Feloszlatják a rendőrséget Minneapolisban

Fehér Buda 2020-06-08 10:13:00
A városi tanács megígérte, hogy új rendfenntartói rendszert építenek majd ki a városban.

Az amerikai Minneapolis város tanácsa bejelentette, hogy elhatározták magukat amellett, hogy feloszlatják a helyi rendőrséget. A rendfenntartók helyett egy új közbiztonsági rendszertdolgoznak majd ki.

A döntést azután hozták meg, hogy a minneapolisi rendőrség néhány tagja május 25-én megölt egy fekete férfit. George Floyd letartóztatásakor az egyik rendőr a férfi nyakára térdelt, majd akkor sem állt fel, amikor Floyd azt mondta, nem kap levegőt. A fekete férfi néhány perc múlva mozdulatlanná dermedt, a rendőr azonban még ekkor is a nyakán térdelt. Floydot kórházba szállították, de ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Az ügy hatalmas port kavart az Egyesült Államokban, nem csak Minnesota államban, hanem az egész országban hatalmas tüntetések sora kezdődött meg a rendőri túlkapások ellen. Egy ilyen tüntetésen jelentették be a városi tanács tagjai vasárnap, hogy feloszlatják a helyi rendőrséget.

A tanács elnöke, Lisa Bender azt mondta, hogy tisztává vállt számukra, hogy a rendőrség a jelenlegi rendszerben képtelen megvédeni az állampolgárokat, ezért a nulláról akarnak kiépíteni egy olyan közbiztonsági rendszert, amely ténylegesen az állampolgárokat fogja majd szolgálni. Bender mögé a tanács kilenc tagja állt be, így megvan a többség, még a polgármester sem állhat a változások útjában. A polgármester egyébként ellenezte a rendőrség feloszlatását, de a többség ellen nem tud mit tenni, hiszen a tanács felel a rendőrség költségvetéséért, amit teljes egészében is megvonhatnak.

Néhány hete még elképzelhetetlen lett volna egy ilyen döntés megszületése az országban, de Floyd kegyetlen halála mellett már senki sem tudott szemet húnyni. A Floyd halálában közrejátszó négy rendőrt időközben letartóztatták, mindannyiuk ellen vádat emeltek. De a feldühödött polgároknak ennyi nem volt elég, olyan reformokat követelnek, amelyek alapjaiban változtatják majd meg a rendfenntartást.

A városi tanácsnak egyébként nem lesz könnyű dolga a rendőrséggel, arra számítanak, hogy az egyenruhások megnehezítik majd a munkájukat. De a többség ellen ők sem tudnak fellépni, már csak azért sem, mert a minneapolisi rendőrség tagjainak többsége a városon kívül él, így még azokra a képviselőkre sem szavazhatnak, akik megtartanák a rendőrséget a jelenlegi formájában.

Közben az egész Egyesült Államok azt figyeli, mi lesez a végkimenetele a lépésnek. Ha jól sül el a dolog, akkor elképzelhető, hogy több város is Minneapolis nyomdokaiba lép maj a jövőben, habár Los Angelesben már megkezdődtek a hasonló lépések. A kaliforniai város polgármestere azt mondta, hogy 150 millió dollárt vonnak majd el a helyi rendfenntartástól, New York-ban a rendőrség teljes költségvetését más szervezetekhez sorolnának át.

Forrás: The Guardian

Szólj hozzá!

Teljes útlezárás az M86-os számú autóúton

Egy személygépkocsi gyulladt ki Szeleste térségében.

Hello Európa!

Szülinapi Wellhello koncert Szombathelyen az Uniós csatlakozás 20. évfordulóján. 

3 év 6 hónapos börtönbüntetést és a vezetéstől való örökös eltiltást kapott a szombathelyi ámokfutó

A szabályokra fittyet hányó vezető tavaly februárban rodeózott jogsi nélkül a belvárosban.

Kiengedték a győri rendőrkapitányt az előzetesből

Bűnügyi felügyeletben maradhat szeptemberig.

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.