá tették neki, hogy nem visel maszkot

Még a veszélyhelyzet ideje alatt szabadultak el az indulatok. A Szombathelyi Járási Ügyészség garázdaság vétsége miatt emelt vádat egy nővel szemben, aki a vád szerint a kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt, április 11. napján (nagyszombaton) 11 óra körüli időben Szombathelyen a Király utcában szóváltásba került egy nővel.

A közösségi közlekedés járművein az üzemeltető köteles gondokodni a maszkviselés betartásáról, ellenkezős esetben pótdíjat szabhat ki, vagy az utazásból is kizárhatja a renitens utast. Sőt, amennyiben az utas nem hajlandó távozni a járműről, abban az esetben kezdeményezhet rendőri intézkedést is "közérdekű üzem működésének megzavarása" alapján.

A sofőrt is megbüntethetik, ha maszk nélkül utazol a buszon

Akár 100 ezer forintos bírságot is kaphat az az autóbusz-vezető szeptember 15-től, aki maszk nélküli utast enged fel a járműre - tudta meg az ATV Híradó. Mindez abból az utasításból derül ki, amelyet a Volánbusz küldött ki a szolgálati helyeken dolgozó sofőröknek.

A boltokat büntetik, ha nem hordja a maszkot

A kormányrendelet értelmében amennyiben a kereskedelmi hatóság "kötelezettség megszegésről szerez tudomást", az üzleteket első alkalommal figyelmeztetik, második alkalommal viszont már 100 ezertől egymillió forintig terjedő pénzbírsággal sújthajta. További jogsértés esetén akár egy évre be is zárhatja a boltot.

A kormányrendelet értelmében az oktatási intézmények területére az "ott foglalkoztatott személyen, az ott szükséges karbantartási, illetve javítási munkát végző személyen, a jogszabályon alapuló kötelezettség teljesítése céljából érkezőn, a gyermeken, illetve a tanulón és a gyermeket, illetve a tanulót kísérő nagykorú személyen kívül más személy nem léphet be. Utóbbiak - jellemzően a szülők - maszkviselés esetén az  intézmény területére a  testhőmérséklet-mérési pontig léphetnek be.

A rendelet szerint az oktatási intézménybe a tanuló csak akkor léphet be, ha a testhőmérséklete nem haladja meg az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket.

"Azt a  gyermeket, illetve kiskorú tanulót, akinek a  testhőmérséklete eléri vagy meghaladja az  országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket, a  többi gyermektől, illetve tanulótól el kell különíteni, és erről a  szülőt vagy a  törvényes képviselőt távközlési eszköz útján haladéktalanul tájékoztatni kell"

Este 11 után nincs buli

Ahogyan azt Orbán Viktor szerdán már bejelentette, a szórakozóhelyeknek 23:00 óra után be kell zárniuk. A mostani rendeletből kiderült: ez a rendelkezés minden szórakozóhelyre, így a kocsmákra is érvényes.

Továbbra is érvényben van a létszámkorlát, tehát a "zenés, táncos" rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.

Orbán meglátogatott egy kórházat, ahol a szemébe mondták a valóságot

A miniszterelnök Facebook-oldalára feltöltött videó szerint a miniszterelnök egy kórházi dolgozóval beszélgetve megkérdezte, van-e elég lélegeztőgép. A választ viszont már nem tette zsebre Orbán: "Úgy tudom, azzal nem is volt probléma, inkább azzal van a baj, hogy kell hozzá technikus" - ám a gyorsan közbeszúró miniszterelnököt inkább a magyar közélet egyetlen fokmérője érdekelte: a lélegeztetőgép száma.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.