Korlátozottak a szombathelyi önkormányzat lehetőségei egy társasház beázásának rendezésekor

Nagy Donát 2020-08-12 18:25:23
A legjobb, ha ilyen esetben felkeressük a közös képviselőt.

Egy héttel korábban írtunk arról a szombathelyi panelről, amelynek legfelső lakásai az ott élők szerint rendszeresen beáznak. A házkezelő akkori válasza szerint az esetet kivizsgálják, és a következő lakógyűlésre pedig már teljes javítási tervvel készülnek.

Évek óta probléma egy lépcsőház tetőtéri beázása Szombathelyen

Olvasónk kereste meg lapunkat panaszával, miszerint az Oladi lakótelepen beázik a legfelső emeleten lévő lakása. Elmondása szerint a nagy esőzések után rendszeresen vizes a plafon, és noha többször jártak már szakemberek a tetőn kijavítani a hibát, végleges megoldás eddig nem született. Talán majd most.

Az eset kapcsán megkérdeztem a szombathelyi önkormányzatot is, ugyanis arra voltam kíváncsi, hogy amennyiben egy házkezelő nem akarná megoldani a problémát, esetleg nem áll rendelkezésre megfelelő összeg a javításra, úgy tud-e a város segíteni az elázott lakókon.

Dr. Károlyi Ákos, Szombathely jegyzője azzal kezdi levelét, hogy az általa leírtak csak tájékoztató jellegűek, hiszen minden eset más és más, és a körülmények teljes tisztázása nélkül elhamarkodott lenne bármit is tényként állítani.

A társasház működésének, a társasház szerveinek és e szervek működésének törvényességi felügyeletet a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIll. törvény (a
továbbiakban Társasházi tv.) 27/A. par. alapján a jegyző látja el. A törvényességi felügyelet nem terjed ki az olyan ügyre, amelyben bírósági, hatósági eljárásnak van helye.

- írja Károlyi, majd hozzáteszi:

A jegyző társasházak feletti törvényességi eljárási szabályairól szóló 155/2015. (V1.25.) Korm. rendelet 5. par. alapján tovább szűkíti az eljárás lehetőségét, amikor arról rendelkezik, hogy az eljárás nem irányulhat a társasház működésének gazdaságossági vagy célszerűségi szempontból való ellenőrzésre.

Ez azért fontos, mert amennyiben pusztán a beázással kapcsolatos intézkedés szükségessége kérdéses, az a gazdaságosság kérdéskörébe esik - így a jegyző törvényesen nem járhat el a kérdésben.

Vagyis ha nem történik semmi a házkezelő megkeresése után, akkor a legegyszerűbb, ha társasházi Közgyűlést hívnak össze a lakók.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ezt a tulajdonosok minimum 1/10-ed részének kell kezdeményeznie írásban, a napirend és az ok megjelölésével, valamint a közgyűlési határozatra tett javaslattal. A levelet bizonyítható módon át kell adni a közös képviselőnek, akinek 30 napja van összehívni a Közgyűlést. Ha ezt nem teszi meg, akkor 15 napon belül a számvizsgáló bizottság, vagy ennek elmulasztása esetén maguk a lakók is megszervezhetik hivatalosan a Közgyűlést. Itt lehet dönteni a tető esetleges javításáról.

De mi a helyzet akkor, ha akarat igen, pénz viszont nincs egy javításra?

A jegyző levele szerint Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a 8/2015. (11.27.) önkormányzati rendeletében foglaltaknak megfelelően tud települési támogatást nyújtani ilyen esetekben. Ezen támogatások egyedi hatósági ügyek, így mindig az adott élethelyzettől, jövedelmi, illetőleg vagyoni viszonyoktól is függ, hogy kinek, milyen
támogatási forma állapítható meg.

Az ilyen jellegű támogatásokban a Szociális és Intézményi lroda munkatársai tudnak segíteni a Polgármesteri Hivatal földszinti ügyfélszolgálatán.

Szólj hozzá!

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Mutatjuk azt is, mennyit lehetett nyerni.

Vádat emeltek annak az önvezető autónak a sofőrje ellen, amely elütött egy nőt

Elaine Herzberg a biciklijét akarta áttolni az úton, sem a kocsi, sem a sofőrje nem vette észre.

Fölényes győzelmet aratott a horvát bajnok ellen a Győri Audi ETO KC

A győrieknek ez volt sorozatban a 39. veretlen BL-meccsük.

Nem hiszed el, mekkora baromságokért adtak idén anti-Nobel-díjat

Aligátort "héliumos hangon" beszéltető kutatócsoport és a nárcizmust szemöldök alapján azonosító pszichológusok is nyertek idén.

Oszlopnak ütközött egy autó Körmenden

Az autóban csak a vezetője utazott.

Három férfi verekedett össze Bönyben

Egyiküket kórházba kellett vinni.

Világszerte már 30 milliónál is több koronavírus-fertőzött van

A halálos áldozatok száma közelít az 1 millióhoz.

Az operatív törzs visszatért, és készen áll kordában tartani a koronavírus-járványt

Müller Cecília szerint a járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset.

Most könnyedén megnehezítheti a biciklitolvaj életét, elég csak annyit tennie, hogy

vasárnap kilátogat Kőszegen a Fő térre és regisztrálja a biciklijét.

Donald Trump vasárnaptól bannolhatja a TikTokot

Eztán már nem lehet letölteni az appot az Egyesült Államok területén.

Hűvösebb, de napsütéses időnk lesz a hétvégén

Hétfőtől pedig újból 30 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk.

Celebekkel teletömött Zoom-meetingen futott egymásba Jennifer Aniston és Brad Pitt

Még egy elég kínos jelenetet is elő kellett adnia az egykori sztárpárnak.

Nem jönnek a spanyolok: Betett a koronavírus-helyzet és a szigor

A Sevilla labdarúgóklub 2500 belépőjegyet visszamondott a jövő csütörtökön Budapesten sorra kerülő, Bayern München elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre. A németek viszont jönnek.

Vacak levegőt szívunk Szombathelyen és Győrben

És itt most nem a trágyaszag a fő gond.

Kiégett egy autó Győrben

Kigyulladt egy személyautó Győrben, a Kiskúti liget közelében, a Nagysándor József utcánál.

van még itt cikk a témában:

Bruttó 169 millióval kerül többe a szombathelyi Vásárcsarnok

Csütörtökön dönthet a közgyűlés arról, hogy kifizesse-e az önkormányzat a plusz költséget.

Elkészültek a látványtervek – így nézhet majd ki Szombathely legújabb bölcsődéje

Szombathely közgyűlése még tavaly augusztusban döntött aról, hogy a város pályázatot nyújt be a „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című felhívásra. Ezt követően a város idén júniusban már támogatási szerződést is kötött a projektre.