Budapesti hajóbaleset: Az elsüllyedt hajó legénysége is az eltűntek között van

BZ 2019-05-30 11:51:00
Minden, amit tudni lehet a budapesti halálos hajóbalesetről.

Részletes sajtótájékoztatót tartottak ma Budapesten a tegnapi súlyos, halálos áldozatokkal járó hajóbalesetről. Dr. Pál Adrián rendőr ezredes és Palotai Zs. Gábor tűzoltó ezredes ismertették a baleset ismert körülményeit.

Amit tudni lehet a budapesti halálos hajóbalesetről:

21:05-kor ütközött össze a svájci felségjelzésű Viking szállodahajó és a magyar Hableány nevű sétahajó a Margithíd mellett, a pesti hídfőtől nem messze. A baleset bekövetkezése után 10 perccel érkezett a tevékenységirányítási központba a bejelents a balesetről, a fővárosi tűzoltók ezt követően indultak csak a helyszínre, 21:29-kor kezdték meg a mentést.

A kiérkezésükkor 7 túlélőt már a környékbeli hajók segítségével civilek kimentettek. Könnyű sérüléseket szenvedtek, jelenleg is három különböző budapesti kórházban ápolják őket. A sérültekből négy embert elengedtek, hármat még ápolnak, állapotuk kielégítő.

A magyar sétahajó fedélzetén 35-en tartózkodtak, ebből a kétfős magyar legénység, valamint 33 dél-koreai turista, köztük két idegenvezető.

A hét halálos áldozatból eddig kettőt azonosítottak. További 21 főt jelenleg is keresnek, köztük a hajó legénységét.

Azt már most lehet tudni, hogy a hét halálos áldozaton nem volt mentőmellény.

Éjjel több mint 200-an vettek részt a kutatásban, köztük civilek is, akik saját elhatározásból zseblámpákkal világították a partot és a vizet túlélők után kutatva. Pál Adrián rendőr ezredes elmondta, az időjárás nem kedvez a mentésben, árad a Duna, a látótávolság nagyon csekély a víz alatt. Hőkamerák segítségével a parton és a vízben egyarán is keresték az eltűnteket, ha szükséges lesz, tetemkereső kutyákat is bevetnek majd.

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság teljes állományát berendelték, jelenleg is 15 hajóval keresik az eltűnteket.

Az első holttestet röviddel a baleset után, 21:30-kor emelték ki a folyóból, az eddigi utolsót 23:36-kor. A Duna sodrása annyira erős, hogy volt olyan elhunyt, akit a Lágymányosi hídtól 3 km-re délre fedeztek fel. Budapesttől délre folyamatosan ellenőrzik a folyót és a partszakaszt, a hatósgok már a szerb társszervekkel is felvették a kapcsolatot.

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indítottak, már az éjszaka folyamán rengeteg tanút meghallgattak, köztük a szállodahajó teljes személyzetét és utasait is.

Szakértők bevonásával vizsgálják a baleset körülményeit, most is tart a helyszíni szemle, ahol hajózási és nautikai szakértők is vizsgálódnak.

A balesetről felvételek is készültek, egyet bemutattak a sajtótájékoztatón is. Látszik, hogy mindkét hajó északra haladt, majd a Hableány a Viking elé fordult, majd összeütköztek és a Viking maga alá gyűri a kisebb hajót.

Videó: drámai felvétel a dunai hajóbalesetről

IRATKOZZON FEL CSATORNÁNKRA: https://goo.gl/uo2kim LÁTOGASSON EL OLDALUNKRA: http://www.atv.hu FACEBOOK: https://www.facebook.com/atv.hu INSTAGRAM: https://www.instagram.com/atv.hu

A turistahajó rendkívül hamar, 7 másodperc alatt az oldalára borult és elsüllyedt.

Az éjjel 96 tűzoltó vett részt a mentésben, munkájukat a Budapest Mentőszervezet 48 fővel, valamint polgárőrök és más együttműködő szervezetek is segítették.

A Hableány roncsait 1:08-kor szonár segítségével találták meg, a Honvédség most pontonhidat épít ki, a búvárok onnan tudják vizsgálni a hajó sérüléseit és felkutatni a hajóban lévő eltűnteket. A BME hajózási mérnökei is segítik a műszaki mentést, keresik a kiemelés lehetőségeit. A műszaki mentés még napokig is eltarthat.

A rendőrség kéri a lakosságot, a baleset idején arra járt és látta szerencsétlenséget, soron kívül jelezze a rendőrségnek.

Szólj hozzá!

Operatív törzs: Tegnap 2 ember sem tartotta be a kutyasétáltatáshoz előírt 500 méteres szabályt

A siket és nagyothalló embernek pedig nehézséget okozhat a maszkhasználat, ugyanis a jeleléssel történő kommunikációnak a szájról olvasás is része. A hatóság szerint a rendőri ellenőrzés minden esetben méltányos lesz.

Újra lesz Schumacher a Forma-1-ben

A Hass bejelentette a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick leigazolását.

Az SZKKA edzője elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Marosán György beszélt Tomasevicsről és Agbabáról és a magyar válogatott esélyeiről is.

Erről szólt a legutóbbi győri COVID-híradó

Dézsi Csaba András vírusműsora az alábbiakról tájékoztatott.

Meghátrál a főváros: Nem kötnek szerződést az offshore hátterű céggel

Karácsony: "Az én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai."

Nagy-Britanniában engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Trokán Péter felépült a koronavírusból

Két hétig feküdt kórházban a színész.

Duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi polgármester, de lehet, hogy túl későn

900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.

Két és félmillió kilométert balesetmentesen?

Igen, lehetséges. A Volánbusz 1065 autóbusz-vezetőjének többéves, évtizedes munkáját, megbízhatóságát, elhivatottságát és példaértékű teljesítményét ismerte el a közelmúltban a balesetmentes közlekedésért járó jutalommal.

Újból jár a kisfiú, akit tavaly dobtak ki a Tate Modern 10. emeletéről

Ugyan még segítségre van szüksége, de a zuhanás óta már sokat javult az állapota.

A Csepel nyerte a MOL Bubi megújítására kiírt tendert

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ által a MOL Bubi megújítására kiírt tendert. Sikeres szerződéskötés esetén a fővárosban közlekedők jövő tavasztól használhatják a megújult szolgáltatást - áll a BKK közleményében.

Borongós szerdánk lesz

Emellett meg is fagyunk.

Szombathelyen nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős.

Bezárt a hévízi tófürdő

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján keddtől bezárt a hévízi tófürdő, a reumakórház betegeit azonban - a medencés kezeléseket kivéve - továbbra is ellátják - tájékoztatta a hévízi önkormányzat kedden.

van még itt cikk a témában: