Boszorkányok márpedig vannak, és magyar huszárok vadásznak rájuk

Pintér Bence 2020-10-21 06:00:00
Az utolsó előtti huszár című fantasyképregényben a magyar hadsereg huszárai nem csak az első világháborús ellenfelek, hanem a magyar folklór megelevenedő természetfeletti jelenségei ellen is harcolnak.

Most már évek óta felszállóágban van a képregénykiadás Magyarországon: egyre több friss és klasszikus külföldi képregény jelent meg szuper kiadásban – elég csak Alan Moore dolgaira (Watchmen, From Hell, Különleges Úriemberek Szövetsége, V mint Vendetta), a Sagára, a Sandmanre, vagy legújabban a Transmetropolitanre gondolnunk, és akkor szuperhősös címeket nem is nagyon említettünk.

Eközben a magyar alkotók is rendszeresen előállnak valami izgalmas anyaggal. Ezek közül eddig én – aki azért csak felületesen követem a képregényes szcénát – nem soknak lettem az elkötelezett rajongója: az EpicLine nem villanyozott annyira fel, bár egyáltalán nem volt rossz; a Királyok és Kereszteknem nyűgözött le, a Kittenberger jó volt, de nem ütött szíven, a Nyugat+Zombik ugyan szerintem szuper lett, de kis fókuszáltsággal még jobb is lehetett volna.

Szóval mondjuk úgy, hogy úgy igazán még egy magyar képregény sem nyűgözött le, egészen mostanáig: Az utolsó előtti huszár című képregény ugyanis már az első füzetével a kedvencemmé vált.

Az utolsó előtti huszár Varga Bálint Bánk író, Tuli Krisztián rajzoló és Tuli-Berke Adrienn Tihana színező munkája, az elkezdéséhez szükséges pénzt a Nyugat+Zombikhoz hasonlóan közösségi finanszírozással szedték össze – 18 ezer dollárt, mintegy 5,6 millió forintot dobtak össze rá az emberek. Az első szám szeptemberben jelent meg.

A lényeg a következő: az első világháborúban járunk, amikor a Kárpát-medence vidékét nemcsak a háború borzalmai dúlják fel, de mindenféle természetfeletti erők is. Szerencsére megvan erre a hivatalos válaszcsapás is a fekete mentés huszárok formájában, akiknek az a feladatuk, hogy pontot tegyenek az ilyen ügyek végére. „Az első hat rész folyamán bejárjuk majd a háború sújtotta Európa legsötétebb zugait, köztük több legendás helyszínt is, ahol valós történelmi személyekkel is találkozni fogunk” – írják a képregény honlapján.

Én persze alapvetően jó célközönsége vagyok: a történelmi szetting még éppen beleesik az első világháború végéig számított hosszú XIX. századba, ami a szívem csücske, a magyar folklórra alapozott mágia mindig is titkos kedvencem volt, és alapvetően a „titkos kormányzati ügynökség harcol a természetfelettivel”-jellegű sztorikat is eléggé kedvelem. (Erre külföldön most Charles Stross Mosoda-akták című sorozata mellett talán Caitlín R. Kiernan kisregénytrilógiája a legjobb példa, képregényes vonalon Alan Moore Különleges Úriemberek Szövetsége c. képregénye juthat eszünkbe, a hazaiak közül pedig Szélesi Sándornak jelent meg hasonló témájú regénye, Az ellopott troll címmel.)

Elég nehéz azonban ezeket a toposzokat, témákat igazán jól csinálni, főleg magyar környezetben, Az utolsó előtti huszárnak azonban minden sikerül az első számban:

a Hamm bekaplak! című remek ízelítő, ami éppen eleget villant meg a világból és a karakterekből.

A történet nem túl bonyolult, spoiler nélkül annyit mondhatunk, hogy egy magyar népmese elevenedik meg (bár a cím elég beszédes), ezt kellene legyőznie a csapatnak. Látjuk akció közben főhősünket, Rózsafalvi Áront, avagy Csillagszeműt, és az is kiderül, hogy a múltjában van valami sötét dolog; de kap pár panelt a csapat többi tagja is, például Rózsafalvi testvére, aki egy átlyuggatott mellkasú szellem, illetve Róka, Fehérló és Rebeka, valamint a csapat vezetője, Gábor úr. Róluk, képességeikről egyelőre csak utalásokat kaptunk, de ezek miatt legalább annyira várom a folytatást, mint azért, hogy merre is fut a Csillagszemű története.

Képregények esetén a rajzokról nem nagyon szoktam véleménytírni, mert ehhez nem értek azon túl, hogy valami tetszik-e, vagy sem; ebben az esetben nekem nagyon passzolt a sztorihoz Tuli Krisztián munkája, nagyon helyén van minden itt is. Ami végleg eladja a történetet, az pedig a humor: amikor például előkerül egy beszélő ló, aki – a kor szokásaihoz híven, mégis meglepően – magázódik Csillagszeművel, vagy mondjuk a csata, amikor megismerjük sorban Csillagszemű fegyvereit, mind nagyon jól működnek.

Ha mindezt végigolvasva kedvet kaptál a sztorihoz, akkor most jön a feketeleves: az alkotók hat számot terveznek, az első szériából, ebből az első meg is jelent, de érdeklődésünkre Varga Bálint Bánk azt mondta, hogy ugyan szeretnének gyorsítani a tempón, de jelenleg évi egy szám tűnik valószínűnek, magyarul már a kétéves lányom is iskolás lesz, mire az első széria véget ér. A várakozást enyhítheti, hogy a szerző vendégrajzolók bevonásával év közben miniepizódokat hoz majd ki, illetve készül egy társasjáték is. A képregényosorozat Facebook-oldala itt érhető el.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”