A szombathelyi Bartók Zeneiskola tanárainak petíciója csupán egy vélemény a tankerületi igazgató szerint

Farkas Bazsi 2020-07-04 12:48:00
Hiába akarja az iskola tanárainak több mint fele a kirúgott Rác Gábor visszahelyezését az állásába, a tankerületnél süket fülekre találnak.

A szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola tanárai közül 54-en, vagyis a a tantestület 63 százaléka írta alá azt a petíciót, amit a múlt héten juttattak el a tankerületnek és amiben azt követelték, hogy helyezzék vissza állásába Pulay Terézt valamint a kirúgott Rác Gábort. 

 

Czeglédy: A Bartók Béla Zeneiskolát nevezzük át Fodor István Zeneiskolára!

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, elbocsájtották Rác Gábort, a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola tanárt. Rác kiállt egyik tanártásra mellett, bűne pedig az volt a tankerület szerint, hogy egyik nyilatkozatában véleményezte a tankerület döntését. Az ügy nagy felháborodást keltett, Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő Facebook-posztjában bírálta a döntést. A posztot alább szó szerint idézzük.

 

Az ügyről nem egyszer írtunk már. Czenek és Pulay két alkalommal is együtt pályáztak az iskola igazgatói székére, amit végül Czenek kapott meg. Majd Pulay mestervizsgáján Czenek a vizsgabizottság tagjaként úgy lepontozta Pulayt, hogy az a vizsgán nem ment át. Rác ekkor kezdte hallatni a hangját, aminek az lett a vége, hogy elbocsátották állásából.

 

EMMI: Nem tudunk mit tenni Rác Gábor ügyében

Lassan egy hónapja, hogy elbocsátották állásából Rác Gábort a Bartók Béla Zeneiskola hegedűtanárát. Rác "bűne" annyi volt, hogy mert véleményt mondani a tankerület döntéséről. Korábban ugyanis az történt, hogy az iskola igazgatóhelyettesének, Pulay Teréznek a mestervizsgájára, mint vizsgáztató ült be az iskola igazgatója, Czenek László.

 

Fodor István a tankerület vezetője nemrég a nyugat.hu-nak küldött nyilatkozatot, amiben többek között azt írja, hogy a petíciót aláíró pedagógusok korlátozás nélkül megfogalmazhatják véleményüket, ezért őket semmilyen hátrány nem érhet. 

Fodor szerint nem felel meg a valóságnak, hogy Rác Gábor hegedűtanárt a véleménye miatt bocsátották el az iskolából. Elmozdításának valódi oka az volt, hogy az intézményvezető-helyettes minősítő eljárása során kialakult helyzetet ürügyként felhasználva nyílt lázadást - az ő szavaival élve háborút - indított Czenek László igazgató ellen.

 

Rác Gábor: Ha újra kezdhetném, akkor is szóvá tenném az igazságtalanságot

Hétfő híre volt, hogy kirúgták állásából Rác Gábort, azt a hegedűtanárt, aki a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában tanított. Rác hozta nyilvánosságra azt az esetet, mikor is Pulay Teréznek, az iskola igazgatóhelyettesének mestervizsgáján saját kérésére, bírálóként részt vett Czenek László, az iskola igazgatója is.

 

Rác most az Ugytudjuk.hu-nak küldött nyilvános választ Fodornak. Ezt változtatás nélkül közöljük most: 

Fontos tudni, hogy a törvények értelmében 15 napon belüli esemény miatt történhetett csak az én elbocsátásom. Június 15. előtt csak az ominózus mondatom jelent meg a sajtóban, emiatt a kirúgásom indoklása súlyosan erre a mondatra épül. Nem tagadom, hogy először kértem, majd követeltem az igazgató lemondását, ilyen bizalomvesztés esetén indokolt volt követelésünk. A buktatás azonban nem ürügy volt számomra, ahogy ezt Fodor úr állítja, hanem súlyos OK!

Április 7-én tudattam ezt az álláspontomat Fodor Istvánnal, két kollégám társaságában, sokakat képviseltünk. Fodor úr először elismerte, hogy az igazgató súlyos hibát követett el, erről viszont nekem van dokumentumom! Később Fodor úr már Czenek urat támogatta, attól fogva háborúnak éltem meg az ügyet, ami még most is zajlik! A titkos szavazást nem engedélyezték, most pedig azzal rágalmaznak, hogy nyomást gyakoroltam kollégáimra, hogy a petíciót aláírják! Ez felháborító! Senkitől nem kértem, hogy írja alá támogatásomat, nem hogy agitáltam volna! Fodor Istvánt meggyőződésem szerint félrevezetik. Csak hamis dokumentumokat tudnak felmutatni ezzel kapcsolatban, ha egyáltalán vannak ilyen dokumentumok, amik az agitálást állítólag bizonyítják.

Kalló Zsolt hegedűművész is mélyen fel van háborodva, együtt követeljük a dokumentumok bemutatását, a vádak visszavonását, a bocsánatkérést! Tehát folytatódik az általam előre megígért sajtóbotrány, amit kijelentéseivel maga Fodor úr is gerjeszt. Politikai ügy is lett a szakmai-erkölcsi ügyből. Én a Fidesz erőteljes támogatójaként is elvárom, hogy ha az ellenzék kiáll egy igazság mellett, akkor a Fidesz azt ne automatikusan elutasítsa, hanem vizsgálja meg, és hozzon igazságos döntést! Ezt tartom egyetlen járható útnak. Példaértékű, hogy az Oktatási Hivatal az ügy miatt változtat az eljárásrendjén, hogy többé ilyen igazságtalanság ne fordulhasson elő náluk! Bízom benne, hogy az ellenzék mellett a Fidesz is képes elhatárolódni azoktól a cselekedetektől, melyek méltatlanok elveikhez. Bízom abban, hogy per nélkül oldódik meg a Zeneiskola ügye, ami egyre súlyosbodik, nemhogy rendeződne! Minden poszton alkalmas vezetőkre van szükség!

2017 nyarával kapcsolatban megdöbbentett sokakat Fodor úr nyilatkozata, rengeteg felháborodott e-mailt kaptam. A 2017-es események így történtek: Az akkori igazgató nem kívánt Pulay Teréz intézményvezető-helyettessel együtt dolgozni. Mikor Pulay szerződése lejárt, más helyettest szeretett volna. Nem volt kifogása Pulay tevékenysége ellen, csak mást választott. Akkor borult meg minden a Zeneiskolában, a lavina ott indult el. Én az Közalkalmazotti Tanács elnökeként kértem, hogy fontolja meg döntését az igazgató. Az igazgató új jelöltjét biztosítottuk arról, hogy alkalmasnak tartjuk a pozíció betöltésére, tehát nem ellene fogunk szavazni a véleménynyilvánító szavazáson, hanem Pulay mellett. A titkos szavazáson kiderült, hogy a tantestület több mint kétharmada nem ért egyet az igazgatóval. Ennek ellenére távoznia kellett Pulaynak, mikor szerződése lejárt. Csakhogy a másik igazgatóhelyettes (jelenleg már nyugdíjas) nem volt hajlandó együttműködni tovább egy ilyen döntést hozó igazgatóval, ezért ő is távozott székéből. Az így egyedül maradt igazgató mindenki megdöbbenésére váratlanul lemondott (nem vette át újabb 5 évre szóló kinevezését). Soha nem volt célunk az előző igazgatót megbuktatni!

Ezután Fodor úr maga hívta vissza Pulayt és a másik, korábban lemondását beadó igazgatóhelyettest, ők mentették meg az intézményt, képesek voltak azt ketten működtetni megfeszített munka árán! Fodor úr megköszönte nekik, hogy számíthatott rájuk, emiatt is érthetetlen a 2017-es eseményekkel kapcsolatos nyilatkozata! Fél év elteltével a másik igazgatóhelyettes nyugdíjba vonult, ezután Pulay és a most lemondott igazgatóhelyettes vitték az iskolát, ŐK KETTEN, elképesztő munkabírással! Tőlük már ennek a tanévnek az elején meg akart szabadulni a mostani buktató igazgató. Ez most sikerült is neki! Engem pedig kivágtak, a győzelme elsöprő! 19 évig külföldön volt, míg mi az országot, a Zeneiskola szolgálatában építettük 28-35 éven át! A jelenlegi igazgató először a Savaria Szimfonikusok, majd a Zeneiskola igazgatója akart lenni, ez utóbbi sikerült is neki.

Még nincs vége, lehet, hogy lesznek még lemondások, és tartom azt az állításomat, hogy ekkora bizalomvesztés esetén nem lehet igazgatni egy nagy múltú intézményt. Továbbra is kérem, követelem a jelenlegi zeneiskolai igazgató lemondását, lemondatását!

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.