Az ütközés előtti pillanat a sajtótájékoztatón bemutatott videófelvételen. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Budapesti hajóbaleset: Az elsüllyedt hajó legénysége is az eltűntek között van

BZ
2019. május 30. csütörtök, 11:51
Minden, amit tudni lehet a budapesti halálos hajóbalesetről.

Részletes sajtótájékoztatót tartottak ma Budapesten a tegnapi súlyos, halálos áldozatokkal járó hajóbalesetről. Dr. Pál Adrián rendőr ezredes és Palotai Zs. Gábor tűzoltó ezredes ismertették a baleset ismert körülményeit.

 

Amit tudni lehet a budapesti halálos hajóbalesetről:

 

21:05-kor ütközött össze a svájci felségjelzésű Viking szállodahajó és a magyar Hableány nevű sétahajó a Margithíd mellett, a pesti hídfőtől nem messze. A baleset bekövetkezése után 10 perccel érkezett a tevékenységirányítási központba a bejelents a balesetről, a fővárosi tűzoltók ezt követően indultak csak a helyszínre, 21:29-kor kezdték meg a mentést.

 

A kiérkezésükkor 7 túlélőt már a környékbeli hajók segítségével civilek kimentettek. Könnyű sérüléseket szenvedtek, jelenleg is három különböző budapesti kórházban ápolják őket. A sérültekből négy embert elengedtek, hármat még ápolnak, állapotuk kielégítő.

 

A magyar sétahajó fedélzetén 35-en tartózkodtak, ebből a kétfős magyar legénység, valamint 33 dél-koreai turista, köztük két idegenvezető.

 

A hét halálos áldozatból eddig kettőt azonosítottak. További 21 főt jelenleg is keresnek, köztük a hajó legénységét.

 

Azt már most lehet tudni, hogy a hét halálos áldozaton nem volt mentőmellény.

 

Éjjel több mint 200-an vettek részt a kutatásban, köztük civilek is, akik saját elhatározásból zseblámpákkal világították a partot és a vizet túlélők után kutatva. Pál Adrián rendőr ezredes elmondta, az időjárás nem kedvez a mentésben, árad a Duna, a látótávolság nagyon csekély a víz alatt. Hőkamerák segítségével a parton és a vízben egyarán is keresték az eltűnteket, ha szükséges lesz, tetemkereső kutyákat is bevetnek majd.

 

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság teljes állományát berendelték, jelenleg is 15 hajóval keresik az eltűnteket.

 

Az első holttestet röviddel a baleset után, 21:30-kor emelték ki a folyóból, az eddigi utolsót 23:36-kor. A Duna sodrása annyira erős, hogy volt olyan elhunyt, akit a Lágymányosi hídtól 3 km-re délre fedeztek fel. Budapesttől délre folyamatosan ellenőrzik a folyót és a partszakaszt, a hatósgok már a szerb társszervekkel is felvették a kapcsolatot.

 

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indítottak, már az éjszaka folyamán rengeteg tanút meghallgattak, köztük a szállodahajó teljes személyzetét és utasait is.

 

Szakértők bevonásával vizsgálják a baleset körülményeit, most is tart a helyszíni szemle, ahol hajózási és nautikai szakértők is vizsgálódnak.

 

A balesetről felvételek is készültek, egyet bemutattak a sajtótájékoztatón is. Látszik, hogy mindkét hajó északra haladt, majd a Hableány a Viking elé fordult, majd összeütköztek és a Viking maga alá gyűri a kisebb hajót.

 

Videó: drámai felvétel a dunai hajóbalesetről

IRATKOZZON FEL CSATORNÁNKRA: https://goo.gl/uo2kim LÁTOGASSON EL OLDALUNKRA: http://www.atv.hu FACEBOOK: https://www.facebook.com/atv.hu INSTAGRAM: https://www.instagram.com/atv.hu

 

A turistahajó rendkívül hamar, 7 másodperc alatt az oldalára borult és elsüllyedt.

 

Az éjjel 96 tűzoltó vett részt a mentésben, munkájukat a Budapest Mentőszervezet 48 fővel, valamint polgárőrök és más együttműködő szervezetek is segítették.

 

A Hableány roncsait 1:08-kor szonár segítségével találták meg, a Honvédség most pontonhidat épít ki, a búvárok onnan tudják vizsgálni a hajó sérüléseit és felkutatni a hajóban lévő eltűnteket. A BME hajózási mérnökei is segítik a műszaki mentést, keresik a kiemelés lehetőségeit. A műszaki mentés még napokig is eltarthat.

 

A rendőrség kéri a lakosságot, a baleset idején arra járt és látta szerencsétlenséget, soron kívül jelezze a rendőrségnek.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás