A szocialisták ingatlanbizniszét fejezte be a Fidesz a VII. kerületben

Nagy Donát 2020-06-02 06:52:00

Forrás: 24.hu

Czeglédy Csaba ügyvédi irodája tett feljelentést.

Az Állami Balett Intézet, a Táncművészeti Egyetem jogelődje az 1970-es években költözött a Kazinczy utcába: a fővárosi tanács a balettoktatás számára építtetett könnyűszerkezetes házat az akkoriban még csendes mellékutcában. Néhány évtizeddel később az intézményt körbenőtte a bulinegyed, a szomszédságban sorban nyíltak a kocsmák, éttermek és szálláshelyek, ezért roppant értékessé vált a terület - kezdi elemzését a 24.hu.

Annyira értékessé, hogy hamarosan meg is született a terv, hogyan lehetne felszabadítani az erzsébetvárosi önkormányzat tulajdonában lévő telket valamilyen lukratív üzleti felhasználás érdekében. 2007-ben létrehoztak egy olyan jogi konstrukciót, amely lehetővé tette volna a Hunvald György szocialista polgármester által irányított önkormányzat számára, hogy egy kiválasztott céggel közösen pénzzé tegyék a Kazinczy utca 40-46. szám alatti ingatlant.

Két dolog azonban közbejött:

  • a hivatali vesztegetéssel, visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsított Hunvaldot 2009-ben előzetes letartoztatásba helyezték a kerületi ingatlanügyek miatt
  • majd 2010-ben Erzsébetvárosban is a Fidesz került hatalomra

A kormánypárti vezetés egészen 2018-ig akadályozta a Hunvaldéktól örökölt ügylet befejezését.

Két éve azonban fordult a széljárás.

Annak ellenére, hogy a partnercég, a H.L. Projekt Kft. az eltelt időszakban jóformán semmit sem teljesített a 2007-es alapmegállapodás rá eső feltételeiből, Bajkai István alpolgármester (jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselője) vezényletével mégis tető alá hozták az értékesítést.

Leegyszerűsítve az történt, hogy az önkormányzat a partnercég szerződéssértő magatartása ellenére sem szállt ki a számára így inkább csak hátrányt jelentő megállapodásból, és végül

az ingatlanegyüttesért a becsült 1 milliárd 40 millió forintos forgalmi érték helyett kevesebb mint 30 százalék, mindössze 304 millió forint folyt be az önkormányzat kasszájába.

2019-ben az önkormányzati választás után ellenzéki irányítás alá került a kerület: Niedermüller Péter DK-s polgármester kezdeményezte a tranzakció átvilágítását. Az egy évtizeden át húzódó bonyolult ügylet iratanyagát Czeglédy Csaba ügyvédi irodája szedte össze. Czeglédyék több ezer oldalnyi dokumentum átvizsgálása után áprilisban rendőrségi feljelentést tettek bűnszövetségben elkövetett csalás, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával.

A 24.hu információja szerint a BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztálya elrendelte nyomozást, majd országgyűlési képviselő érintettségére hivatkozva megpróbálta áttenni az ügyet a nyomozó főügyészségre. A hatóságok válaszaiból azonban kiderült, hogy a nyomozás a rendőrség kezében maradt, de ennek okáról nem adtak információt. A rendőrség szűkszavú tájékoztatója szerint jelenleg hűtlen kezelés gyanújával folyik a vizsgálat.

A lap azt írja, hogy a H.L. Projekt Kft. a feljelentés szerint többször súlyos szerződésszegést követett el, és soha nem kezdett bele az építkezésbe.

Címlapképünk illusztráció

Szólj hozzá!

Nincs telitalálat a hatos lottón

Mutatjuk a nyerőszámokat!

Tömegbaleset történt egy balatoni kerékpáros versenyen

Közel 50 biciklis bukott 70 km/h-s sebességnél.

Illegális bevándorlókat csíptek el Szentgotthárdon

Három férfit igazoltattak, akik azt mondták szírek, de igazolvány nem volt náluk.

Elhunyt Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó

Az 1968-as, mexikóvárosi olimpián aranyérmes labdarúgócsapat tagja hetvenhat esztendős volt.

A 88-ast is kihúzták ma este az ötöslottón

A többi viszont jóval kisebb szám volt.

Holnap már nem fog esni

De a szél azért fújni fog.

RTL Klub: 82 éves nagymamája vigyázott a második emeletről kizuhant kőszegi kislányra

Az idős hölgy levitte a kutyát, így maradt egyedül a gyerkőc. Mentőhelikopter vitte a győri kórházba, nincsen életveszélyben.

Hamilton a pole pozícióban a Stájer Nagydíjon

Mellőle pedig Verstappen indulhat majd a holnapi futamon.

Változik a látogatási rend a győri kórházban

Hétfőtől a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban naponta csak egy fő látogathatja a betegeket.

Megnősült a Falco KC csapatkapitánya

Július 10-én kötött házasságot Váradi Benedek és kedvese, Bíró Dorottya.

Letették Celldömölkön a Wewalka Kft. új üzemcsarnokának alapkövét

Az osztrák tulajdonban álló cég az 5 milliárd 386 millió forintos fejlesztésből bővíti termelési kapacitását.

Tűz ütött ki a jánossomorjai szeméttelepen

A tűzoltók három vízsugárral kezdték oltani a lángokat.

van még itt cikk a témában:

Mit tanulhat Budapest a vidéki városoktól? – Karácsony Gergely és Ungár Péter beszélgetése

Mit tanulhat Budapest Szombathelytől vagy Győrtől? Milyen kihívásokkal néz szembe a zöldpolitika a következő években? Ungár Péter és Karácsony Gergely beszélgettek az Ökopolisz Alapítvány nyári akadémiáján a Törésvonal Intézet szervezésében.