A kompatibilis ellenzék(i)

Bazsó Bálint 2020-08-04 08:42:00
Az ellenzéki pártok már szinte semmiben sem különböznek egymástól: Ideológiájuk, jövőképük, víziójuk - vagy éppen ezek hiánya - egymással tökéletesen kompatibilis, miközben üzeneteik az összefogásra és kormányváltásra szűkültek le. Tökéletes alap az újabb kétharmadhoz.

Tanulságos interjút készített az Azonnali.hu Csonki Dáviddal. A Békés megyei politikus kevesebb mint két év alatt lett jóreményű DK-sból a Párbeszéd Békés megyei elnöke, majd abból kilépve a Jobbik politikusa.

A történet látszólag egy megyei politikus karrierjéről - vagy ha úgy tetszik, annak hiányáról - szól, ám emellett jóval túlmutat annál: Csonki példája épp azt mutatja meg, hogy az ellenzéki pártok - első látásra pozitívnak tűnő módon - már annyira kompatibilisek egymással, hogy tagjaik ma már vígan ki-be lépdelhetnek egymásból, egymásba.

Csakhogy épp ez lesz a vesztük.

Egy olyan ellenzék igyekszik ugyanis legyőzni Orbán Viktort és a Fideszt, amely üzeneteiben, mondanivalójában, de már stílusában sem különbözik egymástól.

Egy olyan ellenzéket kapunk, amely ugyanazok miatt tiltakozik, ugyanazért gyűjt petíciót és konzultációt, ugyanarról posztol a Facebookon és ugyanazon a tüntetésen próbálja a saját zászlóját kicsivel előrébb és magasabbra tolni a másiknál. Vagyis ugyanazért lelkesedik, és ugyanazt utálja, miközben egymást akarják legyőzni. Az összefogás jegyében persze.

A pillanat, amikor az ellenzék ismét elfelejtett "lejönni" vidékre

"Ezek kegyelemdöfést jelentenek a vidéki embereknek, és meg kell mondjam, hogy kegyelemdöfést jelentenek a magyar gazdaságnak" Ez a mondat 11 éve hangzott el, az akkor még ellenzéki képviselő, Fónagy János szájából. A politikus és a Fidesz a szocialista-szabaddemokrata vonalbezárásokat kritizálva - teljes joggal - következetesen vidékpusztításnak minősítették azt, ráadásul sikerült a 2010-es kormányváltásig napirenden is tartaniuk a témát, megalapozva ezzel a földindulásszerű győzelmet Szentgotthárdtól Záhonyig.

Az elmúlt tíz év eredményeképpen felnőtt egy új politikusi generáció: a hivatásos ellenzéki. Ebben a világban már komoly kommunikációs sikernek számít egy-egy jól sikerült Facebook poszt, egy kellemes stúdióbeszélgetés Az Ellenzéki Tévében, vagy egy sok megosztást besöprő parlamenti napirend előtti felszólalás, ahol egymást túllicitálva igyekeznek a lehető legnagyobb lármával rárúgni az asztalt a száraz tésztával agyonszórt miniszterelnökre.

Aki ezzel persze tökéletesen elégedett is.

Az arcnélküli ellenzéki masszához való kényszeres igazodás eredményeképpen ugyanis ma már megkülönböztethetetlenek az ellenzéki pártok. Ideológiájuk, jövőképük, víziójuk (vagy éppen azok hiánya) tökéletesen idomul egymáshoz, ami egy szóban összefoglalható:

kormányváltást!

Ez pedig egy kellően nagy hangerőre állított Gyurcsány Ferenccel együtt máris megfelelő biztosíték ahhoz, hogy a Fidesz könnyedén behúzza a következő választást is. Vagy a kétharmadot.

Mennyire lesz jó, hogy újra Gyurcsány lett az ellenzék királya?

2013-ban elmentem Gyurcsány Ferenc fórumára, és írtam is róla egy cikket. Az volt a címe, hogy Gyurcsányról, utoljára . Nyilván nem utoljára írtam Gyurcsányról, hiszen az akkoriban leírt egykori szocialista miniszterelnök időközben megcsinálta az ellenzék legnépszerűbb pártját, és 2020 elején teljesen jogosan érzi úgy, hogy a 2022-es ellenzéki összefogás ügyében ő fújja majd a passzátszelet.

Aki pedig ebben a bohózatban nem kíván részt venni, arra igen gyorsan rákerül a fideszbérenc, az áruló és a megvett jelző.

Ugyanakkor, ebből a érték- és ideológiasemleges, néhány százezer, főállású ellenzéki szavazót kielégítő (és ezt a szavazói tortát egymás közt újra és újra elosztó), ám program és jövőkép nélküli aktivista- és médiaellenzéki létből kitörve már van esély megszólítani a magyar közélettől - egyébként részben az ellenzék miatt - saját érdekében mérföldes távolságot tartó tömeget is.

Ezt persze elérhetnék az ellenzéki pártok is. Ehhez csupán annyi kell, hogy határozott, egymással sem kompatibilis ideológiával és az üzenet nélküli összefogás ismételgetésén kívül a jövőkép csírájával is rendelkezzenek.

És hogy miből tudjuk meg, hogy ez sikerült?

Abból, hogy egy DK-sból nem lesz párbeszédes, abból pedig jobbikos.

Szólj hozzá!

Orbán: 10 százalékkal emeljük a katonák fizetését

A miniszterelnök ezt mai Facebook-bejegyzésében jelentette be.

Németh Zsolt, Bana Tibor és Rába Kálmán felköszöntötték a sárvári mentőállomás dolgozóit

A képviselők egy-egy ajándékcsomaggal köszönték meg a mentők emberfeletti munkáját.

Szombathely felkészült a havazásra

A SZOVA kollégái már a havazást megelőzően az utakon lesznek

Több változtatás jön az Instagramra a fiatal felhasználók védelme miatt

Az a vád érte a vállalatot, hogy ártanak a gyerekeknek, de a cég vezetői nem akarnak változtatni, mert fontosabbnak tartják a nyereségüket a biztonsággal szemben.

Ungár Péter: Az otthongondozásnak nincs alternatívája, ezért meg kell becsülni

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szerint az egész ápolási díj rendszere olyan kevés embert érint, hogy a díj emelése nem terhelné meg jelentősen a költségvetést.

Kamion ütközött autóval Győrújbarátnál

A 82-es főúton történt a karambol.

14 éves csúcsot döntött az infláció

Brutális áremelkedés figyelhető meg az élelmiszerek nagy részénél.

Baleset történt Nagysimonyiban

A Kossuth Lajos utcában félpályán halad a forgalom.

Elterelik a Gyöngyös patak egy szakaszát Sárváron

A belvárosban átmenetileg megszűnik a vízutánpótlás.

Max Verstappen apja szerint fia nem úgy akar világbajnok lenni, hogy kilöki Hamiltont

A világbajnoki címről döntő Abu-Dzabi Nagydíj vasárnap 14 órakor rajtol.

Ez a cég szállítja a notebook-okat a Vas és Győr-Moson-Sopron megyei diákoknak, tanároknak is

Veszprém megyével együtt 10 ezer eszköz jut a régiónk oktatásának.

Néhány évtizeden belül csökkenni kezdhet a Föld népessége

Évszázadok óta nem volt példa arra, ami a kutatók szerint a 21. század második felében fog bekövetkezni.

Napsütéssel, majd havazással köszönt a szerda

Napközben 5 fokot is mérhetünk.