Évek óta probléma egy lépcsőház tetőtéri beázása Szombathelyen

Nagy Donát 2020-08-04 17:02:12
Olvasónk kereste meg lapunkat panaszával, miszerint az Oladi lakótelepen beázik a legfelső emeleten lévő lakása. Elmondása szerint a nagy esőzések után rendszeresen vizes a plafon, és noha többször jártak már szakemberek a tetőn kijavítani a hibát, végleges megoldás eddig nem született. Talán majd most.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

A problémás paneltömb nemrégen új külső szigetelést is kapott, ám a beázást láthatóan ez sem szüntette meg. Nem csak olvasónknak, hanem szomszédjának is hasonló élményei vannak. Amikor a lakástulajdonos hosszabb ideig nincs az otthonában, kénytelen vödröt tenni az egyébként nemrég kifestett, de csepegő mennyezet alá.

Az itt lakók elmondták, hogy a társasházkezelővel folyamatos kapcsolatban vannak, de száraz mennyezet eddig nem jutott nekik.

A lépcsőházat a Vasihazkezelo.hu vette át, igaz, csak 2017 nyarán. Levélben érdeklődtem náluk, mikor oldódhat meg az itt élők több éves problémája. A társasházkezelő azt mondta, ha a pandémiás helyzet nem állt volna fent az idei évben, már elkészült volna a javítás.

Képviselőváltáskor teljes körű műszaki felmérést csináltunk a Társasháznál, ennek során tapasztalt műszaki problémákról a (2017) 06.13-án megtartott 1. közgyűlésünkön a lakókat tájékoztattuk. A jegyzőkönyv szerint a 8-as és a 20-as lépcsőháznál tapasztaltunk a tető felől beázást 2-2 db 4.emeleti lakásnál. 2017.07.11-én a hibaelhárításra felkért vállalkozó a szükséges javításokat elvégezte, ezt követően a lakók nem jeleztek problémát 2019. őszéig.

- írják válaszukban, majd hozzáteszik:

A 8.lépcsőház tetején 2019 10., illetve 12. hóban ismételten javításokat végzett két másik vállalkozó, a 12. lépcsőház tetején ugyanezek a vállakozók 2019. 11. hó, illetve 2020. 03. hóban végeztek javításokat. Ez utóbbi lépcsőházban a legutóbb felvitt folyékony kátrány kaucsuk (Tytan Disposit) a problémát meg is oldotta. Mindkét lépcsőházban a beázást jelző lakókkal (12. lépcsőház esetén az egyik számvizsgálónk) folyamatosan tartottuk a kapcsolatot esőzések után, érdeklődtünk, hogy történt-e a javítás óta újabb beázás.

Azaz úgy tűnik, valamilyen illesztési probléma állhat fent, amit tömítőanyaggal orvosolni lehet. A téli időjárás azonban lehetetlenné teszi a javítást, tavasszal pedig beütött a pandémia.

A 8-as lépcsőház kapcsán az Önöket megkereső lakó a 4 év alatt, amióta mi kezeljük a házat, egyszer jelezte a problémát (írásban ezt vissza tudtuk keresni), 2020. januárjában. Jelzésére válaszoltunk írásban, türelmét kérve a következő közgyűlésig, mivel téli időszakban a tetőjavítás nem lehetséges. Sajnos időközben a koronavírus járvány és az emiatt elrendelt veszélyhelyzet mind a szolgáltatók, mind a társasházkezelők terveit felülírta, amennyiben ezek nem jöttek volna közbe, a problémáról valószínűleg már nem kellene beszélnünk, mert megoldottuk volna.

A társasházkezelő azt írja, a veszélyhelyzet feloldása óta folyamatosan tartják a közgyűléseket, a nevezett háznál is néhány héten belül tervezik. Itt már szeretnének konkrét árajánlattal és javítási tervvel előállni. Ahhoz pedig, hogy friss adatokkal dolgozhassanak, már ezen a héten elkészítenek új hibaleírást a helyszínen.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A válaszukból az is kiderül, hogy a 2018. május 24-én a hőszigetelésre kapott vállalkozói és hitelajánlatokról a tulajdonosok döntöttek, a kivitelezés 2019-ben be is fejeződött. Ezen beruházásnak azonban sajnos nem volt része a tetőjavítás, mivel akkor éppen nem állt fent a tető felőli ázás problémája.

Amikor a lakók bármilyen műszaki problémát jeleznek, a társasházkezelőnek kell a probléma megoldását elindítani, a folyamatot ellenőrizni; fenti adatok alapján is látható, hogy a lakói bejelentések után minden esetben történtek hibaelhárítások. Ezek finanszírozása a Társasház felújítási alapjából történik, a tető javításához szükséges összeg jelenleg is rendelkezésre áll. Amennyiben a javítás várható összege meghaladja az SZMSZ-ben meghatározott összeghatárt, úgy közgyűlési határozat szükséges a javítások megrendeléséhez, az összeghatár alatt megrendelésre kerülő javításokat megrendelés előtt a számvizsgálókkal egyeztettük.

- zárják levelüket.

Azaz most úgy tűnik, hamarosan valóban megszűnik a beázás a legfelső szinte lévő lakásokban. A hasonló problémával küzdőknek pedig azt tanácsoljuk, hogy minden hibabejelentést írásban tegyenek meg, a pontos információk, a visszakövethetőség és a számonkérhetőség végett.

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.   

Szólj hozzá!

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

Metafemtaminnal bukott le egy soproni férfi Kapuváron

A kapuvári járőrök megállítottak egy gépjárművet, amelynek utasánál alufóliába csomagolt kábítószergyanús anyagra bukkantak.

Két autó ütközött a 87-es főúton Kőszegnél

Félpályás útlezárás van érvényben.

Rendőrkézen a rábaközi betörő

Kifigyelte a győri férfi, mikor üres a ház, majd a kellő időben lecsapott az ékszerekre, és némi kápéra.

Újraélesztenek egy balesetet szenvedett sofőrt Szombathelyen

Jelenleg is küzdenek az életéért, nagy a torlódás a 86-os főúton a vépi körforgalomnál.

Szombaton vihetik el lomjaikat Győr-Révfalu lakói a kihelyzett hulladékudvarba

Október 31-én, szombaton 8 és 16 óra között lesznek kint a konténerek a Széchenyi híd lábánál.

Napsütéses és borús idő is lesz a hétvégén

November elsején néhol gyenge fagy is lehet hajnalban.

LMP: Ne vegyék el a közalkalmazotti státuszt a tudományos kutatóktól

A párt szerint a kormány a szakképzési és a kulturális szféra után újabb területen készül a kormányzat létszámleépítésekre.

Szombathely határozatban áll ki az SZFE-hallgatók mellett

A Fidesz frakcióvezetője szerint bohócok a színművészetis hallgatók.

Már gyakorolnak a zsebtolvajok a hétvégi munkához

Egy kis odafigyeléssel viszont megnehezíthetjük a dolgukat az ünnep alatt.

Üdvözlik a szakszervezetek a közös, európai minimálbér ötletét

Azt írják, az elmúlt 20 évben egyre gyengébbé vált a kapcsolat a munka és a tisztességes élet között.

Újra edzeni kezd a Győri Audi ETO KC, nincs fertőzött a csapatban

Elvégezték a hatósági karantén elhagyásához szükséges második tesztet a Győri Audi ETO KC delegációjának minden tagján.

A harmadik negyedévben 35 ezerrel dolgoztak kevesebben mint egy évvel ezelőtt

A július-szeptemberi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 486 ezer, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,2 százalékos volt - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Meghalt 56 beteg, 2194-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 56, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2194 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

van még itt cikk a témában:

Szombathely határozatban áll ki az SZFE-hallgatók mellett

A Fidesz frakcióvezetője szerint bohócok a színművészetis hallgatók.