Éljen Szombathely: Aki azt mondja, hogy pénzt vontunk el a várostól, az hazudik!

Farkas Bazsi 2019-10-02 17:33:00
Horváth Soma és Kelemen Krisztián önkormányzati képviselők tételesen vették végig a költségvetést.

"Az Éljen Szombathely! - miután a Fidesz szétverte saját többségét a közgyűlésben - duplájára emelte az utakra, járdákra és parkolókra szánt önkormányzati költségeket" - kezdte Horváth Soma az egyesület önkormányzati képviselője a mai sajtótájékoztatót. 

Horváth emlékeztetett, hogy míg az idei költségvetésben Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester mindössze 520 millió forintot fordított volna az ágazatra, addig az Éljen Szombathely 1 milliárd 20 millió forintra duzzasztotta ezt az összeget. Mintegy 60 fejlesztési elképzelés megvalósításához segítve hozzá a várost. 

Ezek közül egyébként jó pár meg meg is valósult. 

A képviselő rámutatott, hogy 2016 decemberében a közgyűlés arról határozott, hogy:

  • 2017-ben 500 millió forintot
  • 2018-ban 1 milliárd forintot
  • 2019-ben pedig 1 milliárd 500 millió forintot

fordít az utak és járdák rendbetételére. Ebből azonban semmi sem valósult meg, jól mutatja ezt Puskás idei 520 millió forintos tétele is. 

Az úthálózat fejlesztésének elhanyagolását az is mutatja, hogy 2016-ban döntött a közgyűlés 10 kerékpárút megépítéséről, 3 év alatt azzal sem történt semmi. 

A politikus hozzátette, hogy közgyűlési döntés volt arról, hogy 2017 júniusi testületi ülésen döntenek a 2019-es útfelújításokról, itt név szerint vettél volna végig, hogy melyik utcákra kerüljön sor. Az anyag előkészítésében a hivatali dolgozók is segítettek volna, ám végül sem itt, sem pedig a következő szeptemberi gyűlésen nem tárgyaltak erről. Puskás polgármester ugyanis nem terjesztette be a napirendet. Pedig az Éljen Szombathely! frakció már ekkor kész utcanevekkel érkezett, amik felújításra várnak. Ebből is látszik, hogy már évekkel ezelőtt előkészítették az idén tavasszal meg is szavazott felújítási csomagot. 

Horváth kitért arra is, hogy a mulasztás miatt nem egy, már tervvel rendelkező utca felújítása maradt el emiatt. A Vadvirág utcát például 2018-ban már fel kellett volna újítani.

Az Éljen Szombathely! képviselője azt mondta, az EU-s forrásokból megújult utak, mint például a Dózsa György, Márton Áron, Jókai utak felújítását egyhangúlag fogadta el a közgyűlés, így nem érti, hogy az utak átadását, felavatását miért sajátította ki magának a Fidesz.

Horváth Soma összegzésként hozzátette, hogy jól látszik, hogy nem, hogy kevesebb, inkább több pénzt szavaztak meg az utakra, amit egyébként el is fognak költeni és a felújítások idén be is fog fejeződni.

A szót Kelemen Krisztián a Joskar-Ola képviselője vette át, aki azzal folyatta, hogy ő már 2015-ben benyújtotta azokat a járdafelújítási javaslatait, amik végül csak idén ősszel készülhetnek el. 

A képviselő tételesen sorolta fel, hogy a tavalyihoz képest melyik terület mennyi pénzt kapott az idei, általuk megszavazott költségvetésben.

Oktatás

2018 3 milliárd 376 millió forint
2019 3 milliárd 469 millió forint

Kultúra 

2018 2 milliárd 374 millió forint
2019 2 milliárd 558 millió forint


Szociális szféra

2018 1 milliárd 48 millió forint
2019 1 milliárd 259 millió forint

Egészségügy

2018 614 millió forint
2019 717 millió forint

Sport

2018 614 millió forint
2019 763 millió forint

Kelemen azt mondta a felsorolásból is látszik, hogy minden ágazat száz millió forintokkal kapott több pénz most, hogy az Éljen Szombathely! volt többségben a közgyűlésben.

Kelemen a plusz pénzek kapcsán kitért arra is, hogy a Szomparknak plusz 30 millió forintot adtak azért, hogy  azt teljes egészében a 9 éve elhanyagolt játszóterekre fordíthassák. Közben pedig azon dolgoztak, hogy a város minden területén legyen használható játszótér. Mint például a 11-es Huszár úton, ahol egyébként fideszes képviselő van.

A politikus az orvosi ügyelet soráról is beszélt. Itt 2018-ban 34 millió forint szerepelt, most 66 millió forintot szavaztak meg az orvosoknak + 15 millió forintot kaptak bérkompenzációnak. 

A rászorulók karácsonyi ajándékára: 7 millió 700 ezer forintot különített ez az Éljen Szombathely. 

52 millió forint jutott óvoda felújításra.

Az ELTE pedig a tavalyi 160 millió forint helyett 222 milliót kapott. 

Kelem azzal zárt, hogy a tények azt mutatják, hazugság azt mondani, hogy az Éljen Szombathely! pénzt vett volna el a várostól.

Az előkészítetlenségről pedig annyit mondott, hogy A Fidesz volt az, aki az építkezés megkezdése előtt, évekkel korábban átköltöztette a gyerekeket az Aréna óvodából. A Fidesz volt az, amelyik 5 éve nem volt képes felújítani a piac épületét és ugyan csak ők voltak azok, akik úgy bontották el a Szalézi templom lépcsőjét, hogy aztán annak visszaépítésére már nem volt meg a fedezet. 


 

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”