A képregényrajongó, aki megcsinálta a Szombathelyi Képregény Bazárt

Varga Mátyás 2020-01-04 17:00:00
A képregényfordító Kóbor Róberttel beszélgettünk.

Kóbor Robit már két éve ismerem drága cimborám, a szintén úgytudjukos Székely Zoárd által. Zozi többször is mesélte, hogy jó pár éve Robi által lépett be a képregények csodálatos és rendkívül szerteágazó világába. Ezért az interjú a cikk megírása mellett saját érdeklődésem bővítésére is szolgált. Azóta már túl vagyok két Robi által fordított képregényen és a decemberi Hungarocomixon, amire szintén interjúalanyommal és a szombathelyi képregényrajzolóval, Tebeli ’Brazil’ Szabolccsal jutottam el. 

Hogyan lettél képregényrajongó?

A rajongásom már azóta tart, amióta olvasni tudok, igazából mindig volt a kezem ügyében egy füzet. Nem is tudtam volna úgy felnőni, hogy ne lássak képregényeket, mivel a családi könyvtárban mindig volt egy kiadvány. A Füles ekkoriban alapnak számított, de például unokatesóm vette a Hahotát, ekkor érkeztek a Kockások.
 


Körülbelül hány éves korra tehető ez az időszak? 

5 éves korom óta olvasok és már 6 éves koromban elkezdtem ilyen hatalmas ákombákom betűket írni. Nálunk a családban mindenki olvasott, és minden családtagomnak volt egy kis könyvtára. Pontosan ezért nagyon gyakran láttam, hogy könyv van a kezükben és tagja akartam lenni ennek a közösségnek. 

Most már tudjuk, hogy hogyan ismerkedtél meg a képregényekkel. No, de hogyan kötődsz Vas megyéhez? 

Igazából győri vagyok, de középsuli után felvételiztem a tanár képzőre. Ide adtam be a jelentkezésem angol-számítástechnika szakra, suli után pedig itt maradtam, és itt is kerestem munkát. Szeretem Szombathelyt, mert egy vérmérsékletem van vele, kényelmes, nyugis, élhető helynek tartom. Ez nekem tökéletesen megfelel. Sok kedves cimborám szombathelyi, akiket a főiskolán vagy az életem során ismertem meg. 

Zoárdnak lényegében te mutattad be, hogy milyen érdekességek találhatóak a képregények között. Téged ki vezetett be ebbe a világra?

Senki, mindig megtaláltam magamtól azt, ami érdekelt. Meg egyébként is, a színek és formák már gyerekkorban megfogják az embert. Alapvető tulajdonság az, hogy fel akarunk fedezni dolgokat, mert nagyon kíváncsinak születünk. Keresel valamit, ami szórakoztat és leköt, ami egyben új és ismeretlen számodra.
 


 

Hogyan gyűrűzött át ez a rajongás az általános, majd a középiskolás éveidbe?

Általános iskolában még a fél osztály képregényt olvasott. Amikor viszont középsulis lettem, már cikinek számított az, ha valaki képregényt olvasott. A képregényolvasás sosem volt igazán egy közösségi élmény, de ahogy az internet beköltözött a mindennapokba, megtaláltad azokat az embereket, akik hozzád hasonló dolgok iránt érdeklődtek és szintén olvasgattak. Jó erről beszélgetni emberekkel, de ez szerintem még mindig egy olyan élmény, amit első sorban egyedül kell megélned – hogy aztán érdemben jól kibeszéljétek másokkal. 

Említetted, hogy korábban nem volt menő képregényt olvasni. Szerinted eljut ez a fellendülő hullám addig, hogy eljutunk oda, hogy az országos közvélemény is úgy gondol erre, hogy ez nem gáz és gyerekeknek való?

Szerintem ezeket külön kell kezelni. Aki úgy szeretné beskatulyázni a képregényeket, hogy ez az irodalom egyfajta butított verziója, ők nyilván úgy fognak rá tekinteni, hogy ez gyerekeknek való. Az ilyen emberek valószínűleg sose olvastak képregényt. Most valami történt a világgal és egyre menőbb képregényeket olvasni, mivel sokan kíváncsiak és belelapozgatnak a kiadványokba. Ez egy pozitív oldala a Marvel filmeknek, hogy sok embert bevonzottak -ugyan lehet, hogy nem maradnak sokan ennél a médiumnál és visszatérnek a filmekhez vagy a műanyagbábukhoz.

Nálunk sokkal lassabban történnek a dolgok, ezért el kellett telnie egy időnek ahhoz, hogy annyi képregény olvasó nőjön fel, amennyien jelenleg vagyunk. Szerintem ez egy hosszú, de természetes folyamat, ugyanis mi szépen lassan találtunk rá erre. Most viszont van egy olyan stabil piac, amivel sokkal könnyebben tudsz behozni olvasókat. 
 


 

Ha jól tudom hozzád is köthető a Szombathelyi Képregény Bazár. Mesélnél erről egy kicsit, hogy honnan jött az ötlet?

Ha vidéki képregényrajongó vagy, akkor elég sokat utazol, hogy eljuss különféle rendezvényekre. Mész a Börzékre, a Hungarocomixra, a Képregényfesztiválra, amik rendszerint vagy Budapesten, vagy Szegeden vannak. Nincs olyan vidéki fan, aki ne szeretne egy rendezvényt, ami sokkal közelebb van a lakhelyéhez. Pontosan így voltunk mi is a Farkas Bazsival, és később arra jutottunk, hogy kell csinálnunk egy ilyen rendezvényt. 

Sokan azt hiszik, hogy egy hosszadalmas és bonyolult dolog összehozni egy ilyet, pedig ez egyáltalán nincs így. Meg kell keresni a megfelelő embereket – kiadókat, gyűjtőket, árusokat - hogy jöjjenek el. A változatos kínálat meg majd bevonzza az érdeklődőket. Természetesen a jó helyszín is nagyon sokat számít: először a Könyvtárban, majd a Képtárban voltunk, 2019-től pedig az Agora aulájában találtak meg minket az érdeklődők. Terveim szerint itt is maradunk egy darabig. 

Milyen képregényeket szeretsz leginkább olvasni?

A jó képregényeket szeretem. Lehet egy általános mércénk, de csakúgy, mint a többi művészeti ág, úgy a képregény is egy többszörösen szubjektív dolog. Mindenki mást él meg egy sztori során. Amikor azt mondom, hogy a jó képregényeket szeretem, akkor az alatt azt értem, amik számomra jók. Ez úgy derül ki, hogy rengeteget és sokfélét olvasok, ami pedig olyan, azt többször is fellapozom. Van olyan, amit például minden évben elolvasok, ilyen például az Akira, amit nagyon imádok.

A legtöbb dolog, ami itt van polcokon, az azért van ott, mert valamiért szeretem őket. Van, amit csak egyszer olvastam el, elnevetgéltem rajta és kikapcsolt, ugyanakkor olyan is akad, ami elgondolkodtatott. Nyilván vannak alkotók, akiknek követem a munkásságát. Szeretek kísérletezgetni és random megrendelni dolgokat, de ezeknél általában megvárom, míg megérkezik a puha gyűjteményes kötetet belőlük és azt megveszem.
 


 

Esetleg van kedvenc képregényhősöd?

Nem nagyon tudok erre válaszolni, mert a legtöbb hős sztorija már több mint hatvan éve olvasható. Ennyi idő alatt pedig rengeteg különféle dolgot képviseltek, amik alapján nem tudnám meghatározni, hogy melyik a kedvencem. Vannak, akik megfognak, de olyanok is akadnak, akik nem. Sok múlik azon, hogy az író mit akar elmesélni az adott szereplővel. Nem vagyok leragadva egyetlen hősnél sem, mindenfélét olvasok, és nem korlátozom le magam „kedvencekre”.

Ha jól tudom a kilencedik.hu-ra szoktál cikkeket írni. Hogyan kerültél az oldalhoz?

Pár éve lettem szerkesztőségi tag, az egyik alapító keresett meg. Erre a felkérésre egyszerűen nem tudtam nemet mondani, mivel ez "A” magyar képregényes platform. Az eseményektől, a különféle cikkeken át, az új megjelenésekig mindenről toljuk fel az infókat. Kapcsolatba vagyunk a kiadókkal és az olvasókkal egyaránt. 
 


 

Tudom, hogy fordítasz képregényeket is. Hogyan lesz egy rajongóból egyszer csak képregényfordító?

Az Infinity kiadó vezetője, Breitenbaumer László tehet arról, hogy hivatalosan is belekezdtem a képregényfordításba. Korábban csak egy már megszűnt honosító oldalnak fordítgattam ezt-azt. Az első Szombathelyi Képregény Bazáron beszélgettünk egy különálló Spawn sztoriról, aminek a fordítását ott el is vállaltam. Persze a kiadókkal – mármint a külföldiekkel – nem egyszerű az élet, így végül a Pokolivadék (Hellspawn) két kötetét kaptam meg.

Mivel ez olyan „hobbi munka” számomra, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy megválogathatom, min dolgozom. A Sam és Twitch például a kedvenc sorozatom a Spawn univerzumból, így nagyon örültem, hogy dolgozhattam rajta. Emellett a Goobo Kiadónál a Valiant univerzum első – jelenleg egyedüli – hivatalos fordítójának lenni szintén nagyon pazar érzés. Álomprojektem van ezek mellett több is, és amilyen meglepetésekkel szolgál manapság a piac, nem kizárt, hogy párat meg is tudok valósítani ezek közül.

Ha már feljött a fordítás, akkor tőled kaptam kölcsön az X-O Manowar első számát. Mesélnél kicsit a sztorit kiadó Valinatről és a Manowart kiadó GooBo kiadóról?

Ismerem a GooBo kiadó vezetőjét, Tálosi Andrást és sokat szoktunk beszélgetni arról, hogy miket lehetne megjelentetni itthon. Az egyik ilyen ötlet a 2012-ben újraindított Valiant univerzum volt  Andris beleolvasott és azonnal eldöntötte, hogy ezt ő szeretné kiadni itthon. Nagyon szeretem a Valiant kiadót, szimpatikus az amit, és ahogy csinálnak. Semmit se erőltetnek, tehát ez nem olyan, mint ”a két nagy” bejáratott hősei, hogy havonta ki kell adni egy füzetet.

Ha éppen nincs olyan történet, amit egy hőssel el szeretnének mesélni, simán kispadra ültetik, hogy majd később vegyék elő. Ha valami történik a világgal, akkor az állandó nyomot hagy a világon, nem csak az adott sorozatban, hanem a kiadó összes többi címében is. Ha például porig rombolják Seattle-t akkor az ugyanúgy egy lerombolt város marad egy másik szereplőről szóló képregényben is. Itt maradandó változások vannak és ezeket nagyon szépen egybe tartják. 
 


 

Mik a terveid a jövőt illetően?

Mindenképpen lesz idén is Bazár. Remélem, hogy a jövőben is sokat fordíthatok. Most végzek a harmadik Manowarral, utána pedig befejezem a Bloodshot-ot, hogy kint legyen a februári mozis premierre. Továbbá az Infinity Kiadónak folytatom tovább a Sam és Twitch következő kötetét, ami egy combos 300 oldal. Végül pedig tovább gyártom a cikkeket a kilencedik.hu-nak.
 
 

Szólj hozzá!

Minden település maga döntsön, kér-e akkumulátorgyárat a szomszédságába

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Audi: A szakszervezet elfogadta a munkaadó bérajánlatát

17 százalékos alapbéremelésben, illetve egyéb juttatásokban állapodott meg a szakszervezet a céggel.

Tízezer fát ültetnek idén a Településfásítási program részeként

Ezzel tavasszal és ősszel csaknem 450 település zöldülhet.

A Vas Népe volt főszerkesztője lett az Integritás Hatóság kommunikációs vezetője

Mehlhoffer Tamás korábban a Népszabadságnál is dolgozott.

Repült a szombathelyi Szent Márton szobor

Ismét használhatóvá akarják tenni a kutat.

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz ma este

Távcső nélkül is szép lesz, de ha akad egy messzelátó, akkor még egyedibb látványban lehet részünk!

45 millió forintos önkormányzati támogatással tervez idén a Sárvári Média Nonprofit Kft.

A helyi újságot, tévét, rádiót, Sárvár weboldalát és hivatalos Facebook-oldalát üzemeltető cég éves működésének több mint a felét közpénzből fedezik.

Egy eladó-pénztáros akár bruttó 495 ezer forintos havi fizetést is kaphat az EcoFamilynél

Infláció feletti, 20%-os béremelést hajtott végre a magyar tulajdonú kiskereskedelmi lánc.

Nem az eltűnt győri villanyszerelő koponyáját találták meg Ausztriában

A vizsgálat után kiderült: egy római kori katona csontjaira bukkantak.

Továbbra is havi nettó 700 ezer forintért igazgatja a Haladás Sportkomplexumot Gál Sándor

További 66 ezer 666 forint béren kívüli juttatás jár az ügyvezetőnek.

„Gyere ide, itt vagyunk 20 prostival” – Schadl György végrehajtóvezér így hívta orgiára a „Gazdáját”

És ez az ember még mindíg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Varga Judit igazságügyminiszter pedig néma az ügyben.

Kitüntetést kapott az életet mentő körmendi rendőrt

Ketten is neki köszönhetik életüket.

Nem fért bele a Győr+ keddi híradójába a hétfői akkumulátorgyár elleni tüntetés

Az óvodások haltelepítése és Gyigyimóka is fontosabb volt a szerkesztőknek, mint az aggódó győriek demonstrációja.

Holnapig lehet észrevételezni a kőszegi Zrínyi Miklós utca átnevezését

A terv szerint az utca visszakapná régi elnevezését, és újra Schey Fülöp nevét viselné.

Ha jön a péntek, Mosonmagyaróvárról minden kismamát elszállítanak Győrbe

Nem csak szülni nem lehet hétvégén Mosonmagyaróváron, az egész osztály bezár, mentőkkel szállítják Győrbe a kismamákat.

Békákat otthon is menthetünk és segíthetünk!

A vízóraaknák, pincék fogságába került békák csapdában vannak.