Ilyen még nem volt: 750 milliárd eurónyi hitelt vesznek fel közösen az EU országai a koronavírus miatt

Fehér Buda Pintér Bence 2020-07-21 08:11:00
Megállapodtak az Európai Unió országainak állam és kormányfői a következő hét év költségvetéséről és a koronavírus miatt létrehozott segélycsomagról: összesen 1,8 trillió euróról döntöttek Brüsszelben.

Két éves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Az uniós tagállamok vezetői elfogadták a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó, hosszú távú uniós költségvetésről szóló és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot – írja a Politico és az Azonnali.

Az 2021-2027 közötti EU-s költségvetés 1074 milliárd eurót ölel fel, míg a gazdaságélénkítő alap 750 milliárd euró lesz, amiből 390 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatás, 360 millió eurót pedig kölcsön formájában vehetnek fel a tagországok.

A koronavírus-alap 750 milliárd euróját közös hitelként veszik fel az EU országai, ilyesmire még nem volt példa az európai integráció történetében.

A megegyezés kedd hajnalban, az EU-csúcs ötödik napján született, mivel a találkozót a szokásosnak mondható konfliktusok terhelték: hiába eszelte ki a koronavírus-alap tervét a két legnagyobb befolyással bíró ország, Franciaország és Németország, a fiskális fegyelmet támogató országok (Svédország, Ausztria, Hollandia, Dánia) igyekeztek azon az alapon megfúrni a déli országokat is segítő alapot, hogy a közösen felvett hitel kontójára kiosztott támogatásokért cserébe szigorú „gazdasági reformokat” vártak volna.

A másik konfliktust pedig szokás szerint a magyar miniszterelnök szállította, aki azért csapott hisztit Brüsszelben, mert a segélyalap kritériumai közé bekerültek jogállamisági feltételek is – ezen a magyar miniszterelnök, aki szerint a magyar jogállamiság teljesen rendben van, valamiért mindig nagyon kiakad. A megállapodásban ez a feltétel végül bentmaradt, de a szöveg olyan homályos, az eljárás pedig olyan bonyolult, hogy nem kell miatta tartani semmitől Varsóban vagy Budapesten. (Bár egy ország támogatásainak megvonásához nem egyhangú többség kell, mint Orbán akarta, csak minősített többség.)

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.