A legrosszabb esetben még hónapokig eltarthat, mire minden szavazatot megszámolnak az Egyesült Államokban

Fehér Buda 2020-11-04 15:05:00
A koronavírus-járványnak köszönhetően nagy a fejetlenség Amerikában.

Lehet, hogy Donald Trump már bejelentette, hogy ő vitte a 2020-as amerikai elnökválasztást, a szavazatszámlálásnak azonban még koránt sincs vége. A legoptimistább előrejelzések szerint péntekre dolgozzák fel 100 százalékban a szavazatokat az Egyesült Államokban, a pesszimistábbak szerint akár még hónapokig is eltarthat, hogy megszülessen a végső eredmény. 

Az amerikai elnökválasztást nem a szavazatok száma, hanem az elektorok döntik el. Az elnökjelölteknek legalább 270 elektori szavazatot kell elérnie, hogy az övé legyen a győzelem. Minden állam különböző számú elektorral rendelkezik, Kalifornia például 55-el, ezzel gyakorlatilag ez a legjelentősebb állam. Azt, hogy melyik államban éppen melyik jelölt győz, többnyire az amerikai médiából derül ki előre. A szavazatok számából és feldolgozottságából ugyanis sokszor előre látszik, melyik jelölt fog nyerni, így a választások éjszakáján gyakorlatilag meg szokott születni az eredmény.

A koronavírus-járvány még az elnökválasztásba is beleszólt

Ez idén viszont teljesen máshogy alakult, amit nagyban a koronavírus-járványnak köszönhetünk. A szavazók 68 százaléka ugyanis idén úgy döntött, postai úton nyújtja be a szavazatait, 2016-ban a szavazók mindössze 34 százaléka döntött az ilyen megoldás mellett, írja a The Guardian. A különböző államoknak viszont más-más törvényei vannak arra vonatkozólag, hogy ezeket a szavazatokat mikor számolják meg, ráadásul ezeken a szavazatokon még az aláírásokat is ellenőrizni kell. 

Fotó: New York Times

Néhány államban már a választás napja előtt megkezdik az ilyen szavazatok feldolgozását, ezekben az államokban már a szavazóhelyiségek bezárásának pillanatában nyilvánosságra hozzák a postai számokat. Más államokban viszont nem ilyen egyszerű a helyzet.

Pont azokban az államokban csúszik a számlálás, amelyek eldönthetik a választás sorsát

Michiganben és Wisconsinban például még nem dolgozták fel ezeket a szavazatokat. Ha ezt a két államot Biden nyeri, akkor ő nyerheti az egész választást. A postai szavazatok egyébként jó eséllyel Bident támogatják, a demokrata szavazók körében ugyanis sokkal közkedveltebb a borítékos megoldás, főleg idén. Georgia államban sem dőlt még el a választás, itt azonban éjszaka hazaküldték a szavazatszámlálókat, mert annyi szavazólapon kell még átrágniuk magukat, hogy éjszaka biztos nem végeztek volna vele.

Ezek mellett még Wisconsinban és Pennsylvaniában sem engedik a törvények, hogy előre feldolgozzák a postás szavazatokat, habár Wisconsinban egészen jól állnak már a feldolgozással, a következő órákban kikerülhet a győztes. Pennsylvania államban viszont  keservesen lassan megy a feldolgozás, a helyi hatóságok szerint akár két napot is igénybe vehet a számlálás, 

így péntekre születhetne meg a döntés.

Michiganben viszont megengedték, hogy előre dolgozzanak a számlálók, itt viszont olyan sok boríték érkezett, hogy még így sem végeztek időre. Ehhez jön még hozzá az is, hogy a szavazók még akár november harmadikán, a szavazás napján is útjára bocsájthatták a borítékokat, amelyek beérkezési határidejét szintén péntekben húzták meg a törvényalkotók.

A szavazás végkimenetelének kihirdetését azonban pont a jelenlegi elnök csúsztathatja. A járvány miatt már eddig is több száz per indult az államokban, sokan már most újra számlálásról beszélnek. Trump közben bejelentette, hogy a legfelsőbb bírósághoz akar fordulni, hogy állítsák le a voksok szavazását. Ha ezt sikerül meglépnie, akkor hetekkel, de akár hónapokkal is csúszhat a hivatalos végkifejlett kihirdetése. 

Szólj hozzá!

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.