Európában már nem tényező a magyar agrárium

ugytudjuk.hu 2020-07-10 13:58:00
Pedig néhány évtizede még világszínvonalú volt.

Nem csak szakmai körökben keltett visszhangot az ismert agrárközgazdász, dr. Gazdag László friss tanulmánya a hazai agrárium sorsáról. Tárgyilagossága mellett több meredek megállapítást is tesz. Bár konkrétan nem említi, a szektor egyik hazai bástyája Vas megye volt.

A körmendi mezőgazdasági főiskola történelmi szerepet vitt a hazai agrárium felvirágoztatásában. Az innét kikerülő üzemmérnökök nem csak új szellemiséget, de magas szintű szakmai tudást is vittek a rendszerbe. Ez utóbbi pedig szinte kikényszerítette a technikai fejlesztéseket.

Míg más szocialista országokban a folyton elromló szovjet kombájnokkal, vagy az egy fokkal jobb csehszlovák zetorokkal kínlódtak, addig nálunk modern amerikai John Deere traktorok szántották a talajt, míg az aratást az akkor legkorszerűbb, szintén amerikai Claas Dominátorok végezték. 

Ahogy azt Gazdag László a 168 óra című hetilapban leszögezi, a 80-as évekre a világ élvonalába került a magyar agrárium. Nem egy tekintetben verte az európai, legfőképpen a nyugati mezőnyt is.

Erre jó példa a vasi kötődésű, pecöli származású agrármérnök, dr. Pálffy Dezső szakmai pályája.  Sárváron meghonosítja a több terű (padlásos), 24 órás csirketartást és ezzel áttörést ér el a tojástermelésben. Ugyancsak ő lesz az, aki évekkel később már egy alföldi gazdaságban gyakorlatilag ipari jellegű zöldségtermelési, állattartási módszereket alkalmaz, majd 1985-ben beindítja az első martfűi szövetkezeti sörgyárat.

A pecöli Pálffy Dezső a magyar agrárium élvonalába emelkedett

Pálffy Dezső szövetkezetének termékei eljutnak a korbeli óceánjárókra, ahol fűszerként, ízesítőként, ételként hasznosítják. Az már szinte természetes, hogy lúdtenyésztésével világelső lesz, a kínai elvtársak többször is Mezőhékre látogatnak – tanulni. Van olyan év, hogy 1 millió ludat nevelnek, Mezőhék nevét az elegáns párizsi éttermekben is ismerik.  

De ez már a múlt. Mint ahogy múlt a szintén világhírű bábolnai termelési rendszer (IKR) is. Szintén emlék az 1979-es búzahozam, amivel az USA mögött másodikak lettünk a világon. Volt, amiben meg elsők: évi 1 millió (!) tonna almát termeltünk, főleg Szabolcsban. Ma nettó importőrök vagyunk. 1985-ben még 10 millió sertést neveltek az országban, ma 2,7 milliót. Hogy ne szoruljunk importra, ahhoz legalább 5 millió kellene.

A múlt része lett a rendkívül sikeres háztáji gazdálkodás is. A 70-80-as években a sertések többségét, 57 százalékát itt hizlalták, csak erre 12 húskombinát épült! Ma ez a szám nulla. A termelőszövetkezetek, állami gazdaságok erkölcsi kötelessége volt a munkaadás, a megélhetés biztosítása, a közösségek, a kultúra és a sport támogatása.

A sikeres agrárium titka a termelési rendszerek felállítása volt. Ez egy komplex fejlesztő, szolgáltató és ellátó szervezetet jelentett. Ebből 63 létesült az országban A struktúra alkalmas volt a versenyre, vagyis hordozta a kapitalista gazdaság elemeit.

Ezt a pártvezetés nem szerette, ezért időnként tisztogatásba kezdtek a vidéki bázisokon. Sok más újító személy mellett Pálffy Dezsőt is sikerei csúcsán rágalmazták meg. Hamis vádakkal perbe fogták és még a halálbüntetést is meglebegtették előtte. 1990-ben rehabilitálták, de a karrierje oda lett.  

1989-ben még mindig világszínvonalú volt a mezőgazdaságunk. Gazdag szerint ekkor azonban szociális katasztrófa érte el a falvakat. A lakosság segítséget várt az új helyzetben, ehhez képest előtte verték szét a téeszt, az addig biztos megélhetési forrását. Cserébe semmit sem kapott.

Politikai haszonlesők jöttek, „a vidéki szövetkezetek tagjainak intézményesített kifosztása úgy történt meg, hogy ahhoz a baloldal gyakorlatilag asszisztált... A Bokros-Surányi csomag része volt  az élelmiszerpiac kiárusítása. A nyugati vevők egyszerre szerezték meg a mi belső és a külső, a kelet piacainkat... Ezzel a baloldal felszámolta vidéki bázisát", szögezi le a szerző.  

Állításaival többen is vitatkoznak. Az egyik állítás szerint váltani kellett, mert mások is ezt tették, a termelési szerkezet egyre nagyobb ráfordítási költséggel dolgozott. Így a termékek sem voltak már igazán versenyképesek a megnyíló piacokon. A másik fő ok az uniós csatlakozás volt, ahol kvóták szerint határozzák meg a tagországokra jutó egységi termelést. Ennek nyomán tűnt el a magyar cukorgyártás. A multik megjelenése, árversenye pedig letarolta a háztáji gazdaságot.  

Vas megyében is egymást követték a „vészkorszakok", leginkább a szövetkezeti vagyon, majd a földek privatizációja. A vörös bárókat zöldbárók váltották, 2010 óta pedig narancsos oligarchák birtokolják a földvagyont a falvak határában (hazánkban 2500 kistelepülés található). Bár a propaganda a falvak felemelkedéséről szónokol, valójában katasztrofális a helyzet: a kistelepülések nem képesek eltartani az ott élőket, így azok elvándorolnak.

Már egy új földosztás sem lenne elég, hiszen az agrárium sikeres működtetéséhez szakmai tudásra, gépekre, támogatásra egyaránt szükség van. Az euró milliárdok az uniós elosztási rendszer torz volta miatt az oligarchákhoz vándorolnak, a kistermelőket nem hozzák helyzetbe. Hírlik, ezen változtatnának, de félő, hogy már későn.

A dotált, kitömött szocialista mintagazdaságokat, veszteséges téeszeket persze senki sem sírja vissza. De a vidéki lakosság földvesztése, magára hagyása súlyos következményekkel járt. A mai magyar agrárium - minden nemzetieskedő szólam ellenére - pár hónap alatt csődbe menne az uniós támogatások nélkül. Arról az agráriumról beszélünk, ami alig harminc éve még önellátó volt...

Se a szerkezete, se a tulajdonosi köre, se az alkalmazott (segéd)munkaerő nem bírja már azokat az ismereteket, amelyek egy valóban nemzeti és erős agrárium jellemzői. 

Szólj hozzá!

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.

Miről ismerhetjük fel a minőségi CBD olajat?

Amikor valamilyen táplálékkiegészítővel, illetve annak a szedésének a gondolatával kacérkodunk, akkor lényeges kérdés az is, hogy hogyan válasszuk ki azt a konkrét terméket a sok közül, amit majd fogyasztani fogunk.