Évekbe telik, mire kimondják egy gyerekről, hogy autista

Abcúg 2019-04-02 12:00:00
Egyre több tanár ismeri fel az autizmus tüneteit, de a gyerekorvosok sokszor még mindig tanácstalanok a problémával szemben. Így aztán hiába mennek orvoshoz a szülők az első tünetek észlelésekor, általában három évbe telik, mire tényleg diagnózist kapnak. A Mars Alapítvány kampányt indított az autizmus világnapján, hogy minél többen felismerjék az autizmus tüneteit.

Hiába vesznek észre autizmusgyanús tüneteket egy gyereken, még mindig majdnem három évbe telik, mire tényleg felállítják a diagnózist. Ez az autista gyerekek szüleinek és pedagógusoknak segítő Mars Alapítvány felméréséből derült ki, amelyben közel 400 szülőt kérdeztek meg az autizmus-diagnózis menetéről. Az alapítvány szerint ez a három év elvesztegetett idő, hiszen időben és kellő intenzitással indított korai fejlesztéssel hosszú távon is sokat lehetne segíteni a gyerekeken.

“A családok úgy igyekeznek minél hamarabb válaszhoz jutni, hogy egyszerre több helyen indítják el a diagnosztikai folyamatot. A legtöbben 2-3 intézményben járnak, de olyan családok is vannak, akik hat, vagy több helyen is próbálkoznak” – mondta Szilvásy Zsuzsanna, a Mars Alapítvány igazgatója.

Tíz évvel ezelőtt az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) már elkészítette ugyanezt a felmérést, ezért az adatok összevetésére is lehetőség van. Kiderült, hogy 2008-ban a családok 26 százaléka 2-3 vizsgálaton vett részt a diagnózis felállítása után, mára viszont ez az arány 13 százalékra csökkent. Szilvásy szerint “biztató, hogy jobban bíznak a szülők a diagnosztikus rendszerben, a diagnózis megállapítása után már nem akarnak újra és újra megbizonyosodni a diagnózis helyességéről”.

A kutatás szerint döntő többségben (72 százalék) még mindig a szülők veszik észre a tüneteket, és legtöbbször a gyerekorvoshoz fordulnak, akik csak a legritkább esetben gyanakodnak autizmusra. A megkérdezett szülők közül minden negyedik a háziorvost kereste fel a tünetekkel, de a diagnózisok mindössze egy százaléka indul a rendelőkből. (A szülők a diagnózis felállítása után is rengeteg problémával szembesülnek, amiben alig kapnak segítséget, hacsak nincs elég pénzük és széles kapcsolati hálójuk. Erről korábban itt írt az Abcúg).

A Mars Alapítvány új kampánya a tünetek felismerését próbálja megkönnyíteni I Forrás: Mars Alapítvány

Azt viszont pozitív változásnak látják, hogy a pedagógusképzésbe beépültek az autizmussal kapcsolatos ismeretek. A szülők után a pedagógusok észlelik leggyakrabban az átlagostól való eltérést a gyerekeknél, a tíz évvel ezelőttihez képest ma már dupla annyi pedagógus ismeri fel az autizmus tüneteit.

Valamelyest javulás figyelhető meg a diagnózist adó intézmények számában és eloszlásában is. Egyre több vidéki helyszínen folytatnak vizsgálatot, azonban a diagnózisok 70 százaléka még mindig Budapesten születik.

“Pontosabbak a diagnózisok is, 2008 óta a harmadára csökkent az alcsoportot nem tartalmazó vagy értelmezhetetlen diagnózisok száma. Nagyon érdekes ugyanakkor, hogy jelentősen nőtt az Asperger-szindrómával diagnosztizáltak aránya, ami részben azt jelzi, hogy a kevésbé súlyosan érintett gyerekek is megjelentek az ellátórendszerben” – mondta Szilvásy.

A Mars Alapítvány az április 2-i Autizmus világnapja alkalmából országos információs kampányt indít, hogy az érintett családok minél hamarabb eljussanak a szükséges vizsgálati helyre. Az Alapítvány kampányával elsősorban az egészségügyben dolgozókat célozza. Az autista gyerekeket nevelő családokat bevonva olyan plakátokat helyeznek ki szerte az országban az orvosi rendelőkben, amin az autizmus különböző tünetei láthatóak. A plakátokat a Mars Alapítvány juttatja el mindenkinek, aki szeretne bekapcsolódni a terjesztésbe. A kampányról itt talál további információkat.

(Szurovecz Illés / Abcúg)

 

Szólj hozzá!

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.