Dober dan! – nyitás után szomszédoltunk Szlovéniában, ezt tette a vírus a déli szomszédban

ugytudjuk.hu 2020-06-14 11:54:00
Nekik a fertőtlenítés az első.

Ausztria után Szlovénia is megnyitotta határait, teljes körű az átjárás. Éltünk az alkalommal, a nyitás másnapján már ott voltunk a Magyarszombatfa-Pártosfalva kishatár átkelőn. Aztán irány Muraszombat (Murska Sobota), hogy lássuk: mit tett, és mit nem tett a vírus a déli szomszédban?

Magyarszombatfán még kint a zsákutcát jelző tábla, így egy kicsit elbizonytalanodtunk. Ugyanis előzőleg felhívtuk barátunkat, Röszler Árpád boros gazdát a faluban, aki azt mondta: az éjjel eltolták a két „böhöm nagy betonkolosszust" az útból. Na, egy kis izgalom: ott lesz-e a böhöm? Aztán kiérünk kis dombhajlat után a határra, amit egykor aknákkal láttak el a belső „migráncsoktól" aggódó kormányszolgák. Nagy sóhaj, ugyan ott a két betonelem, de félre húzva. Mintha azt üzenné: bármikor visszajöhetek...

Pár órával a kishatár megnyitása után. Még ott a két nagy betonelem

Áthajtunk Pártosfalvára, a központban zászlók lengnek, közte a magyar is. Ez a volt anno a Muravidék első települése, de Trianon után szintén elcsatolták. Ahogy Göncz László lendvai történész írta: megszenvedtek azért, amiről nem is tehettek. Selo falu híres rotundáját elhagyva haladunk Muraszombat felé, ez a kis mellékút egyre népszerűbb a vasiak körében is. Oka, hogy 26 kilométerrel rövidíti le a Bajánsenye-Hodos-Muraszombat távolságot a Horvátországba igyekvők előtt. Hála az égnek, nincs semmi mozgolódás a szűk úton, hamar felbukkan a murai üzleti negyed.  

Oda hajtunk. Nincs sok autó. Dél van, hőség, érezni a tenger illatát. Ismerősbe botlunk, őriszentpéteri, Mátyás: - Sziasztok, most tökjó itt lenni, mert alig vannak. Ez a város közelebb van, mint Szombathely, nagyobb a választék és olcsóbb is - mondja. A város történetét nem ismeri, sem azt, hogy mennyi magyar nemzetiségű lakja jelenleg: - Azt mondták, hogy 20 ezres a lakosság, akkor biztosan van 4-5 ezer magyar itt – mondja. Jól meglepődik, amikor a szlovén KSH adatot közöljük: 200 fő...

Lassan beindul az élet a muraszombati üzleti negyedben is

Ausztriához képest itt laza, a szombathelyihez hasonló a vírus elleni védekezés. A vevők nem viselnek maszkot, viszont minden eladón ott látjuk. Arcpajzs nincs, de minden egység előtt kitéve a kézfertőtlenítő (na, ez Szombathelyen éppen nem jellemző). Ha bemegyünk, majd kijövünk a boltból, használata kötelező. A közösségi terekben azonban drasztikus a változás. Míg az osztrákoknál a vendéglátó terek fogadó kapacitását 30, addig itt 50 százalékkal csökkentették. Az illemhelyeken nem zárják az ajtót, jelezni kell a bent lévőnek (!), hogy – foglalt.

Az ismert multis ruhaboltban minden második próbafülkére sárga „atomriasztó" szalagot húztak. - Törvény van rá, mást nem tehetünk – mondja az eladónő, aki szerint a bevásárlóközpont hatalmasat bukott az elmúlt hónapokban.

Muraszombat központja. Ma 200 magyar él itt, a korábbi 15 ezer helyett. 

Muraszombat, belváros. A pénteki csúcs lefutott, csendes. Feltúrva a főutca, csatornáznak. A piac még nem nyitott ki igazán. A központi étterem ugyan igen, de csak a kerthelyiség. A pincér szerint ez még sokáig így lesz, mert, mint mondja, a kormány azt sem tudja, mit csinál.  

Mi ugyan nem ezt látjuk, de nem mi vagyunk itthon. Aztán a partizán emlékműnél, a Tito szobornál ízelítőt kapunk abból, hogy mi is a vélemény rólunk. Egy idősebb úr szólít le, amikor fotózzuk a hősi pózokat: - Maguk biztos magyarok, mert maguk mindenből gúnyt csinálnak – mondja. Igyekezünk eloszlatni félelmeit. Végül kiböki: - Semmi bajom magukkal, de a főnökükkel igen! Minket nem vesz meg kilóra! - mondja indulatosan.

Pihenő, maszkos vásárló az üzletközpontban

Tényleg változik a világ. Odébb állunk, a Mercato nevű helyi boltban vásárolunk, jót és olcsón. A maszk itt már kötelező. A pénztárnál a fizetési teendőket, biztos, ami biztos, német nyelven bonyolítjuk, majd egy hangos Dober dan! – Jó napot! – köszöntéssel búcsúzunk.

Szent a béke. Csak újabb vírus ne jöjjön. 

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.