A szarvasvadász ott ütött, ahol a legjobban fájt

ugytudjuk.hu 2020-05-30 13:35:00
Mit ér a propagandára épült kultúra?

A hetvenes években a Szovjetunió vezette keleti tömb, benne hazánkkal, hatalmas anyagi és szellemi erőfeszítéseket tett azért, hogy a szocialista kultúra felsőbbrendűségét hirdesse a világon. Kerül, amibe kerül. Megvettek nyugati írókat, beszerveztek fontos gondolkodókat, hamis híreket terjesztettek a nekik nem tetsző emberekről, eszmékről. Egészen 1979-ig, amikor egy film váratlanul megroppantotta a hazugsággyárat.

1979-ben az akkori, kádári sajtó tele volt filmkritikákkal. Hasonló helyzet alakult ki a KGST más államaiban is. Az olvasó  arról értesülhetett, hogy megszületett az „imperialista ideológia legocsmányabb műve, A szarvasvadász című amerikai film. Amely a vietnámi nép, ezáltal a szocialista tábor arcul csapása". Az olvasó kapkodta a fejét, már csak azért is, mert a filmet nem láthatta, azt aztán be nem mutatták.

A korabeli Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, vagyis a kábítás nagymesterei csak úgy fröcsögtek a film iránti gyűlölettől. Michael Cimino rendezőt rossz színben, olyan emberként tüntették fel, akit megvett a „kapitalista katonai-ipari komplexum". Külön is támadták a film egyes jeleneteit, így az orosz-rulettest, vagy az amerikai foglyokat bambuszkalitkában folyóba lógatót. „Ilyet a hős kommunista harcosok nem műveltek, annál inkább az amerikai imperialista agresszorok", szögezték le a szocialista szellem vasútján utazó propagandisták.

A gyűlölet igazi oka azonban rejtettebb volt. Olyan, amiről nyíltan a diktatúrák propagandája egyszerűen nem szólhatott, mert akkor elszólta volna magát. Ez pedig a film, úgymond, eszmei mondanivalójából fakadt: minden szenvedés, emberi tragédia ellenére a főhősök hitet tettek hazájuk mellett. Hazaszeretetük a nyilvánosság előtt formálódó, megszenvedett, kikínlódott, megküzdött hazaszeret volt. Ezzel pedig a hamisításra épült szocialista propaganda nem tudott mit kezdeni.

Amikor a nyugat-berlini filmpalotában bemutatták A szarvasvadászt (The Deer Hunter), már kész helyzet állt elő. A film bemutatása elleni tiltakozásul a Szovjetunió bojkottot hirdetett, visszavonták a szocialista országok filmeseit, újságírókat. El kellett hagynia a zsűrit a magyar delegáltnak, Gábor Pál filmrendezőnek is.

A közönség azonban ujjongott a premieren, lenyűgözte a háborús eposz fantasztikus képi világa. Köszönhetően Zsigmond Vilmos operatőrnek, aki az 1956-os forradalom leverése után hagyta el az országot. Még a nevét sem volt szabad leírni...


 

A film ma is jól nézhető, köszönhetően realizmusának, a háború esztelenségét felmutató, mégis humanista felfogásának. Zsigmond Vilmos és a stáb dolga nem volt könnyű, a forgatást több tényező is nehezítette. Mint mondta, jó volt együtt dolgozni az egyébként ebben a filmben feltűnt és világhírűvé lett Meryl Streep színésznővel, élvezte a főszereplők bátorságát.

„A mai napig nem értem, hogy tudta megcsinálni azt a helikopteres jelenetet Bob De Niro, Chris Walken és John Savage. Ott voltak a kaszkadőrök, akik helyettesíthették volna őket, de saját maguk akarták megcsinálni. 30 méter magasan lógtak egy repülő helikopterről. Egyedül azt nem vállalták be, hogy ebből a magasságból leugorjanak, de 6 méter magasból aztán leugrottak a vízbe. A kaszkadőrök ugyan alaposan átvizsgálták a folyót, de így is nagyon veszélyesnek látszott a képeken. Sokat hozzáad egy film realizmusához, ha a színészek hajlandóak maguk megcsinálni a kockázatos dolgokat. Ez nagy hatást gyakorol a nézőkre, hiszen érzik, hogy ők most a valóságot látják".  

A filmet hosszú éveken át ócsárolták a szocialista országok sajtójában. Több mint 11 év kellett ahhoz, no meg egy rendszerváltás, hogy az olvasó dönthesse el: mit is lát. A hazai premierre 1990. március 1-én került sor. De a rádióhallgatók ekkorra már kívülről fújták az egyes jeleneteket.

Ugyanis a Szabad Európa Rádió egy műsora éppen az elhallgatott, nálunk tiltott, be nem mutatott nyugati filmekre szakosodott. A legendás riporter, Cseke László (Forgószínpad, Teenager Party) rendkívül színes megfogalmazással tálalta a műveket, így A szarvasvadászt is. Már csak egy is fantázia kellett a képi űr kitöltéshez. 

Szólj hozzá!

Karambol történt Kemeneshőgyész és Kemenesmagasi között

Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Megverte az ETO a Tiszakécskét

Az ETO Parkban ezer néző előtt látták vendégül a győriek a tiszakécskei csapatot.

Vasárnaponként újabb emeletes vonat közlekedik a Balaton déli partján

A Jégmadár és a Napfürdő mellett a Panoráma már a harmadik ilyen motorvonat.

Bővelkedett ez a nap a megrázó, drámai sportpillanatokban

Disszidálni készülő belorusz sportcsillag Tokióban, tömeges ütközés a Hungaroringen és Kozák Luca könnyei.

Esteban Ocon nyerte a Magyar Nagydíjat

Az Alpine francia versenyzője lett a győztes a Hungaroringen.

Elmarad Szombathelyen a Roma Zene Napja

Az időjárás miatt döntöttek így a szervezők.

Hazahurcolnák Tokióból az edzőjére panaszkodó belorusz sportolót

Krystsina Tsimanouskaya a hírek szerint Ausztriától próbál menedékjogot kérni.

Tömeges ütközés miatt megszakították a Forma 1-et

Fotó a mogyoródi Hungaroringen történt balesetről lentebb.

Burgenlandot alaposan végigverte a jég

Jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban és a tűzoltóknak is sok munkát adott a tegnap délutáni jégverés és az éjszakai zivatar Észak- és Közép-Burgenlandban.

Szalagkorlátnak ütközött egy autószállító tréler az M1-esen Ikrénynél

A baleset a sztráda Budapest felé vezető oldalán történt, a 128-as és a 129-es kilométerszelvény között.

Másodfokú riasztásokat adtak ki zivatarveszély miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is

Az érintett területeken a következő órákban viharos széllel, jégesővel, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadékkal kísért zivatarok várhatók. Ha lehet, ne parkoljunk fák alá.

Hamilton megérkezett a Forma 1-re, CÖF-ös ellentüntetők egyelőre nem várták

Az autóversenyzőt nemrég egyenesen Varga Judit oktatta ki a homofób törvényről alkotott véleménye miatt.

Berecz Zsombor a második helyen jutott az éremfutamba Tokióban

A Finndingiben szereplő vitorlázó a második helyen bejutott az éremfutamba vasárnap a tokiói olimpián, így kedden a dobogóért szállhat vízre.

Kikapott a kínaiaktól a női vízilabda-válogatott

A magyar női válogatott 11-9-es vereséget szenvedett a kínai csapattól a tokiói olimpia női vízilabdatornáján, a csoportküzdelmek vasárnapi záró játéknapján.

Gyurátz Réka kiesett a selejtezőben a tokiói olimpián

A 2013-ban ifjúsági világbajnok szombathelyi kalapácsvető két érvénytelen kísérlet után harmadikra 66,48 métert ért el, ezzel a 26. helyen végzett.

A 69-est is kihúzták az ötöslottón

Meg még négy kevésbé izgalmas számot.

Már nem nagyon lehet eladni a lityi-lötyi kávékat

Inkább kevesebb kávét iszunk, de a jobb minőségűt keressük.

van még itt cikk a témában:

Brutális reklámmal magyarázza el az ausztrál kormány, hogy miért van szükség az oltásra

Egyesek szerint túlságosan sokkolóra sikerült az a reklámfilm, amit most az ausztrál tévék adnak.

Nagyon bejött a közönségnek Mundruczó Kornél új filmje Cannesban

A rendező már hetedik alkalommal szerepel a filmfesztivál hivatalos programjában.