Fotó: Vágvölgyi Bálint

Bármilyen kegyetlen is legyen egy állatgyilkosság, az túl kevés egy börtönbüntetéshez

Farkas Bazsi
2019. április 6. szombat, 08:08
A törvényi szabályozás ugyan ezt lehetővé tenné, ám eddig csupán halmazi büntetésként alkalmazták.

Szerdán küldött közleményt a Szombathelyi Járás Ügyészség, amelyben arról tájékoztattak, hogy a tavaly novemberben elkövetett szombathelyi tacskógyilkosság vádlottja felfüggesztett börtönbüntetéssel úszhatja meg tettét. 

 

Az esetről az Ugytudjuk.hu számolt be elsőként. A harminc év körüli elkövető már feldúlva érkezett apja Szűrcsapó utcai lakásába, ahol a húgai laknak. A család félt, ezért nem akarták beengedni a férfit a lakásba, aki dühét a kezében lévő pár hetes kölyök tacskón vezette le. A kutya olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy ott helyben kimúlt.

 

Egy nekünk adott interjúban az elkövető azt mondta, hogy az eset annyira megviselte, hogy 130 gyógyszert vett be, amire patkánymérget ivott, így próbát meg véget vetni az életének. A férfit időben kórházba vitték, így túlélte az öngyilkossági kísérletet.

 

Az eset komolyan felháborította a helyi állatvédőket, akik több százan vettek részt a kiskutya emlékének ajánlott Fő téri közös kutyasétáltatáson.

 

Az ügyben tehát most emelt vádat a Szombathelyi Járási Ügyészség, az ügyészek csupán felfüggesztett börtönt kértek a vádlottra. Az ügyészség közleményéből az derül ki, hogy a hatóság  felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását és a próbaidő tartamára a vádlott pártfogó felügyeletének elrendelését indítványozta.


Az Átlátszó írta meg, hogy ezzel folytatódik az a gyakorlat, ami azt mutatja, hogy az állatkínzók meglehetősen ritkán kapnak letöltendő börtönbüntetést. 


Az eset korábbi bemutatásakor fordult a lap az Országos Bírói Hivatalhoz statisztikáért: tájékoztatásuk szerint 2013-ban összesen 22 főt ítéltek jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre állatkínzás vétsége vagy bűntette miatt. 2014-ben és 2015-ben 23-23 főt, 2016-ban 19-et míg 2017-ben 23 vádlottat.

 

A hivatal hozzátette, hogy a bíróság több esetben halmazati büntetést szabott ki, vagyis az állatkínzás mellett más bűncselekményt is elkövetett a tettes.


A szombathelyi tacskógyilkos ügyét hamarosan a bíróság tárgyalja. 


A Vas Megyei Főügyészség Közjogi Szakága hatósági eljárást rendelt el, ennek már eredményeképpen 500 ezer forint állatvédelmi bírságot szabott ki a férfira.
 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás