Bérleti szerződés nélkül használja a Haladás VSE a Sportkomplexumot

Farkas Bazsi 2020-09-04 11:55:00
A HVSE szerződése február végén lejárt. Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen jogalapon használják a létesítményt.
  • Közgyűlési döntés van róla, hogy a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia használhatja a Haladás Sportkomplexumot.
  • A kézisek ennek ellenére nem tudnak megfelelő keretek között bent edzeni a létesítményben.
  • Az edzés időpontokat a Haladás VSE osztja be.
  • A Haladás VSE nem is használhatná a Sportkomplexumot, mivel februárban lejárt a bérleti szerződésük.

Alig pár napja írtunk róla, hogy milyen háttér is húzódik meg a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia és a Haladás VSE - finoman szólva - súrolódásai között. A szombathelyi sportéletben jó ideje hiánycikk volt az élvonalbeli kézilabda és az mögötte meghúzódó utánpótlásbázis, ami ugye egyben komoly TAO támogatást is jelent. A szakmai munkát végül a nemzeti akadémiák sorába jutó SZKKA képviselte, míg a másik oldalon a kissé ad hoc módon összerakott Haladás szakosztály állt, ami mára teljesen meg is csappant. A lány kéziseket teljes egészében szélnek eresztették a zöld-fehérek, a sportolók nagy részét pedig az SZKKA fogadta be. 

Újabb fideszes piti bosszú miatt lehetetlenítik el továbbra is az élvonalban szereplő szombathelyi női kézilabda csapatot?

Alig két hete írtunk róla, hogy a közgyűlési döntés ellenére, megint kiszorultak az SZKKA NB1-es női kézilabdázói a Haladás Sportkomplexumból. Az ok pályafoglaltság volt. Nos az augusztus 21.

Nem mellékesen a Haladás háza táján megjelent a NER is. Az egyesület elnöke Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt lett. Talán nem véletlen, hogy Homlok a megyei kézilabda szövetségben delegált, míg Hende Csaba (Fidesz-KDNP) felesége Szajlai Mónika elnökségi tag is volt egy időben. 

A szombathelyi kézilabdáért folytatott harcot a pályán és a pályán kívül is elbukta a Fidesz. Jött tehát a szokásos kicsinyes bosszú, így a 15,6 milliárd forintnyi közpénzből felépített Haladás Sportkomplexumot magáénak tudó, Homlok Zsolt által elnökölt Haladás VSE pályafoglaltságra hivatkozva nem engedte be az egykori rivális SZKKA élvonalbeli együttesét a terembe. 

Bár tavaly egy-két meccset le tudtak játszani a felnőttek, most, hogy a keret megerősödött és valóban sikersportág lehet a női kézilabda Szombathelyen - hiszen a szakértők a középmezőnybe várják az együttest - a HVSE bekeményített és megfelelő edzés lehetőséget sem akarnak adni. 

Kizárólag a Sportkomplexum munkacsarnokának oszlopokkal körülvett “B” pályájára mehetne a csapat edzeni. Ez nagyjából olyan, mintha Hamiltonnak a Tesco parkolóban kínálnának széles vigyorral edzőpályát. 

Eddig az volt a Haladás VSE legerősebb érve, hogy a Sportkomplexumot fenntartó Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-vel megkötött szerződés (A szerződés ide kattintva elolvasható.) reggel 8 és este 10 között enged nekik teret, így csakis rajtuk múlik, hogy a létesítménybe, az “ő idejük” alatt kinek adnak további edzéslehetőséget.

Csakhogy a Haladás VSE bérleti szerződése 2020. február 29-én lejárt. (A módosított, ám lejárt szerződés itt olvasható.)

Ez pedig több kérdést is felvet:

  • Bérleti szerződés nélkül, hogyan engedhetik be a Haladás VSE sportolóit?
  • Ha nincs bérleti szerződése a HVSE-nek, akkor mégis hogyan szabhatnak bármiféle feltételt?
  • Amennyiben egy sportoló megsérül edzés közben, az kinek a felelőssége? Hiszen bérleti szerződés nélkül, az önkormányzati cégre hárul minden.


A Haladás VSE eddig 14 millió 679 ezer 970 forint + ÁFÁ-t fizetett a Sportkomplexum használatáért. Azonban ha nincsen bérleti szerződés, akkor az is kérdésessé válik, hogy mennyi pénzt fizetnek, ha fizetnek egyáltalán a bérlésért. Vagy ha visszamenőleg kötnek bérleti szerződést a felek, akkor a HVSE elismeri e hasonló összegű bérleti díjat. 

Ungár: Hende Csaba fejezze be a pitiáner politikai bosszúhadjáratát

Mint arról a héten már beszámoltunk, továbbra sem rendeződött a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia NB I-es női csapatának teremproblémája. A gondot az okozza, hogy a Haladás Sportkomplexumban teremfoglaltságra hivatkozva nem kapnak helyet a sportolók. A termeket a Haladás VSE foglalja le papíron, ugyanakkor úgy értesültünk, hogy bőven lenne hely az élvonalbeli kézisek edzéseinek megtartására.

Kerek fél éve használja a Haladás VSE bérleti szerződés nélkül a létesítményt kérdés, hogy meddig tartják továbbra is alanyi jognak a Sportkomplexum használatát és, hogy meddig kezelik ehhez képest másodrangú félnek a többi sportszervezetet. 

Természetesen megkerestük a Haladás VSE-t és a Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-t, amint kapunk a kérdéseinkre választ jelentkezni fogunk.

Címlapfotó: szombathely.hu/Orh Tibor

Szólj hozzá!

Árokba hajtott egy autó Halászi és Darnózseli között

Árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó a Halászi és Darnózseli közötti úton.

Még mindig nem érti mindenki, hogy a buszsáv a buszoké

A buszsávok szabálytalan használata ellen küzdenek Budapesten.

Még Dévai sem tudja, hogy milyen sérülése van, jogi lépéseket fontolgat a személyiségi jogai megsértése miatt

A szombathelyi tornász nem érti, Sóvágó Lajos volt szövetségi kapitány miért írta azt, hogy az elszakadt a keresztszalagja.

Ismét megpróbálják kiadni a szombathelyi víztorony kávézóját

Egyszer már sikertelenül próbálták hasznosítani.

A zebrán előzte a sort a nap tahója Győrben

A magyar utak viszonyait nap mint nap megtapasztalók jól ismerik a piros lámpánál feltorlódó sor elejére tévedő, magát bekönyörgő autósokat.

Jövő márciusban tér vissza a piac a Dunakapu térre Győrben

A polgármester szerint március elseje lesz a nagy nap.

Új gyorstesztet használnak a mentők

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel a köztévében.

Háton haraptak egy nőt a mosonmagyaróvári vasútállomáson

Egy pár férfi tagja nyomatékosította a véleményét.

A NASA-nak sikerült a nagy találkozás a Bennu aszteroidával

A naprendszerünk keletkezését vizsgálják az amerikai űrkutatók.

Meghalt a nyíregyházi kórház koronavírusos főigazgatója

Elhunyt Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerda hajnalban.

Ilyen sem volt még: Müller Cecília nélkül tájékoztat az operatív törzs

Mindenki nyugodjon meg, bokros teendői miatt hagyta ki az országos tiszt főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját.

A fiúk a vágányban dolgoznak – ismét vágányzár lesz Csorna felé

Ismét vonatpótlózásra készülhet az utazóközönség.

Bill Gates könyvet írt arról, hogyan lehetne megállítani a globális felmelegedést

A milliárdos szerint 2100-ra a klímaváltozás ötször halálosabb lesz, mint a koronavírus-járvány.

Koronavírus: 1423 új fertőzött, 48 halott az elmúlt 24 órában

2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is házaltak olcsó paplanokkal a csalók

Nyugdíjasokat csaptak be, a rendőrök elkapták őket.

Az amerikai titkosszolgálat akár erővel is eltávolíthatja Trumpot a Fehér Házból, ha a jelenlegi elnök veszít Biden ellen

Donald Trump nem hajlandó azt mondani, hogy békés lesz a hatalomátadás, ha ő veszít.

van még itt cikk a témában:

Még Dévai sem tudja, hogy milyen sérülése van, jogi lépéseket fontolgat a személyiségi jogai megsértése miatt

A szombathelyi tornász nem érti, Sóvágó Lajos volt szövetségi kapitány miért írta azt, hogy az elszakadt a keresztszalagja.