A romok alatt keresik a hatóságok az eperjesi robbanás nyolcadik áldozatát

Varga Mátyás 2019-12-08 10:38:00
Hat embert vett őrizetbe a rendőrség.

 A szombaton őrizetbe vett személyeket, egy építkezési cég vezetőit és alkalmazottait, a rendőrség azzal vádolja, hogy felelősek azokért a munkálatokért, amelyek valószínűleg összefüggenek a tragédiával. A hatóságok általános veszélyeztetés ügyében indítottak ellenük eljárást. Az építkezési cég alkalmazottai földmunkákat végeztek a toronyház előtt. Néhány szemtanú szerint a pénteken történt robbanás előtt gázszagot lehetett érezni a levegőben.

A tűzoltók szombaton átvizsgálták az egész 12 emeletes épületet, amelynek felső hat emeletét és a lépcsőházát a nagy erejű gázrobbanás és az azt követő több órás tűz teljesen tönkretett. Az áldozatok végső száma a hatóságok szerint valószínűleg nyolc lesz, hét holttestet már sikerült megtalálni, míg egy személy holléte továbbra is ismeretlen.  

"A tűzoltók az épület összes emeletét átvizsgálták, de újabb áldozatot már nem találtak. A rendelkezésünkre álló információk szerint az eltűnt személy, a feltételezett nyolcadik áldozat, egy 12. emeleten lakó nő lehet" - nyilatkozta Peter Kovalík, a mentésben részt vevő eperjesi tűzoltók szóvivője. A tűzoltók feltételezik, hogy a nyolcadik áldozat holtteste a romok alatt heverhet. A mentőszolgálat vasárnap speciálisan kiképzett kutyákat vet be, és átvizsgálja a romokat.

A mentési munkákat válságstáb irányítja. A szlovák kormány szombaton egymillió eurós (320 milli forint) összeget hagyott jóvá a tragédia következményeinek felszámolására és a károsultak megsegítésére. Szükség esetén az összeget megemelik. Ugyanakkor lakossági gyűjtés is indult, a speciális számlán vasárnap reggel már több tízezer euró volt.

A statikusok első vizsgálatai szerint a toronyház felső, robbanás által megrongált emeleteit le kell bontani, míg az alsó emeleteknél ezt "mérlegelni kellene" - közölte a vizsgálatok eredményét Jozef Polák statikus. A kárfelmérés folyamatban van. Vladimír Tomek, a válságstáb szóvivője szerint a város konkrét szakértői tanulmányt készíttet a tömbházról, és annak sorsáról ennek alapján fognak dönteni.

A robbanás konkrét oka egyelőre ismeretlen. A tűzoltók azt gyanítják, hogy a gázvezeték cseréje következtében kiszivárgott gáz gyűlhetett össze a ház felső részében, amely azután felrobbant.

Ján Goliás, az eperjesi tűzoltók szóvivője újságíróknak elmondta: a tűzoltók már 2017-ben ellenezték a ház átépítését, mert szerintük több biztonsági előírást nem tartottak be. Szerinte ennek tudható be például, hogy leomlott a lépcsőház nagy része, ami nagyon nehezítette a mentési munkálatokat. A házban mintegy 40 család lakott, amelyek most ideiglenes szálláshelyeken vannak.

(MTI)
 

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.