Ilyen még nem volt: 750 milliárd eurónyi hitelt vesznek fel közösen az EU országai a koronavírus miatt

Fehér Buda Pintér Bence 2020-07-21 08:11:00
Megállapodtak az Európai Unió országainak állam és kormányfői a következő hét év költségvetéséről és a koronavírus miatt létrehozott segélycsomagról: összesen 1,8 trillió euróról döntöttek Brüsszelben.

Két éves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Az uniós tagállamok vezetői elfogadták a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó, hosszú távú uniós költségvetésről szóló és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot – írja a Politico és az Azonnali.

Az 2021-2027 közötti EU-s költségvetés 1074 milliárd eurót ölel fel, míg a gazdaságélénkítő alap 750 milliárd euró lesz, amiből 390 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatás, 360 millió eurót pedig kölcsön formájában vehetnek fel a tagországok.

A koronavírus-alap 750 milliárd euróját közös hitelként veszik fel az EU országai, ilyesmire még nem volt példa az európai integráció történetében.

A megegyezés kedd hajnalban, az EU-csúcs ötödik napján született, mivel a találkozót a szokásosnak mondható konfliktusok terhelték: hiába eszelte ki a koronavírus-alap tervét a két legnagyobb befolyással bíró ország, Franciaország és Németország, a fiskális fegyelmet támogató országok (Svédország, Ausztria, Hollandia, Dánia) igyekeztek azon az alapon megfúrni a déli országokat is segítő alapot, hogy a közösen felvett hitel kontójára kiosztott támogatásokért cserébe szigorú „gazdasági reformokat” vártak volna.

A másik konfliktust pedig szokás szerint a magyar miniszterelnök szállította, aki azért csapott hisztit Brüsszelben, mert a segélyalap kritériumai közé bekerültek jogállamisági feltételek is – ezen a magyar miniszterelnök, aki szerint a magyar jogállamiság teljesen rendben van, valamiért mindig nagyon kiakad. A megállapodásban ez a feltétel végül bentmaradt, de a szöveg olyan homályos, az eljárás pedig olyan bonyolult, hogy nem kell miatta tartani semmitől Varsóban vagy Budapesten. (Bár egy ország támogatásainak megvonásához nem egyhangú többség kell, mint Orbán akarta, csak minősített többség.)

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.

Szólj hozzá!

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.