Az Amerikai Egyesült Államok úgy bevásárolt a koronavírus elleni gyógyszerből, hogy a következő három hónapban a világ többi részére nem jut belőle

Fehér Buda 2020-07-01 18:32:00

Forrás: Metro

Trump kormánya jött, látott, és vitt mindent, ami mozdítható.

Felvesárolta következő három hónap alatt elkészülő Remedesivir szinte teljes készletét az Amerikai Egyesült Államok. A gyógyszer nemrék azért került be a köztüdatba, mert a tudósok rájöttek, hogy a szerrel jobb eséllyel menthetők meg azok a betegek, akik elkapták a koronavírust. Donald Trump körmánya 500 ezer adagnyit vásárolt fel a gyógyszerből, így a következő három hónapra az egész világnak nélkülöznie kell a szert.

A Remdesivirt gyártó Gilead nevű cék azt mondja, hogy a júliusban legyártásra kerülő gyógyszerek száz százalékát zsebelték be Trumpék, míg a szeptemberi és az augusztusi leltár kilencven százalékát kaparintották meg. Eddig 140 ezer adagot osztottak ki a világ kórházai között a gyártók, hogy így tesztelhessék a gyógyszer hatását, ami olyan jól sikerült, hogy az Államok rögtön felvásárolta a lehető legnagyobb mennyiséget.

Nem meglepő a lépés Trump részéről, hiszen az elnök már a kampánya idején azt hangoztatta, hogy ő mindig az Egyesült Államokat fogja előtérbe helyezni. Ez olyan jól sikerült, hogy a világ többi országa szinte teljesen gyógyszer nélkül maradt, a Liverpooli Egyetem egyik professzora a Guardiannek azt mondta, hogy Európának például semmi sem jut a következő három hónapban. 

A Gilead egyébként az ebola ellen fejlesztette ki a gyógyszert, most azt tervezik, hogy Amerikában 3200 dollárért, azaz egymillió forintért fogják árulni a betegeknek azt a hat dózist, ami szükséges a kezelésükhöz. A Remdesivirt még árpilisban fogadták el a koronavírus tüneteinek enyhítésére képes gyógyszerként. Habár a betegséget sem megelőzni, sem gyógyítani nem tudja, azok a betegek, akik a kórházban kaptak a szerből, 31 százalékkal gyorsabban épültek fel, mint azok, akik nem. A Remdesivir a halálozási ráta enyhítésében is segített, azokban a kórházakban, ahol alkalmazták a szert a betegek nyolc százaléka halt meg, a többi kórházban viszont 11 százalék ez az arány.

Mindeközben a kutatók világszerte próbálják megtalálni a koronavírus-járvány megállítására képes vakcinát. A Remdesivir mellett pedig létezik egy másik gyógyszer, a dexamethasone, amely a britek szerint hasonló eredményt ér el, mint a Gilead terméke, annyi különbséggel, hogy ez a gyógyszer sokkal olcsóbb.

Amerikában viszont tovább dúl a koronavírus, az elmúlt két hétben iszonyú méreteket öltött a járvány azokban az államokban, ahol túl gyorsan vonták vissza kijárási korlátozásokat. Az országban eddig 2,6 millió beteget regisztráltak, és közel 130 ezer ember vesztette életét a járvány miatt.

Szólj hozzá!

Készül az Eurovízió amerikai változata

Importárú lett a legfurább zenei műsorból.

Frontmentes kánikulára számíthatunk

Átmenetileg egy-egy helyi zápor előfordulhat.

Legalább 10 ember meghalt egy lakóháztűzben a kelet-csehországi Bohumínban

Néhányan a lakásuk ablakából kiugorva vesztették életüket.

Egymás melletti számokat is kihúztak az ötöslottón

Az öt számból pedig csak az egyik páros.

Árokba borult egy gépkocsi az Orfalu és Farkasfa közötti úton

A balesethez a körmendi hivatásos tűzoltókat és a szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit riasztották.

Hatalmas templomokra bukkantak a föld alatt

Kiemelten fontos szerepet játszott a bronz- és vaskori építmény.

Most Bottas volt a gyorsabb a két Mercedes közül

A Racing Pointba beugró Hülkenberg lett a harmadik a 70. Nagydíj időmérő edzésén, Silverstone-ban.

Indul a parlagfűszezon

Térképen figyelhetjük, merre száll éppen a gonosz növény pollenje.

Novemberben kezdődik az M83-as út fejlesztése Pápa és Győr között

132 milliárd forintba fog kerülni a tervek szerint.

Két autó karambolozott Győr külvárosában

A baleset a Pápai úton történt.

A napsütésé lesz a főszerep

Nyugaton nem kell esőre számítani.

Túl a 75 millión! - Season 5 és ingyen multi a CoD Warzone-ban!

Most bárki kipróbálhatja magát többjátékos módban, teljesen ingyen!

Rákapcsolt a nyár

Kelet felől emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.

Romániában ismét megdőlt az elhalálozások és a napi esetszám negatív rekordja

Romániában pénteken újabb negatív csúcsot ért el az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma, de valamelyest enyhült a kórházak leterheltsége.

Szellemet kaptak lencsevégre egy angliai bányában

Élő videó készült a meghökkentő esetről.

van még itt cikk a témában: