Ausztriában pénzelvonás helyett inkább segít a településeknek a kormány

Nagy Donát 2020-12-21 06:46:00
2 és fél milliárd euróra növelte az osztrák kormány a településeknek szánt segélycsomag összegét, hogy azok finanszírozni tudják a többletkiadásokat.

Másfél milliárd euróval növelte meg az osztrák kormány a települések részére összeállított koronavírus-segélycsomagot - írja a Savaria Fórum.

Gernot Blümel pénzügyminiszter (ÖVP) elmondása szerint ezzel 2 és fél milliárd euró áll az osztrák települések rendelkezésére, hogy a folyamatban lévő, illetve a jövőbeli projektjeiket, beruházásaikat finanszírozzák, illetve a megnövekedett feladataikat el tudják látni és ne kerüljenek csődhelyzetbe. 

A lap szerint nyáron már 1 milliárd eurónyi keretet adott az osztrák kabinet az önkormányzatok, hogy a fejlesztések ne álljanak le: az állam 50 százalékig átvállalta az aktuális projektek finanszírozását. Ehhez most további 1,5 milliárd euró érkezik, különféle formákban.

Fotó: Pixabay

A történet azért is érdekes, mert Orbán Viktor szombaton jelentette be, hogy a helyi iparűzési adót a kis- és középvállalkozások esetében felére csökkentik. Ez a gyakorlatban pedig rengeteg pénz elvonását jelenti a településekről, hiszen a kieső bevételeket nem kompenzálja automatikusan az állam.

Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint Orbán Viktor mai bejelentése az önkormányzatiság kivégzését jelenti

Ahogy arról mi is beszámoltunk, újabb csomaggal bővítette ma a gazdaságvédelmi akciótervet a kormány. Orbán Viktor többek között azt jelentette be, hogy január elsejétől a kis-, és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók az iparűzési adóját a felére csökkentik. 4 új gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be Orbán Viktor.

De az osztrák kormány további támogatást is nyújt az önkormányzatok a kieső bevételeik fedezésére - vissza nem térítendő formában. Az osztrák pénzügyminisztérium számításai szerint az önkormányzatok adóvételeiből a jövő évi elszámolásnál 400 millió hiányzik majd.

Ezt Ausztriában természetesen pótolják központilag. A pénzügyileg megroppant települések támogatási alapját 100 millió euróval pedig megnövelik - ez szintén vissza nem térítendő pénz lesz.

A lap szerint a fenti osztrák tervek egyelőre még a parlamenti döntésre várnak

Az önkormányzatok erőn felül teljesítettek, különösen a koronavírus-járvány idején. A helyzet komoly kihívás elé állítja a települések költségvetését. A kormány minden szükséges eszközt az önkormányzatok rendelkezésére bocsát, hogy az aktuális feladataikat el tudják látni és a válság után jó helyzetből várják az újraindítást

- indokolta a döntést Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter.

Werner Kogler (Zöldek) alkancellár írásos állásfoglalást tett közzé a tervezet nyomán:

Az elhúzódó koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó gazdasági és foglalkoztatási válság miatt a városoknak és a falvaknak súlyos bevétel-kieséssel kell számolniuk, ugyanakkor a védekezésből adódóan emelkedtek a kiadásaik.  De az önkormányzatok a krízis idején a helyi gazdaság legfontosabb befektetőinek számítanak, a munkahelyeket biztosító kis- és középvállalatoknak pedig nagy szükségük van rájuk. Az osztrák településekre a következő években jelentős szerep vár: a válságból beruházások révén lehet majd kilábalni. A második segélycsomag nagy jelentőségű az önkormányzatok számára, ennek segítségével meg tudják teremteni a pénzügyi biztonságukat és el tudják látni a szociális feladataikat, különösen a gyerekek, a fiatalok és az idősek ellátásában. Ezekhez a kihívásokhoz nyújt a 2,5 milliárd euró csomag megfelelő alapot

- írta az alkancellár. 

Alfred Riedl, az osztrák Települések Szövetségének az elnöke úgy fogalmazott a köszönet mellett, hogy fontos és szükséges segélycsomagról van szó. 

A koronavírus-járvány az önkormányzatokat pénzügyi szempontból eddig nem tapasztalt erővel találta el. A bevételek és a kommunális adó drasztikus visszaesése és a feladatok növekedése súlyosan megterhelte a települések költségvetését. A 1,5 milliárd eurós közvetlen segítség lélegzethez juttatja a városokat és a falvakat, így a polgármesterek nyugodtabban és magabiztosabban vágnak neki a 2021-es esztendőnek.

Szólj hozzá!

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.