A Haladás többségi tulajdonosa is az önkormányzatra mutogat, még több pénz kellene a csapatnak

Farkas Bazsi 2020-04-28 16:30:00
2019 nyarán az Illés Sport Alapítvány mentette meg a Szombathelyi Haladást - írták válaszukban.

A nem foci szurkoló olvasóik talán már unják is a Szombathelyi Haladás ismét előkerült ügyét. Egyszerűen fogalmazva, az NB II-es csapatot üzemeltető Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft.-nél elfogyott a pénz. Ennek egyik fő oka a koronavírus okozta veszélyhelyzet, aminek következtében a legtöbb gazdasági szereplő megtorpant, emiatt aztán - a klub ügyvezetőjének állítása szerint - több lehetséges szponzor is visszalépett a csapat támogatásától. 

Jól körülhatárolható hátterű szurkolói lobbi indult meg annak érdekében, hogy a szombathelyi önkormányzat - amelynek mindössze 10%-a van a csapatot működtető Kft.-ben - ismét nyúljon a zsebébe, és támogassa a csapatot. 

Muszáj itt megjegyezni, hogy a városvezetés tavaly egy összegben adott a Haladásnak 150 millió forintot, ami a csapat három éves támogatását jelentette előre. Ez akkor ahhoz kellett, hogy a klub rendezze tartozásait és így megtarthassa liszenszét, vagyis az NB2-es bajnokság versenyjogát. 

Séllei Árpád ügyvezető korábban azt mondta az Ugytudjuk.hu-nak, hogy 20 millió forintot kért az önkormányzattól, de az nem adott a csapatnak. Kereste a többségi tulajdonos Illés Sport Alapítványt is, ám az alapítvány sem adott pénzt a kft.-nek. 

 

Mennyből a Kóbor, eljött hozzátok

Már majdnem hajba kaptak a képviselők a tegnapi szombathelyi közgyűlésen amiatt, hogy ki a nagyobb Haladás-drukker és kinek van romantikusabb emléke a Donald rágós első meccs látogatásról, amely emlékek annak kapcsán törtek fel, hogy megint pénz kellene a Halinak, amikor Séllei Árpád ügyvezető angol higgadtsággal odalépett a mikrofonhoz és közölte: Minden tartozást rendeztek, mindenki ki van fizetve!

 

Az Alapítvány egyébként tavaly lett tulajdonosa a csapatnak, úgy, hogy a korábbi többségi tulajdonos Halmill Team Kft. egy forintért eladta a tulajdonrészét. A szervezet változott a tulajdonosok nem. A Hamillben ugyanis Illés Béla és Halmai Gábor voltak a tulajdonosok, az Illés Sportalapítványban pedig Illés Béla és Halmai Gábor az alapítótagok, maga az alapítvány pedig Kóbor László kuratóriumi elnökségével működik. Kóbor egyébként nem egy cégben üzlettársa Illésnek és Halmainak, és ő volt az, aki Séllei decemberi beszámolója szerint kölcsönadott a Haladásnak azért, hogy az akkor ismét fenyegető tartozások miatt ne veszítse el a liszenszét.

Tegnap az Illés Sport Alapítványhoz fordultunk pár kérdéssel. Többek között azt kérdeztük, hogy valóban nem tudnak pénzt adni az általuk többségi tulajdonolt Haladásnak és, hogy eddig mennyi pénzt adtak a csapatot üzemeltető kft kasszájába. 

Ma az alapítványtól ezt a választ kaptuk:

2019 nyarán az Illés Sport Alapítvány mentette meg a Szombathelyi Haladást – ezen lépés nélkül ma nem lenne professzionális labdarúgó-csapata a megyeszékhelynek. Ősszel Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata segítségével volt lehetőség a licenc megőrzésére. Bár az alapítványnak nem feladata a profi labdarúgás üzemeltetése, mégis hitelt vett fel, hogy ne tűnjön el a semmiben a 100 éves Szombathelyi Haladás.

A licenc-feltételek teljesítése érdekében tehát az Illés Sport Alapítvány vált a többségi tulajdonossá. A Kft. üzleti terve ekkor 2020. június 30-ig készült el – hiszen a labdarúgás specifikussága miatt a tervezés bajnoki szezonokra történik. A többségi tulajdonrész megvásárlása tette lehetővé, hogy továbbra is legyen professzionális labdarúgás Szombathelyen.

A gazdasági helyzet stabilizálása érdekében tett intézkedések mellett, a Haladásban a mostani bajnokságban 24 saját nevelésű játékos léphetett pályára – a sportszakmailag sikeres tavaszi szezon többek között ennek, valamint a Rohonci útra visszatérő Haladás-tábornak is köszönhető. Szerencsés kézzel történt meg az edző kiválasztása is a tavaszi szezonra: a közös munka (beleértve a stábot, az alkalmazottakat és a játékosokat), valamint a csapat és a szurkolók egymásra találása is szerepet játszott abban, hogy a bajnokságban veretlen maradt a Haladás, és elkerült a kiesőhelyről.

Az Illés Sport Alapítvány az üzleti tervben vállaltakat túl is teljesítette, azonban ahogy a járványhelyzet az élet minden területén nehézségeket okozott – nincs ez másként a labdarúgásban sem. Azon dolgozunk, hogy a Kft. működése továbbra is fenntartható legyen, melyhez szükséges az Önkormányzat segítsége is.

Az Illés Sport Alapítvány által üzemeltetett Illés Akadémia tavaly bekerült az államilag kiemelt akadémiák közé. Illetve az Alapítvány kapta meg 15 évre a most 6 milliárd forintból épülő, nemzet stratégiailag kiemelten fontos akadémia épületét és a pályákat, amiért nettó 400 ezer forintot kell majd a fizetnie az alapítványnak havonta. 

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.