Ausztriában pénzelvonás helyett inkább segít a településeknek a kormány

Nagy Donát 2020-12-21 06:46:00
2 és fél milliárd euróra növelte az osztrák kormány a településeknek szánt segélycsomag összegét, hogy azok finanszírozni tudják a többletkiadásokat.

Másfél milliárd euróval növelte meg az osztrák kormány a települések részére összeállított koronavírus-segélycsomagot - írja a Savaria Fórum.

Gernot Blümel pénzügyminiszter (ÖVP) elmondása szerint ezzel 2 és fél milliárd euró áll az osztrák települések rendelkezésére, hogy a folyamatban lévő, illetve a jövőbeli projektjeiket, beruházásaikat finanszírozzák, illetve a megnövekedett feladataikat el tudják látni és ne kerüljenek csődhelyzetbe. 

A lap szerint nyáron már 1 milliárd eurónyi keretet adott az osztrák kabinet az önkormányzatok, hogy a fejlesztések ne álljanak le: az állam 50 százalékig átvállalta az aktuális projektek finanszírozását. Ehhez most további 1,5 milliárd euró érkezik, különféle formákban.

Fotó: Pixabay

A történet azért is érdekes, mert Orbán Viktor szombaton jelentette be, hogy a helyi iparűzési adót a kis- és középvállalkozások esetében felére csökkentik. Ez a gyakorlatban pedig rengeteg pénz elvonását jelenti a településekről, hiszen a kieső bevételeket nem kompenzálja automatikusan az állam.

Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint Orbán Viktor mai bejelentése az önkormányzatiság kivégzését jelenti

Ahogy arról mi is beszámoltunk, újabb csomaggal bővítette ma a gazdaságvédelmi akciótervet a kormány. Orbán Viktor többek között azt jelentette be, hogy január elsejétől a kis-, és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók az iparűzési adóját a felére csökkentik. 4 új gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be Orbán Viktor.

De az osztrák kormány további támogatást is nyújt az önkormányzatok a kieső bevételeik fedezésére - vissza nem térítendő formában. Az osztrák pénzügyminisztérium számításai szerint az önkormányzatok adóvételeiből a jövő évi elszámolásnál 400 millió hiányzik majd.

Ezt Ausztriában természetesen pótolják központilag. A pénzügyileg megroppant települések támogatási alapját 100 millió euróval pedig megnövelik - ez szintén vissza nem térítendő pénz lesz.

A lap szerint a fenti osztrák tervek egyelőre még a parlamenti döntésre várnak

Az önkormányzatok erőn felül teljesítettek, különösen a koronavírus-járvány idején. A helyzet komoly kihívás elé állítja a települések költségvetését. A kormány minden szükséges eszközt az önkormányzatok rendelkezésére bocsát, hogy az aktuális feladataikat el tudják látni és a válság után jó helyzetből várják az újraindítást

- indokolta a döntést Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter.

Werner Kogler (Zöldek) alkancellár írásos állásfoglalást tett közzé a tervezet nyomán:

Az elhúzódó koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó gazdasági és foglalkoztatási válság miatt a városoknak és a falvaknak súlyos bevétel-kieséssel kell számolniuk, ugyanakkor a védekezésből adódóan emelkedtek a kiadásaik.  De az önkormányzatok a krízis idején a helyi gazdaság legfontosabb befektetőinek számítanak, a munkahelyeket biztosító kis- és középvállalatoknak pedig nagy szükségük van rájuk. Az osztrák településekre a következő években jelentős szerep vár: a válságból beruházások révén lehet majd kilábalni. A második segélycsomag nagy jelentőségű az önkormányzatok számára, ennek segítségével meg tudják teremteni a pénzügyi biztonságukat és el tudják látni a szociális feladataikat, különösen a gyerekek, a fiatalok és az idősek ellátásában. Ezekhez a kihívásokhoz nyújt a 2,5 milliárd euró csomag megfelelő alapot

- írta az alkancellár. 

Alfred Riedl, az osztrák Települések Szövetségének az elnöke úgy fogalmazott a köszönet mellett, hogy fontos és szükséges segélycsomagról van szó. 

A koronavírus-járvány az önkormányzatokat pénzügyi szempontból eddig nem tapasztalt erővel találta el. A bevételek és a kommunális adó drasztikus visszaesése és a feladatok növekedése súlyosan megterhelte a települések költségvetését. A 1,5 milliárd eurós közvetlen segítség lélegzethez juttatja a városokat és a falvakat, így a polgármesterek nyugodtabban és magabiztosabban vágnak neki a 2021-es esztendőnek.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.