A máris elszelelő október utolsó csütörtökje tálalja a szombathelyi közgyűlést

Farkas Bazsi 2020-10-29 08:51:00
17 napirendi pont, és szerepvágytól fűtött képviselők hada.

19:05 - A nyilvános ülés végére értünk

Az utolsó mozzanat a jegyzői beszámoló elfogadása volt.

Még három zárt üléses napirend van, de a széles közönségtől búcsúzunk. 

Ha leszámoljuk az ebédszünet két és fél óráját, akkor 7 és fél óra alatt lezavarták a képviselők. Legközekebb november végén ismét közgyüli, addig is olvassatok Ugytudjukot és óvakodjatok a kreténektől.

 

18:54 - Még mindig nincsen készen a belvárosi kutyafuttató

Ezt Takátsné Tenki Mária mondja el. November 30. a kitolt határidő.

Kifelejtették a Schrammel múzeum külső színezését a tervekből. Ez most plusz 3 millió forintjába fáj Szombathelynek.

Elfogadják a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló beszámolót. Jön az utolsó nyilvános napirend.  

18:50 - Kardinális kérdés a Fő téren kerékpározás

Ezt már a közterület-felügyelet vezetője, Ágoston Sándor mondja. Arról beszél, hogy ezek a panaszok hozzá is eljutottak, keresik a probléma megoldását. A szolgáltatóházak környékén felbukkanó dorbézolókra kiemelten fognak figyelni. A szabálytalanul parkolókkal kapcsolatban pedig nyitott szemmel fognak járni. 

A közgyűlés elfogadta a közterület-felügyelettel kapcsolatos beterjesztést. 

18:17 - Detektív Illés

Egy népszerű terület, a közterület-felügyelet van most soron. Illés azt mondja, jó viszonyban vannak, már derítettek is fel közösen ügyet. Bravó! 

18:09 - Szavazás

Egy óra szócséplés után végre szavaznak, és elfogadja a testület Volánnal kapcsolatos döntéseket. Vagyis az új menetrendet elfogadták és azt is tudomásul vette a testület, hogy 7 új busz érkezett Szombathelyre. 

17:46 - Kinek köszönhetjük a buszokat?

Szombathely nemrég 7 új buszt szerzett be. Most azon folyik a vita, hogy ki lobbizta ki az új buszokat. A Fidesz szerint Hende Csaba, a városvezetés szerint pedig ők, hiszen 2011 óta nem volt új buszbeszerzés, most pedig résen kellett lenniük, hogy ezek a buszok ide kerüljenek. 

17:30 - Horváth Gábor az év képviselője

Nem a Citistar Selencion, hanem Nemény András véleménye szerint.

 

17:13 - Buszok

Jön a Volánnal kapcsolatos döntések meghozatala. 

Melyik busz mikor induljon, hol álljon meg. Leginkább ezt csépelik most a képviselők. 

17:12 - Szavaznak

Melega módosítója arról, hogy a döntést az ügyben a következő közgyűlésen tárgyalják, elvérzik.

A határozat átmegy.

16:55 - Szocális központ

Átfogó szociális tervet, egységes koncepciót szeretne a város. Ennek első lépése lenne egy központ megterveztetése, ahol az idősgondozás, a hajléktalan ellátás is megoldást találna. Ehhez dugják most össze a fejüket a képviselők. 

Az egyik legnagyobb baj az, hogy azzal mindenki egyetért, hogy az időseket és a hajléktalanokat muszáj ellátni, csakhogy hajléktalanokat senki sem szeretne a környékére fogadni.

16:20 - Orvosi ügyelet

Illést még mindig aggasztja a szolgáltatás színvonala. 

De miről is van szó? Eddig az Országos Mentőszolgálat látta el az orvosi ügyeletet Szombathelyen, csakhogy túl drága lett a szolgáltatásnak, és nem nagyon tudták megmondani hogy mire is kellene a pénz, a város pedig úgy döntött, hogy kiszervezi a szolgáltatást és maguk látják el. Az ügyelet át is költözik a mentőktől a "lordok házába"

A szokásos körök után a közgyűlés elfogadja a határozati javaslatot, végső áldását adja a közgyülés az orvosi ügyelet jövendőbeli működésére. 

16:09 - Gépészmérnökképzés

64 millió 600 ezer forintot adna az önkormányzat az ELTE-SEK-nek idén támogatásként, évenete pedig 130 millió forinttal támogatja majd a további években a város az egyetemet, azért, hogy zavartalanul működhessen a gépészmérnök képzés. 

Koczka azt mondja, hogy ki kellene kötni, hogy hány hallgatót kell minimum létszámal felvenni, hogy ez a támogatás maradjon.

 

Lendvai bitcoin bányászattal foglalkozik, figyelni kell a városházán - ezt mondja.

Megkapja a pénzt az egyetem.

15:48 - Hende Csaba győzelmi jelentését cáfolja meg Putz Attila

Az Éljen Szombathely képviselője azt mondja, hogy bár Lendvai Ferenc dicshimnuszokat zengett a légszennyezettség megszüntetése miatt, amit leginkább Hende Csabának lehet köszönni, azért ez nem teljesen így van, ugyanis az ott lakók a mai napig sokszor szenvednek a Falco-gyár porától és zajától.

Bár megy a párbeszéd a Falco-gyárral azért még nem tökéletes a helyzet - mondja Nemény. 

15:29 - Zöldhulladék

Kezelni kell a zöldhulladékot mert a legújabb szabályozás miatt elégetni ezeket már nem lehet. Ennek a megoldására hívja fel a figyelmet Tóth Kálmán, azt mondja, hogy a Szomhullnak a sárga zsákokhoz hasomlóan kellene valamilyen gyűjtőket kiosztani, amiket aztán összegyűjtenének.

 

Németh Ákos azt mondja, hogy megoldás többek között a Körmendi úti lerakó is, hova ingyen lehet elhelyezni a zöld hulladékot, amit aztán kezelnek is.

15:20 - Piac

Horváth Gábor azt mondja a piacosok nem elégedettek a felújítással, a költözködés macerás, jópáran pedig nem is akarnak átmenni. A husosok sem, a lángosos sem, pedig a lángosos nagy vonzerő volt. 

Nemény azzal válaszol, hogy a Vásárcsarnok igazgatójára nem tud panaszt mondani. Ha egyetlen önkormányzati cégvezetőt kellene kiemelni, aki rendkívül jól végzi a munkáját, akkor az ő. 

15:10 - Okoszebra

A 11-es Huszár út 116. számú ingatlan előtt létesül okoszebra. A beruházás 3 millió 108 ezer 960 forintba kerül ennek a felét a Generali a Biztonságért Alapítvány fizeti ki. A pályázatot benyújtották, már csak a közgyűlésnek kell rábólintani. 

Borzasztóan jó ez a projekt - mondja Illés.

Mindenki megszavazza, hogy legyen okoszebra.

15:06 - Berúgták a motort

Csak úgy pörögnek a szavazatok, éppen az önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal kapcsolatban megy át minden javaslat. Sőt, konszenzussal.

Már az 5. napirendi ponton is túl vagyunk. Jönnek az okoszebrák. 

15:03 - Falco a téma

Horváth Gábor azt kérdezi, hogy mennyi plusz költség a csapat covid-tesztelése. És,hogy mennyivel csökkentek a bérletesek.

 

Tóth Kálmán beszél hosszasan. Azt mondja, hogy nem könnyű a Falco helyzete, mivel a csapat ritmusa a sorozatos karanténok miatt megtörik, nem tudnak rendesen készülni. A nemzetközi szövetség nem engedi “buborékban” játszani a meccseket, ami szerinte óriási hiba.

Konszenzussal szavazzák meg a Falco üzleti tervét. 

14:48 - Máris folytatjuk

Melega Miklós kezdi, még egy korábbi felszólalásra reagálva mondja, hogy ő nem hazaárulózott. Amúgy meg szerinte Szombathely pályázzon elektromos buszokra. És az a kérdése, hogy mennyi uniós pénzt szerzett eddig Nemény.

Nemény azt mondja, hogy ez nem egy egy éves periódus alatt zajlik le, úgyhogy türelmet kér. 

12:52 - Ebédszünet!

Fél háromig.

A szünetben pedig hallgassunk meg egy Lóci játszik koncertet.

AKUSZTIK teljes adás - Lóci Játszik (M2 Petőfi TV 2018.04.30.)

A Nagyszínpad 2017 győztese, az Akusztik műsorban sem hazudtolta meg magát. A Lóci játszik népszerű dalait 17 fősre kibővült csapattal adta elő az A38 hajó s...

12:48 - Weöres Sándor Színház új igazgatója

Lejár Jordán Tamás igazgatói ciklusa, így új igazgató kell a színház élére. A színház társulata, a szakmai bizottság, a Gazdasági bizottság, és a Kultúrális bizottság is Szabó Tibor Andrást javasolta, most a közgyűlés is őt szavazta meg.

Szabó megbízása 2021. február 1-től 2026. január 31-ig terjedő határozott időtartamra szól.

12:43 - Szavaznak!

Szombathely szolidarit az SZFE-vel.

A közgyűlés nem foglalkozik az önkormányzati cégek reklámköltéseivel.

 

Sorban jönnek a két ülés közötti beszámolók határozatai. 

Így lesz Szombathelynek fenntartható mobilitási terve, önkormányzati tulajdon lesz a Aréna utcában kiállított hadiágyú, felveszik a kapcsoaltot a Nagyszálló új tulajdonosával

12:39 - Még három hozzászólás és jön a szavazás

Horváth Attila alpolgármester összegez. Azt mondja, az Óperint utcában egy állami cég, a gázmű dolgozik, sajnos lassan. Arra kéri fel a fideszes képviselőket, hogy üljenek le velük és egyeztessenek a költségvetésről, hátha ki tudnak találni valamit arra, hogy maradjanak a képviselői keretek. 

Horváth Soma azt mondja próbálják hajtani az Óperint utcai építkezést, de így sem halad a munka. A civil alapot ért kritika kapcsán azt mondja, hogy a mostani rendszer igazságosabb, mint az előző volt.

László Győző Illésnek üzen vissza, azt mondja, hogy nem jó ómen egyetemistákat bohócoknak nevezni. 

12:17 - Kretének és aljasok

Már a Pesti TV munkatársai - ezt mondja Czeglédy, aki éppen arról beszél, hogy az ülésteremben ott van a Pesti TV stábja. 

12:08 - Sátory Károly (Fidesz-KDNP) kutat a zsebekben

Elborzadva hallja, hogy lehet, hogy nem lesznek jövőre képviselői keretek. Szerinte sok béren lehetne spórolni, így megmaradhatnának a képviselői keretek. 

11:54 - Kutyák, kutyák, kutyák

Németh Ákos (Éljen Szombathely!) tanácsnok azzal folytatja, hogy nem érti Illés számonkérését kerékpárút ügyben, hiszen korábban ő posztolta, hogy 4 évbe telt mire a Stromfelden neki kezdhettek építeni az utat. Melega Miklóstól meg azt kérdezi, hogy lehet e közösséget vállalni azzal, aki hazaárulóztatja a tömeget? Végül arra kér mindenkit, hogy a körzetében szorgalmazzák az ebösszeírást. 

11:38 - Mi lesz a válsággal?

3 milliárd forint volt a kaszában januárban, hol van az a pénz? - kérdezi Koczka. Ismét elmondja, hogy nem szerepel a közgyűlési napirendek között a gazdasági helyzet jelenlegi állapota és a válságkezelés lehetséges változatai. 

 

11:32 - Jó, hogy Illés lát egy bicikliutat

Putz Attila (Éljen Szombathely!) megköszöni Illés Károlynak, hogy foglalkozik a Stromfelden épülő kerékpárúttal, így legalább tudja, hogy hogyan néz ki egy kerékpárút, könnyebb dolguk lesz a zanati kerékpárút vizsgáló bizottságban. 

11:23 - Díszalmafa

Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) képviselő éppen a díszalmafák termésének kezeléséről tart előadás. Szerinte komposztálni kellene. Nem tudok vele vitatkozni.

11:14 - A Távhő nem közpénzzel gazdálkodik

Erre Kopcsándi József (Éljen Szombathely) képviselő hívja fel a figyelemt. A Távhő ugyanis pénzt a lakosságtól szed egy adott szolgáltatásért, így nem közpénzzel gazdálkodik. Mondja el az Ugytudjukban megjelent Távhő hírdetés kapcsán.

11:06 - Sportszerűség kedves képviselő társak

Ezt kéri Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) képviselő, annak kapcsán, hogy Nemény ha legközelebb kimegy valahova az ő körzetében, akkor előtte szóljon neki. A polgármester ugyanis volt kint a Fadrusz János utcában, ami vacak állapotban van, de neki nem szólt. 

 

11:00 - Az SZFE forradalma

Tóth Kálmán az egyetemek felé szolidalítást kifejező határozati javaslattal él. Azt mondja az SZFE tüntetés hasonló, mint az 1956-os forradalom.

Illés Károly azt mondja, a mostani tüntetők bohócok és sértő az '56-os hősök emlékének Tóth hasonlata. 

10:54 - Melega kérdez

Melega Miklós (Fidesz-KDNP) képviselő sokáig mondja a véleményét arról, hogy szerinte nem jó kifejezés a Szabad Városok Szövetségében a “szabad város”, majd felkérdezi Neményt a kampány ígéretekről.

10:42 - És még sehol nem tartunk

Megy a szokásos adok-kapok. Mennyi a lélegeztető gép, ki mennyi pénzt adott melyik lapnak, mennyi pénzt vont el a kormány, de egyelőre még nem haladt semmit a napirendek tárgyalása. 

10:25 - 20 millió forint ment el baráti médiáknak

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) frakcióvezető folytatja. Azt mondja, hogy Illést nem érti, hiszen utánanéztek az elmúlt két ciklus pénzköltéseinek.

2017-ben 8 millió forint ment el a Lokálnak
2015-ben a  Maraton kapott 1 millió forintot
2014-ben 13,5 millió forintot kapott egy reklámügynökség, amely közel áll egy egyházi személyhez, aki meg közel áll Hende Csabához. 

10:15 - 2 és fél milliárd forintot visz el a kormány

Tisztáz Nemény.

9:59 - 280 millió forintot vontak csupán el

Illés szerint. Én azt mondanám ez mogyoró. 

 

Illés meglobogtatja az Ugytudjuk nyomtatott verzióját. Szerinte felül kell vizsgáltatni azokat a reklám szerződéseket, amiket az Ugytudjuk a városi cégekkel kötött. 

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester válaszol Illésnek, azt modja, hogy ingyenes adott reklémfelületet az Ugytudjuk (ez így is van), ehhez képest az Agora a Rádió1-be, a Vas Népében és a Savaria Fórumban pénzért hirdet, 2016-ban 5 millió forintot költött reklámra az Agora a Vas Népében.

Horváth Attila (Éljen Szombathely!) és Illés Károly most jól elvitatkoznak azon, hogy mennyi pénze nem lesz Szombathelynek.

9:48 - Elmosta a víz a Sportliget sétányát

Ezt már Kecskés László (Fidesz-KDNP) mondja. Ezt helyre kéne hozni. A Dolgozók úti növekvő lomszörnyet pedig fel kell számolni - folytatja. Pánikkeltést folytat Nemény, mert nem olyan súlyos a helyzet, ahogy azt a polgármester mondja. 

Nemény azt mondja, hogy pár hét múlva visszaolvassák majd a jegyzőkönyvet, hogy mit mondott Kecskés, kíváncsi lesz mennyire állnak meg a szavai. 

László Győző (Éljen Szombathely!) azt mondja Kecskésnek, hogy pont ő beszél pánikkeltésről akkor, amikor az orvosi ügyelettel kapcsolatban nem tettek mást, mint pánikot keltettek.

9:45 - Vegyenek zászlókat a társasházaknak

Ezzel folytatja Czeglédy. Kevés házon látott október 23-án nemzeti színű zászlót. Vegyen a város a társasházaknak zászlókat, ha nekik nincs - javasolja a képviselő. Vizsgálják meg a Király Sportcentrum melletti kereszteződést, mert Czeglédy szerint beláthatatlan.

Ne tartsanak személyes fogadóórát, helyette telefonon tartsák azt meg - ezt már Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) mondja. A képviselő az Erdei Iskola úti zacskó erdővel folytatja, gyakrabban kellene takarni - szerinte.

Próbálnak tenni a zacskók ellen, de ez egy szélmalomharc - válaszol Nemény.

9:34 - Koczkát leoltja Nemény

Koczka Tibor (Pro Savaria) szerint egyetlen napirendi pontot sem kellene tárgyalni, helyette inkább egy kilábalási tervekt kellene készíteni. Nemény válaszában azt mondja, hogy ők dolgozni jöttek.

 

Czeglédy Csaba (független) is azt mondja, hogy a SZOVA napirendjét nyílt ülésen kellene tárgyalni, mert közpénzekről van szó. Azt is javasolja, hogy vegyék be az SZMSZ-be a polgármester ülésnyitó összefoglalóját, mert arra ebben a formában nem lehet reagálni.

Nem szavazza meg a testület Koczka javaslatát, maradnak a napirendek. Nem lesz nyílt a SZOVA napirendjének tárgyalása. A napirendi pont javaslatokat elfogadják. 

9:28 - Röplabdacsarnok

Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető folytatja. Azt mondja röplabdacsarnokot és rendezvényközpontot szeretne építeni a SZOVA, ez pedig szerinte butaság, azt kéri, hogy nyílt ülésen tárgyalják a napirendet.

Nemény azt mondja, hogy röplabdacsarnok nem lesz, de rendezvénytermet fognak terveztetni, mert jelenleg csökkennek a városban rendezvényhelyszínek. Nem lesz nyílt a SZOVA napirendjének tárgyalása. 

9:12 - Kezdünk máris

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester egy gyors covid összefoglalóval kezd. Azt mondja, hogy a Markusovszky Kórház elsődleges járványkórház lett, jelenleg 12 beteg van lélegeztetőgépen. 

Nemény elég sötét képet fest fel arról, hogy milyenek lesznek a következő hetek akkor, ha a járvány görbéje nem fog ellaposodni. Felhívja a figyelmet arra, hogy viseljünk maszkot és tartsuk be a megfelelő távolságot. 

 

A város helyzetét nem könnyíti meg, hogy a kormány rengeteg pénzt von el, közel félmilliárd forintos kormányzati elvonással számol a költségvetés. 

8:52 - Jó reggelt! 

Menetrend szerint ma érkezik  szokásos havi közgyűlés, az októberi. 17 napirendi pont lesz ma, köztük a Weöres Sándor Színház igazgatói állása, az ELTE szombathelyi központjával kötendő szerződése, okos zebra és a Falco kosárlabda csapat költségvetése. 

A nap legnagyobb kérdése az, hogy vajon meddig cséplik ma a szót a képviselők. Ti mit tippeltek?

WATCHMEN ||BELIEVER||

hello everyone i hope you like the video, thanks for watching, if you like it please subscribe, like and share **********************************************...

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.