A Haladás többségi tulajdonosa is az önkormányzatra mutogat, még több pénz kellene a csapatnak

Farkas Bazsi 2020-04-28 16:30:00
2019 nyarán az Illés Sport Alapítvány mentette meg a Szombathelyi Haladást - írták válaszukban.

A nem foci szurkoló olvasóik talán már unják is a Szombathelyi Haladás ismét előkerült ügyét. Egyszerűen fogalmazva, az NB II-es csapatot üzemeltető Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft.-nél elfogyott a pénz. Ennek egyik fő oka a koronavírus okozta veszélyhelyzet, aminek következtében a legtöbb gazdasági szereplő megtorpant, emiatt aztán - a klub ügyvezetőjének állítása szerint - több lehetséges szponzor is visszalépett a csapat támogatásától. 

Jól körülhatárolható hátterű szurkolói lobbi indult meg annak érdekében, hogy a szombathelyi önkormányzat - amelynek mindössze 10%-a van a csapatot működtető Kft.-ben - ismét nyúljon a zsebébe, és támogassa a csapatot. 

Muszáj itt megjegyezni, hogy a városvezetés tavaly egy összegben adott a Haladásnak 150 millió forintot, ami a csapat három éves támogatását jelentette előre. Ez akkor ahhoz kellett, hogy a klub rendezze tartozásait és így megtarthassa liszenszét, vagyis az NB2-es bajnokság versenyjogát. 

Séllei Árpád ügyvezető korábban azt mondta az Ugytudjuk.hu-nak, hogy 20 millió forintot kért az önkormányzattól, de az nem adott a csapatnak. Kereste a többségi tulajdonos Illés Sport Alapítványt is, ám az alapítvány sem adott pénzt a kft.-nek. 

 

Mennyből a Kóbor, eljött hozzátok

Már majdnem hajba kaptak a képviselők a tegnapi szombathelyi közgyűlésen amiatt, hogy ki a nagyobb Haladás-drukker és kinek van romantikusabb emléke a Donald rágós első meccs látogatásról, amely emlékek annak kapcsán törtek fel, hogy megint pénz kellene a Halinak, amikor Séllei Árpád ügyvezető angol higgadtsággal odalépett a mikrofonhoz és közölte: Minden tartozást rendeztek, mindenki ki van fizetve!

 

Az Alapítvány egyébként tavaly lett tulajdonosa a csapatnak, úgy, hogy a korábbi többségi tulajdonos Halmill Team Kft. egy forintért eladta a tulajdonrészét. A szervezet változott a tulajdonosok nem. A Hamillben ugyanis Illés Béla és Halmai Gábor voltak a tulajdonosok, az Illés Sportalapítványban pedig Illés Béla és Halmai Gábor az alapítótagok, maga az alapítvány pedig Kóbor László kuratóriumi elnökségével működik. Kóbor egyébként nem egy cégben üzlettársa Illésnek és Halmainak, és ő volt az, aki Séllei decemberi beszámolója szerint kölcsönadott a Haladásnak azért, hogy az akkor ismét fenyegető tartozások miatt ne veszítse el a liszenszét.

Tegnap az Illés Sport Alapítványhoz fordultunk pár kérdéssel. Többek között azt kérdeztük, hogy valóban nem tudnak pénzt adni az általuk többségi tulajdonolt Haladásnak és, hogy eddig mennyi pénzt adtak a csapatot üzemeltető kft kasszájába. 

Ma az alapítványtól ezt a választ kaptuk:

2019 nyarán az Illés Sport Alapítvány mentette meg a Szombathelyi Haladást – ezen lépés nélkül ma nem lenne professzionális labdarúgó-csapata a megyeszékhelynek. Ősszel Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata segítségével volt lehetőség a licenc megőrzésére. Bár az alapítványnak nem feladata a profi labdarúgás üzemeltetése, mégis hitelt vett fel, hogy ne tűnjön el a semmiben a 100 éves Szombathelyi Haladás.

A licenc-feltételek teljesítése érdekében tehát az Illés Sport Alapítvány vált a többségi tulajdonossá. A Kft. üzleti terve ekkor 2020. június 30-ig készült el – hiszen a labdarúgás specifikussága miatt a tervezés bajnoki szezonokra történik. A többségi tulajdonrész megvásárlása tette lehetővé, hogy továbbra is legyen professzionális labdarúgás Szombathelyen.

A gazdasági helyzet stabilizálása érdekében tett intézkedések mellett, a Haladásban a mostani bajnokságban 24 saját nevelésű játékos léphetett pályára – a sportszakmailag sikeres tavaszi szezon többek között ennek, valamint a Rohonci útra visszatérő Haladás-tábornak is köszönhető. Szerencsés kézzel történt meg az edző kiválasztása is a tavaszi szezonra: a közös munka (beleértve a stábot, az alkalmazottakat és a játékosokat), valamint a csapat és a szurkolók egymásra találása is szerepet játszott abban, hogy a bajnokságban veretlen maradt a Haladás, és elkerült a kiesőhelyről.

Az Illés Sport Alapítvány az üzleti tervben vállaltakat túl is teljesítette, azonban ahogy a járványhelyzet az élet minden területén nehézségeket okozott – nincs ez másként a labdarúgásban sem. Azon dolgozunk, hogy a Kft. működése továbbra is fenntartható legyen, melyhez szükséges az Önkormányzat segítsége is.

Az Illés Sport Alapítvány által üzemeltetett Illés Akadémia tavaly bekerült az államilag kiemelt akadémiák közé. Illetve az Alapítvány kapta meg 15 évre a most 6 milliárd forintból épülő, nemzet stratégiailag kiemelten fontos akadémia épületét és a pályákat, amiért nettó 400 ezer forintot kell majd a fizetnie az alapítványnak havonta. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.