Új gyermekotthon épülne Kőszegen, a helyiek heves tiltakozásba kezdtek

Nagy Donát 2020-09-14 15:36:00
A nagy és korszerűtlen Nagy László Gyógypedagógiai intézetben lakó gyerekek kapnának modern létesítményt. Ez viszont a környék lakóit felháborítja.

Még januárban írtunk arról a meghiúsult szombathelyi projektről, amelyben a jelenleg Kőszegen élő, hátrányos helyzetű lányok a méltatlan körülményeket feladva egy frissen épített gyermekotthonba költözhettek volna a Középhegyi úton.

Megfúrták a kertvárosiak a leány-gyermekotthont Szombathelyen

Sáros csapás vezet a fenyőkkel határolt területre Szombathelyen a Középhegyi úton. A fáktól megtisztított terület közepén tábla, ami a Széchenyi 2020 program és az Európai Unió támogatását jelzi, mintegy 168 millió forintról. Ebből az összegből épülne meg az Égszínkék Búzavirág Speciális Gyermekotthon.

A szombathelyi Középhegyi út családi házas övezet. Nem idegen a környéken a szociális intézmény, hiszen itt található a Johanneum, az evangélikus egyház otthona, ahol idősek és sérült emberek is elhelyezést kaptak. Az intézmény területén napközi is működik, így rendszeres a gyerekek jelenléte is. Az épülő otthon terve mégis kicsapta a környék lakóinál a biztosítékot. A később összegyűjtött, az otthon építése elleni aláírások hatására a város önkormányzata pedig engedett a nyomásnak.

Nem ide való egy olyan létesítmény, ahol drogos, szenvedélybeteg fiatalok laknak és ki-bejárnak az intézményből.

- mondta az aláírásgyűjtés főszervezője.

Így végül - tegyük hozzá, hogy elég szomorúan - a megyeszékhelyen egyelőre nem fog megépülni a gyermekotthon. A segítés városának lakói megtorpedóztak egy olyan szociális otthont, ahol egyébként is nehéz családi körülmények közül élő fiatalok kaphattak volna új esélyt. Bár azt gyanítjuk, hogy tiltakozásuknak oka, leginkább a tájékoztatás hiányából fakadt.

Kőszegen azonban úgy néz ki, zöld utat kapott egy hasonló beruházás.

A Borostyánkő Gyermekotthon létrehozása c. projekt leírása szerint

a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kőszeg Intézményegységeként működött Gyermekotthon intézményfenntartói feladatait 2016-tól – ezzel egyidejűleg 92 fő otthont nyújtó ellátásra jogosult állami gondozott ellátását - a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (későbbiekben: SZGYF) vett át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól.


A Gyvt. előírásainak nem megfelelő nagy létszámú, korszerűtlen gyermekotthont, a hatályos jogi előírásoknak megfelelő kis létszámú, korszerű gyermekotthonokkal kell kiváltani.

Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kőszeg Intézményegysége

Fotó: Wikipedia

A kiváltani kívánt régi gyermekotthon jelenlegi épülete az 1930-as években épült, jelentős mértékű felújítása még 1998-ban történt. A falazat és a nyílászárók állapota koruknak ugyan megfelelőek, de nem felelnek meg a mai kor követelményeinek. Az épület műemlék jellege miatt ezek korszerűvé alakítása nem lehetséges. A vizesblokkok állapota kritikus, a rendszeren folyamatosan csőtörések vannak. A vizesblokkok száma és elhelyezés nem teszi lehetővé a megfelelő tisztálkodást és a szükséges intimitás sem biztosított, mivel egy nagy közös térben találhatóak. A fűtési rendszer az 1990-es években lett felújítva, de az azóta eltelt közel húsz év alattcez is elavult. A rendszeren gyakoriak a meghibásodások.

A 4 darab, nagyjából 100 négyzetméteres lakószoba galériás kialakítású. Az egyes „szobákat” függönyökkel választják el a térből. Az alsó rész a közösségi tér illetve étkező, nappali egyben, a galéria szolgál hálórészként. A nagy létszám miatt a galéria alatti lépcsőtérben is van kialakítva, függönnyel leválasztott alvóhelység. Egy-egy közös légterű térben 18 gyermek tartózkodik a nap 24 órájában.

A jelenlegi épület leírása szerint a törvényi előírások maximálisan 4 fő/szobai elhelyezést írnak elő, ám ez itt nem biztosítható. A helyiségek pedig igen rossz állapotúak.

A megoldás a fenntartó szerint egy teljesen új épület felhúzása Kőszegen, a Kórház utcában.

A tervek szerint épülő gyermekotthon 3 földszintes és egy emeletes épületből áll. A közös használatú helyiségek az emeletes épület földszintjén alakítják ki. Terveznek látogatói, terápiás és sportszobát is. A 4, egyenként 12 férőhelyes gyermekotthon felosztása a következőképpen alakul: hat darab kétágyas szoba, mellékhelyiség, fürdőszoba és egy „amerikai konyhás” nappali.

A gyermekotthonban 3 és 18 éves kor közötti gyermekek kapnak elhelyezést, a teljes költség pedig 613 millió 764 ezer 344 forint lesz.

Azt írják, hogy a helyszín kiválasztásakor figyelembe vették az oktatási intézmények és tömegközlekedési eszközök elérhető közelségét is.

A projekt honlapja szerint a kiválasztott helyszín és a projekt bemutatására lakossági fórumot szerveztek, ahol a településrész lakói nem jelezték ellenérzésüket a megvalósuló projektekkel, vagy az intézmény lakóival kapcsolatban.

Security Check Required

null

Táncsics Péter (Összefogás Kőszegért Egyesület) kőszegi önkormányzati képviselő szerint a Borostyánkő Gyermekotthon építéséről nekik azt mondta Básthy Béla (Fidesz-KDNP) polgármester, hogy ő elképzelhetetlennek tartja egy hasonló intézmény építését.

Pedig a közbeszerzéséi eljárás 2019 nyarán, azaz már a választások előtt elindult. Táncsics szerint a környéken élőket senki sem tájékoztatta a beruházásról. Azt mondja, az itt lakók nem szeretnék, ha olyan gyermekek költöznének ide, akik nem kívánatos tevékenységet folytatnak.

A képviselő három kérdést intéz a polgármesternek:

  • Mi épül itt?
  • Pontosan kik fognak ide költözni?
  • Mikor tervezik Kőszeg lakosait tájékoztatni?

Táncsics videója szerint a beruházás a terület megtisztításával már megkezdődött.

Básthy Béla korábban azt nyilatkozta a Vas Népének, hogy

Kőszeg önkormányzata hosszú idő óta messze más városok felett teljesít a gyermekvédelem területén azzal, hogy az intézmény itt működik. Semmiképpen nem szeretnénk, hogy akár minőségi, akár mennyiségi értelemben bővüljön a gyermekotthonban ellátottak köre.

Olvasatunkban azonban tényleg nem lenne mennyiségi változás, hiszen a gyermeklétszám továbbra is maradna, csupán a nagy és korszerűtlen otthonból egy kissebb csoport a most épülő otthonban költözne át.

A város első emberét e-mailben kerestük, a hivatalos választ természetesen közzé fogjuk tenni.

Szólj hozzá!

Sorra fertőződnek meg az intenzíves orvosok a győri kórház főigazgatója szerint

Tamás László János hozzátette: emellett jelentősen emelni kell a koronavírusos betegek intenzív ágyainak a számát.

Hajszálon múlt a SZKKA sikere az MTK otthonában

A második félidő derekán még egál volt a részeredmény.

A Falco nyerte a Krasznai-emlékmeccset

A szombathelyiek győztek a Sopron ellen.

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:

Családi házak napelemeire is lesz támogatási program

Az a cél, hogy "magyar tulajdonú, zöld és high-tech" legyen az energiagazdaság.

A Dunaújváros ellen próbál meg javítani a Crushers

Idegenben kéne megszerezni az első győzelmet.

Hamar lebukott a győri tolvaj a lopott szerszámgéppel

24 órán belül elfogták a gépkocsifeltörőt.

A Lokál hazudott Czeglédyről

Rosszul zárult a hét a NER-média számára a Fővárosi Törvényszéken. Két nap alatt három esetben kötelezték őket sok százezres sérelemdíj megfizetésére.

Müller Cecília: a szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs ülése után arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi terjedés jellemzi a járványt.

Bő SZEKUND komolyzenei standup - Bősze Ádám önálló estje az AGORA-Savaria Filmszínházban

A Bartók Rádió és a Virtuózok tehetségkutató műsorvezetője lép fel.

Győri Jobbik: a Dézsi által két hónapja átadott nyilvános WC máris bedöglött

A Bem téri illemhely meghibásodását kéri számon a polgármesteren a párt helyi szervezete.

Tudta, hogy a patkány milyen jó csapatjátékos?

A kutatás sokat segíthet a megfelelő mesterséges intelligencia kifejlesztésében.

A fertőzöttek száma 32,5 millió, a halálos áldozatoké 988 ezer világszerte

A Földön 32 472 766 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 987 679, a gyógyultaké pedig 22 377 620 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

Széllel, esővel, hidegfronttal köszönt az ősz

A nap első felében zivatarok is várhatóak.

Cserbenhagyót keres a rendőrség Sopronban

Sérülten otthagyta áldozatát Kópháza és Nagycenk között.

Aranyérmet kapott Magawa, a kambodzsai taposóaknakereső patkány

A rágcsáló lassan már nyugdíjba vonul, a karrierje alatt 39 robbanószerkezetet fedezett fel.

60 éves a Megáll az idő

Az örökzöld slágerből most új felvétel készült.

van még itt cikk a témában:

A kőszegi horrorkecske sztorija lassan a Kisváros egyik epizódja is lehetne

Hol van ilyenkor Járai őrnagy, hogy kinyomozza az összefonódásokat?

Amíg nem folyik vér, a rendőrség tehetetlen a kőszegi horrorkecskével szemben

Az önkormányzat pedig tovább passzolta az ügyet egy másik városnak.

A kőszegi horrorkecske sztorija maga a magyar valóság

A történet egyszerű: az egyik szomszéd agresszív állata folyton kiszökik, rombol, fenyeget. A bejelentések után mégsem történik semmi.