Bérleti szerződés nélkül használja a Haladás VSE a Sportkomplexumot

Farkas Bazsi 2020-09-04 11:55:00
A HVSE szerződése február végén lejárt. Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen jogalapon használják a létesítményt.
  • Közgyűlési döntés van róla, hogy a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia használhatja a Haladás Sportkomplexumot.
  • A kézisek ennek ellenére nem tudnak megfelelő keretek között bent edzeni a létesítményben.
  • Az edzés időpontokat a Haladás VSE osztja be.
  • A Haladás VSE nem is használhatná a Sportkomplexumot, mivel februárban lejárt a bérleti szerződésük.

Alig pár napja írtunk róla, hogy milyen háttér is húzódik meg a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia és a Haladás VSE - finoman szólva - súrolódásai között. A szombathelyi sportéletben jó ideje hiánycikk volt az élvonalbeli kézilabda és az mögötte meghúzódó utánpótlásbázis, ami ugye egyben komoly TAO támogatást is jelent. A szakmai munkát végül a nemzeti akadémiák sorába jutó SZKKA képviselte, míg a másik oldalon a kissé ad hoc módon összerakott Haladás szakosztály állt, ami mára teljesen meg is csappant. A lány kéziseket teljes egészében szélnek eresztették a zöld-fehérek, a sportolók nagy részét pedig az SZKKA fogadta be. 

Újabb fideszes piti bosszú miatt lehetetlenítik el továbbra is az élvonalban szereplő szombathelyi női kézilabda csapatot?

Alig két hete írtunk róla, hogy a közgyűlési döntés ellenére, megint kiszorultak az SZKKA NB1-es női kézilabdázói a Haladás Sportkomplexumból. Az ok pályafoglaltság volt. Nos az augusztus 21.

Nem mellékesen a Haladás háza táján megjelent a NER is. Az egyesület elnöke Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt lett. Talán nem véletlen, hogy Homlok a megyei kézilabda szövetségben delegált, míg Hende Csaba (Fidesz-KDNP) felesége Szajlai Mónika elnökségi tag is volt egy időben. 

A szombathelyi kézilabdáért folytatott harcot a pályán és a pályán kívül is elbukta a Fidesz. Jött tehát a szokásos kicsinyes bosszú, így a 15,6 milliárd forintnyi közpénzből felépített Haladás Sportkomplexumot magáénak tudó, Homlok Zsolt által elnökölt Haladás VSE pályafoglaltságra hivatkozva nem engedte be az egykori rivális SZKKA élvonalbeli együttesét a terembe. 

Bár tavaly egy-két meccset le tudtak játszani a felnőttek, most, hogy a keret megerősödött és valóban sikersportág lehet a női kézilabda Szombathelyen - hiszen a szakértők a középmezőnybe várják az együttest - a HVSE bekeményített és megfelelő edzés lehetőséget sem akarnak adni. 

Kizárólag a Sportkomplexum munkacsarnokának oszlopokkal körülvett “B” pályájára mehetne a csapat edzeni. Ez nagyjából olyan, mintha Hamiltonnak a Tesco parkolóban kínálnának széles vigyorral edzőpályát. 

Eddig az volt a Haladás VSE legerősebb érve, hogy a Sportkomplexumot fenntartó Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-vel megkötött szerződés (A szerződés ide kattintva elolvasható.) reggel 8 és este 10 között enged nekik teret, így csakis rajtuk múlik, hogy a létesítménybe, az “ő idejük” alatt kinek adnak további edzéslehetőséget.

Csakhogy a Haladás VSE bérleti szerződése 2020. február 29-én lejárt. (A módosított, ám lejárt szerződés itt olvasható.)

Ez pedig több kérdést is felvet:

  • Bérleti szerződés nélkül, hogyan engedhetik be a Haladás VSE sportolóit?
  • Ha nincs bérleti szerződése a HVSE-nek, akkor mégis hogyan szabhatnak bármiféle feltételt?
  • Amennyiben egy sportoló megsérül edzés közben, az kinek a felelőssége? Hiszen bérleti szerződés nélkül, az önkormányzati cégre hárul minden.


A Haladás VSE eddig 14 millió 679 ezer 970 forint + ÁFÁ-t fizetett a Sportkomplexum használatáért. Azonban ha nincsen bérleti szerződés, akkor az is kérdésessé válik, hogy mennyi pénzt fizetnek, ha fizetnek egyáltalán a bérlésért. Vagy ha visszamenőleg kötnek bérleti szerződést a felek, akkor a HVSE elismeri e hasonló összegű bérleti díjat. 

Ungár: Hende Csaba fejezze be a pitiáner politikai bosszúhadjáratát

Mint arról a héten már beszámoltunk, továbbra sem rendeződött a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia NB I-es női csapatának teremproblémája. A gondot az okozza, hogy a Haladás Sportkomplexumban teremfoglaltságra hivatkozva nem kapnak helyet a sportolók. A termeket a Haladás VSE foglalja le papíron, ugyanakkor úgy értesültünk, hogy bőven lenne hely az élvonalbeli kézisek edzéseinek megtartására.

Kerek fél éve használja a Haladás VSE bérleti szerződés nélkül a létesítményt kérdés, hogy meddig tartják továbbra is alanyi jognak a Sportkomplexum használatát és, hogy meddig kezelik ehhez képest másodrangú félnek a többi sportszervezetet. 

Természetesen megkerestük a Haladás VSE-t és a Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-t, amint kapunk a kérdéseinkre választ jelentkezni fogunk.

Címlapfotó: szombathely.hu/Orh Tibor

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.