5500 forintért nézhetjük meg elhunyt hozzátartozónkat a győri kórházban

Papp László Tamás 2022-08-25 07:05:00
Nem minden intézményben van így, ugyanis jelenleg nincs rá központi szabályozás, kell-e vagy sem ezért pénzt kérni, ezt helyileg döntik el.

Értesülésünk szerint a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona, családtagja holttestét, akkor ezért (az elhunyt testének megtekintéséért) 5500 forintot kell fizetnie. S ez alól csak a kórház dolgozói mentesülnek. Nem a holttest tárolásának, hűtésének költségéről van szó tehát, hanem az ott tárolt holttest megtekintéséről.

Az Ugytudjukhoz most futott be a megkeresés, illetve az információ, ami a cikkírónak is újdonság volt. Így az sem volt egyértelmű, mióta van ilyen díjfizetési kötelezettség. Szerencsére a családomban jó régen, a '90-es években, illetve a 2000-es évek elején történt utoljára kórházi haláleset Győrben. A megkérdezett rokonok emlékei szerint pedig akkor még nem volt ilyen.

Így hát feltettük kérdéseinket Dr. Jávor Lászlónak, a győri kórház főigazgatójának, aki válaszolt is azokra. Ezt lentebb közöljük.

Van-e ilyen díjfizetési kötelezettség, ha igen, mikortól?

Igen, van ilyen díjfizetési kötelezettség 2019. április 1. napjától kezdődően.

Mi indokolta ennek bevezetését?

Az elhunyt hozzátartozó megtekintésének megszervezése a vonatkozó jogszabályok szerint nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe, így a feladat a boncmesterek munkakörében sem került nevesítésre. A boncmesterek – a hozzátartozók kérelme alapján – ezen tevékenység ellátása során a következő többletfeladatokat látják el: a megtekintés időpontjának előzetes egyeztetése, az elhunyt hűtőből történő kiemelése, a bemutatás érdekében az elhunytnak a kegyeleti szempontokra figyelemmel történő előkészítése, a bemutató helyiség megtekintésre történő berendezése, az elhunyt megtekintését követő intézkedések

– szól a válasz. További kérdéseink a részleteket is firtatták.

Hogyan számították ki a konkrét összeget?

Tekintettel az előző válaszban foglaltakra az összeg kiszámítására a tevékenység ellátására fordított időtartam, valamint a munkatársak illetményének megállapítására vonatkozó hatályos jogszabályi előírások alapján került sor.

Ezt a pénzt a kórház számlájára kell befizetni?

Igen, a díjtétel megtérítése az intézmény számlájára történő utalással történik.

Ha valaki nem tud vagy nem akar fizetni, ezek szerint nem láthatja elhunyt hozzátartozóját?

Az intézményben a fentiek alapján történik az elhunyt hozzátartozó bemutatása, valamint az alábbi megtekintési lehetőségek állnak rendelkezésre:

- Hagyományos módon (koporsós) történő temetésnél az elhunytat egy hozzátartozónak a koporsó lezárása előtt a temető ravatalozójában azonosítani szükséges, így ekkor lehetőség van megtekintésre.
- Hamvasztás útján történő temetésnél lehetőség van a hamvasztómesterrel időpontot egyeztetve a hamvasztóüzemben az elhunyt megtekintésére. Amikor a hamvasztómester a hamvasztáshoz előkészíti az elhunytat, akkor a megtekintés is megvalósulhat.

Ön szerint az egészségügyi, orvosi etikával összeegyeztethető az ilyenfajta pénzbeszedés?

A kérdés megítélése nem orvosetikai tárgykörbe tartozik

– válaszolta Dr. Jávor László.

Más intézmények gyakorlatát is próbáltuk megismerni.

Az egyik budapesti kórházban dolgozó forrásunk szerint az ő intézményükben nem kell fizetni a hozzátartozóknak azért, hogy megtekinthessék az elhunytat. Az évtizedek óta az egészségügyben dolgozó emberünk eléggé meglepődött a hír hallatán, mert ő egyetlen kórházban se tud ilyen gyakorlatról, ahol karrierje során megfordult.  

Információink szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) egységes gyakorlatot szeretne kialakítani a kórházakban elhunytak holttestének láthatásával kapcsolatosan beszedhető térítési díjakkal összefüggésben. Jelenleg nincs kötelező központi szabályozás, a helyi intézmények maguk dönthetik el, kérnek-e pénzt ezért vagy sem. Forrásaink szerint

az Országos Kórházi Főigazgatóság nem tartja etikusnak,

hogy az elhunytak láthatásáért a kórházak pénzt kérjenek, így a megszületőben lévő szabályozás valószínűleg abba az irányba mutathat, hogy a jövőben nem lehet majd ilyen jogcímen térítési díjat felszámítani.

Címlapképünk illusztráció, forrás: Pixabay.

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.