Korlátozottak a szombathelyi önkormányzat lehetőségei egy társasház beázásának rendezésekor

Nagy Donát 2020-08-12 18:25:23
A legjobb, ha ilyen esetben felkeressük a közös képviselőt.

Egy héttel korábban írtunk arról a szombathelyi panelről, amelynek legfelső lakásai az ott élők szerint rendszeresen beáznak. A házkezelő akkori válasza szerint az esetet kivizsgálják, és a következő lakógyűlésre pedig már teljes javítási tervvel készülnek.

Évek óta probléma egy lépcsőház tetőtéri beázása Szombathelyen

Olvasónk kereste meg lapunkat panaszával, miszerint az Oladi lakótelepen beázik a legfelső emeleten lévő lakása. Elmondása szerint a nagy esőzések után rendszeresen vizes a plafon, és noha többször jártak már szakemberek a tetőn kijavítani a hibát, végleges megoldás eddig nem született. Talán majd most.

Az eset kapcsán megkérdeztem a szombathelyi önkormányzatot is, ugyanis arra voltam kíváncsi, hogy amennyiben egy házkezelő nem akarná megoldani a problémát, esetleg nem áll rendelkezésre megfelelő összeg a javításra, úgy tud-e a város segíteni az elázott lakókon.

Dr. Károlyi Ákos, Szombathely jegyzője azzal kezdi levelét, hogy az általa leírtak csak tájékoztató jellegűek, hiszen minden eset más és más, és a körülmények teljes tisztázása nélkül elhamarkodott lenne bármit is tényként állítani.

A társasház működésének, a társasház szerveinek és e szervek működésének törvényességi felügyeletet a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIll. törvény (a
továbbiakban Társasházi tv.) 27/A. par. alapján a jegyző látja el. A törvényességi felügyelet nem terjed ki az olyan ügyre, amelyben bírósági, hatósági eljárásnak van helye.

- írja Károlyi, majd hozzáteszi:

A jegyző társasházak feletti törvényességi eljárási szabályairól szóló 155/2015. (V1.25.) Korm. rendelet 5. par. alapján tovább szűkíti az eljárás lehetőségét, amikor arról rendelkezik, hogy az eljárás nem irányulhat a társasház működésének gazdaságossági vagy célszerűségi szempontból való ellenőrzésre.

Ez azért fontos, mert amennyiben pusztán a beázással kapcsolatos intézkedés szükségessége kérdéses, az a gazdaságosság kérdéskörébe esik - így a jegyző törvényesen nem járhat el a kérdésben.

Vagyis ha nem történik semmi a házkezelő megkeresése után, akkor a legegyszerűbb, ha társasházi Közgyűlést hívnak össze a lakók.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ezt a tulajdonosok minimum 1/10-ed részének kell kezdeményeznie írásban, a napirend és az ok megjelölésével, valamint a közgyűlési határozatra tett javaslattal. A levelet bizonyítható módon át kell adni a közös képviselőnek, akinek 30 napja van összehívni a Közgyűlést. Ha ezt nem teszi meg, akkor 15 napon belül a számvizsgáló bizottság, vagy ennek elmulasztása esetén maguk a lakók is megszervezhetik hivatalosan a Közgyűlést. Itt lehet dönteni a tető esetleges javításáról.

De mi a helyzet akkor, ha akarat igen, pénz viszont nincs egy javításra?

A jegyző levele szerint Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a 8/2015. (11.27.) önkormányzati rendeletében foglaltaknak megfelelően tud települési támogatást nyújtani ilyen esetekben. Ezen támogatások egyedi hatósági ügyek, így mindig az adott élethelyzettől, jövedelmi, illetőleg vagyoni viszonyoktól is függ, hogy kinek, milyen
támogatási forma állapítható meg.

Az ilyen jellegű támogatásokban a Szociális és Intézményi lroda munkatársai tudnak segíteni a Polgármesteri Hivatal földszinti ügyfélszolgálatán.

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Így szabadulhat fel Szombathely közlekedése

Készül a város új közlekedési koncepciója, de azért mi is besegítünk ötleteinkkel.