Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Egyértelműen emberi hiba okozhatta a tragikus dunai hajókatasztrófát

VPP
2019. május 30. csütörtök, 09:20
A legutóbb 75 évvel ezelőtt volt olyan súlyos hajós baleset Magyarországon, mint amilyen szerda este történt a Margit híd közelében.

Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára csütörtök reggel az MTI-nek aztmondta, a baleset körülményei alapján egyértelműnek tartja, hogy emberi hiba állhatott a háttérben.

 

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a Hableány nevű hajó csütörtök este 9 és negyed 10 között ütközött egy nagyobb hajóval, a baleset után elsüllyedt. Roncsait a Margit híd lábánál találták meg. A fedélzetén 35, főleg távol-keleti turista utazott továbbá a kéttagú legénység. Tizennégy ember épségben van, egyet újra kellett éleszteni a balesetet követően. Hetet kórházba kellett szállítani könnyebb sérülésekkel, őket három különböző budapesti kórházba vitték. Jelenleg 21 embert keresnek még. Hét ember holttestét már megtalálták.

 

Hét halott a Parlamentnél történt hajóbalesetben

ugytudjuk.hu Ahogy arról már beszámoltunk, súlyos hajóbaleset történt Budapesten a Parlamentnél szerda este. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: negyed tízkor érkezett a bejelentés, hogy egy turistahajó felborult a Dunán. A fedélzeten 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott. A hatóságok azonnal megkezdték a kutatást a Duna teljes szakaszán.Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára elmondta, 75 évvel ezelőtt a Balatonon borult fel egy hajó, s akkor is többen meghaltak. Ugyanakkor a mostanihoz hasonló, de csak sérüléssel járó baleset már történt pontosan ugyanott, mint szerdán: egy sétahajó és egy szállodahajó ütközött össze másfél évvel ezelőtt.

 

Bár még hivatalosan nem tudni, mi vezetett a baleset bekövetkezéséhez, a szakember úgy véli, egyértelműen emberi hiba állhatott a szerda esti baleset hátterében, hiszen ezek a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négy méteres pontossággal meg tudják határozni a saját és a többi hajó helyzetét, illetve mozgását.

 

Mivel szerda este nem voltak annyira rossz látási viszonyok, akár szemmel is követni lehetett volna a másik hajó mozgását - tette hozzá.

 

A baleset körülményeiről Horváth Imre azt közölte, komoly sérülést szenvedhetett a kishajó, mivel nagyon gyorsan süllyedt el, feltehetően nagy sebességgel ment neki a szállódahajó.

 

Videó a Parlamentnél történt hajóbalesetről

Vágvölgyi Bálint Egy webkamera felvette a balesetet. Ahogy arról már beszámoltunk, súlyos hajóbaleset történt Budapesten a Parlamentnél szerda este. A balesetben legalább heten meghaltak, de többeket még keresnek. Az ütközésről most előkerült egy webkamerás felvétel. Az Időkép Victoria Hotel tetején lévő kamerája rögzítette az eseményeket, ami Margit-híd irányába néz.

 

Egy akkora vízi jármű, mint a szállodahajó 12-15 km/h-s sebességgel tud haladni, és mintegy 1000 tonnát nyom - tette hozzá.

 

A baleset körülményeit minden részletre kiterjedően tisztázni tudják majd - mondta Horváth Imre -, hiszen a hajók mozgását egy "külső feketedoboz" rögzíti. Ez azt jelenti, hogy a közlekedési adatokat folyamatosan rávetítik egy térképre, de rögzítik a rádióforgalmat is, s így követnek minden hajót.

 

A főtitkár hangsúlyozta, a magyarországi előírások szigorúan szabályozzák a hajóforgalmat, de a fővárosi szakasz még éjszaka is nagyon telített, átlagosan mintegy 70 hajó közlekedik ilyenkor is. Ugyanakkor a hajózás biztonságosnak mondható, hiszen csak ritkán vannak balesetek, s olyan súlyosak, mint a szerda esti, még ritkábban.

 

A mentésben több mint kétszázan vettek részt eddig, de a munkálatokat az árvízhez közeli helyzet és a rossz időjárási körülmények is nehezítik.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás