Ausztriában pénzelvonás helyett inkább segít a településeknek a kormány

Nagy Donát 2020-12-21 06:46:00
2 és fél milliárd euróra növelte az osztrák kormány a településeknek szánt segélycsomag összegét, hogy azok finanszírozni tudják a többletkiadásokat.

Másfél milliárd euróval növelte meg az osztrák kormány a települések részére összeállított koronavírus-segélycsomagot - írja a Savaria Fórum.

Gernot Blümel pénzügyminiszter (ÖVP) elmondása szerint ezzel 2 és fél milliárd euró áll az osztrák települések rendelkezésére, hogy a folyamatban lévő, illetve a jövőbeli projektjeiket, beruházásaikat finanszírozzák, illetve a megnövekedett feladataikat el tudják látni és ne kerüljenek csődhelyzetbe. 

A lap szerint nyáron már 1 milliárd eurónyi keretet adott az osztrák kabinet az önkormányzatok, hogy a fejlesztések ne álljanak le: az állam 50 százalékig átvállalta az aktuális projektek finanszírozását. Ehhez most további 1,5 milliárd euró érkezik, különféle formákban.

Fotó: Pixabay

A történet azért is érdekes, mert Orbán Viktor szombaton jelentette be, hogy a helyi iparűzési adót a kis- és középvállalkozások esetében felére csökkentik. Ez a gyakorlatban pedig rengeteg pénz elvonását jelenti a településekről, hiszen a kieső bevételeket nem kompenzálja automatikusan az állam.

Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint Orbán Viktor mai bejelentése az önkormányzatiság kivégzését jelenti

Ahogy arról mi is beszámoltunk, újabb csomaggal bővítette ma a gazdaságvédelmi akciótervet a kormány. Orbán Viktor többek között azt jelentette be, hogy január elsejétől a kis-, és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók az iparűzési adóját a felére csökkentik. 4 új gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be Orbán Viktor.

De az osztrák kormány további támogatást is nyújt az önkormányzatok a kieső bevételeik fedezésére - vissza nem térítendő formában. Az osztrák pénzügyminisztérium számításai szerint az önkormányzatok adóvételeiből a jövő évi elszámolásnál 400 millió hiányzik majd.

Ezt Ausztriában természetesen pótolják központilag. A pénzügyileg megroppant települések támogatási alapját 100 millió euróval pedig megnövelik - ez szintén vissza nem térítendő pénz lesz.

A lap szerint a fenti osztrák tervek egyelőre még a parlamenti döntésre várnak

Az önkormányzatok erőn felül teljesítettek, különösen a koronavírus-járvány idején. A helyzet komoly kihívás elé állítja a települések költségvetését. A kormány minden szükséges eszközt az önkormányzatok rendelkezésére bocsát, hogy az aktuális feladataikat el tudják látni és a válság után jó helyzetből várják az újraindítást

- indokolta a döntést Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter.

Werner Kogler (Zöldek) alkancellár írásos állásfoglalást tett közzé a tervezet nyomán:

Az elhúzódó koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó gazdasági és foglalkoztatási válság miatt a városoknak és a falvaknak súlyos bevétel-kieséssel kell számolniuk, ugyanakkor a védekezésből adódóan emelkedtek a kiadásaik.  De az önkormányzatok a krízis idején a helyi gazdaság legfontosabb befektetőinek számítanak, a munkahelyeket biztosító kis- és középvállalatoknak pedig nagy szükségük van rájuk. Az osztrák településekre a következő években jelentős szerep vár: a válságból beruházások révén lehet majd kilábalni. A második segélycsomag nagy jelentőségű az önkormányzatok számára, ennek segítségével meg tudják teremteni a pénzügyi biztonságukat és el tudják látni a szociális feladataikat, különösen a gyerekek, a fiatalok és az idősek ellátásában. Ezekhez a kihívásokhoz nyújt a 2,5 milliárd euró csomag megfelelő alapot

- írta az alkancellár. 

Alfred Riedl, az osztrák Települések Szövetségének az elnöke úgy fogalmazott a köszönet mellett, hogy fontos és szükséges segélycsomagról van szó. 

A koronavírus-járvány az önkormányzatokat pénzügyi szempontból eddig nem tapasztalt erővel találta el. A bevételek és a kommunális adó drasztikus visszaesése és a feladatok növekedése súlyosan megterhelte a települések költségvetését. A 1,5 milliárd eurós közvetlen segítség lélegzethez juttatja a városokat és a falvakat, így a polgármesterek nyugodtabban és magabiztosabban vágnak neki a 2021-es esztendőnek.

Szólj hozzá!

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.