Borzasztó körülmények között dolgoznak a még megmaradt szociális munkások

Nagy Donát 2020-11-27 09:02:46
60 ember jut egyetlen gondozóra, akinek mindeközben még egyéb feladatai is vannak. Olyan kevés a szakképzett gondozó, hogy koronavírusosan is kénytelenek dolgozni az otthonokban.

Nagyon nehezek általában is az idősotthonokban dolgozók munkakörülményei, de a Magyar Dolgozók Szakszervezete egy különösen súlyos esetre hívta fel Ungár Péter LMP-s képviselő figyelmét - írja a 444

A cikk szerint Békésen található Hajnal István Idősek Otthonában már jó másfél éve méltatlan küzdelem megy a dolgozók és az intézmény vezetése között, amit a mostani járvány csak még kiélezettebbé tett. Mivel az otthon dolgozói félnek a megtorlástól, ezért a lap csak közvetítőkön, azaz a szakszervezeten, illetve Ungár képviselőn keresztül jutott hozzá olyan dokumentumokhoz, amelyek igazolják a panaszaikat, közvetlenül nem akartak lapunknak nyilatkozni.

Az otthonban általában is rosszak a munkakörülmények:

Annyira kevés a dolgozó, hogy este 18 óra és reggel 6 között egyetlen ápoló jut hatvan lakóra, akiket egyedül kellene fürdetnie, gyógyszereznie, éjszakai igényeikre reagálnia, de közben neki kell a portán fogadni a hajnalban érkező kenyérszállítót, zöldségszállítót, vagy éppen a mentőt is. 

A lap munkatársa látott jegyzőkönyvet olyan esetről, amikor az egyetlen éjszakás ápoló éppen a portás szerepét felvéve fogadta a kenyerest a kapunál, távol a hálóhelyiségektől, és ezalatt az egyik lakó leesett az ágyáról,  az alkarját beverte, vérző sebesülése volt, és majdnem egy órán keresztül nem volt, aki segítsen rajta: addig az ágy mellett feküdt ellátatlan sérülésével. 

Ugyanebben az otthonban évek óta rossz a fűtés. Vagy nagyon fűt, vagy semennyire. Úgyhogy az intézményben télen általában 30 fok van, ami rendkívül megviseli a dolgozókat és a lakókat is.

Illusztráció

Fotó: Pixabay

A 444 megemlíti, hogy ebben az intézményben történt egy országos figyelmet keltő haláleset is. 2018 áprilisában az egyik ápolttal tévedésből fertőtlenítőszert itattak, mert víznek hitték a jelöletlen flakonban lévő folyadékot. A megitatott 61 éves beteg néhány órával később életét vesztette. A tragédia idején egyetlen ápoló és egy szakképesítés nélküli közmunkás látta el a négyes pavilonnak nevezett épület összes lakóját. A bíróság szerint az előbbi felejtette a beteg ágya mellett a mosdatásra használt szert, és a közmunkás itatta meg ebből a palackból a beteget. Első fokon mindketten egy év, felfüggesztett fogházbüntetést kaptak. 

Rüh

Az intézményben meglévő feszült hangulatot még elviselhetetlenebbé tette, amikor az ötös pavilonban megjelent a rüh. A rendkívül kellemetlen bőrbetegséget egy atka okozza, és eltüntetéséhez nagyon alapos fertőtlenítésre van szükség. A rüh 2019 őszén jelent meg az intézményben, és azóta is megkeseríti a dolgozók és a lakók életét.

A szakszervezet tudomása szerint viszont a matracokat azóta sem cserélték ki az épület ágyaiban.

A dolgozók egy része akkor kért szakszervezeti segítséget, amikor még a teljes táppénzt sem kapták meg.

A teljes fizetést elérő táppénz ugyanis csak annak jár, aki munkavégzéséhez kapcsolódóan betegedett meg. Ezt a munkáltató ebben az esetben nem ismerte el, így csak a bérük 60 százalékához jutottak hozzá a betegszabadságon lévők. A szakszervezethez eljutott beszámolók szerint retorziókkal fenyegették azokat, akik igényelni akarták a teljes a táppénzt. 

A rüh miatt már másfél éve vizsgálódik a népegészségügyi központ megyei hivatala is, egyelőre eredmény nélkül. A szakszervezet szerint kirúgással fenyegették meg azokat a dolgozókat, akik a feszült hangulatban beléptek a szakszervezetbe, ezért a mai napig igyekeznek titokban tartani, hogy kik a tagok a munkavállalók közül. Az intézmény vezetése szerint ilyen fenyegetés nem történt, ezt levélben közölték a szakszervezet panaszára.

Erre jött a járvány

Ebbe a rühvel és táppénz-vitával terhelt helyzetben érkezett meg a járvány első, majd második hulláma. Utóbbi erősen érintette a békési lakóotthont is. 

Ekkor kapták azt az utasítást az intézmény dolgozói, hogy a pozitívra tesztelt, de tüneteket nem produkáló ápolók továbbra is dolgozzanak, és a szintén pozitívra tesztelt lakókat ápolják.

Az utasítás a megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól (SZGYF) érkezett, ez az EMMI-hez tartozó szervezet az intézmény fenntartója.

A főigazgatóság hivatalos iránymutatása szerint olyan magas "a dolgozói érintettség" (értsd: olyan sok a covidos ápoló), hogy

a bentlakásos szociális intézményekben a folyamatos ápolás-gondozás érdekében (...) a lecsökkent létszámhelyzet kezelésére felmerült az igazoltan fertőzött lakók izolációs részlegében a Covid-pozitív, de tüneteket nem produkáló dolgozók ideiglenes foglalkoztatása.

A covidos dolgozóknak a hivatalos utasítás szerint a helyi kormányhivatal népegészségügyi osztályának írásbeli engedélyét is be kell szerezniük, ha pozitív teszt után is folytatják a munkát.

Vagyis az eljárás teljesen hivatalos.

Az ügyet a nyilvánosság elé táró Ungár Péter képviselő szerint az ilyen állapotok nem általánosak a magyar szociális ellátórendszerben, ez egy különösen rossz állapotú intézmény, ugyanakkor tapasztalatai alapján a szociális kormányzat az ilyen eseteket sokszor nem megoldani, hanem eltusolni akarja. Az LMP-s politikus emlékeztetett, hogy idén csak akkor lett következménye Hajdú-Bihar megyében a helyi SZGYF körüli visszaéléseknek, amikor a Magyar Hang részletesen beszámolt az ott történtekről.

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.