A Forint hullámvasútja nem most kezdődött

ugytudjuk.hu 2020-02-03 10:20:00
Így lett a magyar fizetőeszköz az egyik leggyengébb Európában.

A forint a magyar történelemben már évszázadok óta jelentős fejezetet írt, Mátyás király kora, vagy az 1848-as szabadságharc ideje szintén forinttal fémjelzett. Újkori karrierje 1946-ban jött el, amikor egyik napról a másikra Európa legstabilabb, értékálló fizetőeszközévé vált. A helyzet mára nagyot változott.

A mai forint erős hullámvasúton ül. Első igazi megrázkódtatása a rendszerváltás környékén érte, amikor kétszámjegyű infláció szabadult el. Sokaknak eszébe juthatott akkor a háború utáni időszak, a pengő vesszőfutása, teljes elértéktelenedése. De az egy másik helyzet volt, hiszen a második világháborúban elszenvedett, tragikus emberveszteségek mellett az ország gazdaságát is szétlőtték, kifosztották. Az állami aranyat meg elrabolták a nyilasok.

@@penz03_0.jpg@@

Ebben a helyzetben a pengő naponta változtatta értékét, a végén már ki sem írták a számot a bankóra. Nem is csoda, hiszen az infláció csúcsán a négyszázezerqadrillió pengő így nézett volna ki: 400.000.000.000.000.000.000.000.000.000. Ahogy a korabeli szóbeszédből ránk maradt, ha reggel bementél egy cekkerrel a fizetésért, akkor a pengő még ért egy kiló kenyeret, mire kijöttél, már csak egy doboz gyufát... Csoda, hogy egyre több kályhában gyújtósnak használták a pénzt?

A teljes összeomlás után született meg a megoldás. A kommunisták és a szociáldemokraták stabilizációs terveket készítettek és a szerencse is melléjük szegődött. Az USA vissza adta az elrabolt aranykészletet – több mint 28 tonnát – a szovjetek könnyítettek a jóvátétel fizetési határidőkön, így mérsékelték az 1946-os kiszállításokat is. Már ez növelte a bizalmat, a politikai szándék, ami kimondta, hogy „...a keletkező jövedelmek pénzben kifejezett összege ne haladja meg a rendelkezésre álló fogyasztási javak árösszegét" pedig a pénzügyi célt is kijelölte.

Ennek döntő mozzanata volt a Magyar Nemzeti Bank hatáskörének megnövelése. Az MNB monopóliumává tették a külföldi valuták és az arany eladását, vásárlását, majd meghatározták a forint aranyfedezetét. A vonatkozó törvények értelmében 1 forint 0,07557575 gramm aranyat ért, 1 kilogramm arany pedig 13 ezer 210 forintot. Az új pénz gyorsan megszilárdult és népszerűvé is vált. A Magyar Kommunista Párt például fő elemként használta a stabil forint megteremtését az utolsó szabad választásokon.  

@@penz01_0.jpg@@

A forint sokáig alig veszett értékéből és még a hetvenes években sem állt rosszul (más kérdés, hogy akkor milyen volt a kereslet-kínálat tervgazdálkodásos, kevésbé finoman: áruhiányos viszonya). A rendszerváltás újabb fordulópont, majd az uniós tagsággal egy rövid stabilizációs időszak következett. 2002-2010 között volt olyan időszak, amikor 1 eurót 240-260 forintért lehetett vásárolni. Ekkor alakult ki az a helyzet, amely a 2008-as válság után a devizahitelek összeomlásához vezetett. Aki viszont csak pénzt (eurót) vásárolt, az jól járt: ma akár 340 forintot is kaphat 1 euróért.

A forint legutóbbi vesszőfutása 2010 után indult, az unortodox gazdaságpolitika következményeként. Az MNB szerepe megváltozott, megszűnt az árfolyamcél, nullára vitték le a banki kamatokat. Miközben az állami értékpapírokra egyre magasabb kamatokat fizettek. E folyamat részeként felfűtötték a gazdaságot, növelték a keresletet a bérkiáramlással, ennek nyomán pedig beindult az infláció. Egyes kimutatások szerint 2010-2020 között a forint 20-30 százalékot veszített értékéből. Ma a hivatalos infláció 4 százalék körüli, a valóságos ennek legalább kétszerese. Csak az élelmiszerek ára az elmúlt 2 évben átlagosan 20 százalékkal nőtt. Általánossá vált a béremelés, ez árfelhajtó szereppel bír, így megint több bért kell adni – ez az infláció tipikus spirálja.

@@penz04_0.jpg@@

Hogy hol tartunk ma, érdemes felidézni a kezdeteket: a forint újjászületésekor 0,28 fillérbe került egy doboz gyufa és 10 forintba 1 kilogramm friss sertéshús. A gyufa ma 40, a sertéshús pedig 2 ezer forint. Jó tükrözi ez a forint sorsának alakulását és vele életünk változásait.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.