Mennyből a Kóbor, eljött hozzátok

Farkas Bazsi 2019-12-20 08:07:00
Varázsütésre oldódott meg a Haladás-ügy Szombathelyen.

Már majdnem hajba kaptak a képviselők a tegnapi szombathelyi közgyűlésen amiatt, hogy ki a nagyobb Haladás-drukker és kinek van romantikusabb emléke a Donald rágós első meccs látogatásról, amely emlékek annak kapcsán törtek fel, hogy megint pénz kellene a Halinak, amikor Séllei Árpád ügyvezető angol higgadtsággal odalépett a mikrofonhoz és közölte:

Minden tartozást rendeztek, mindenki ki van fizetve!

Nincs itt semmi látnivaló, oszoljanak, haza lehet menni - gondolhatta a szerény létszámú közönség, aki az ajándékvásárlás és bejgli sütés rohamában befáradtak a Városházára, csakhogy. Ahogy mondani szokták az ördög ismét a részletekben lakozik. 


Szakértői vélemény készült a Haladás mostani anyagi helyzetéről, amiben arról ír a független pénzügyi vizsgáló, hogy 350 millió forint kell az együttesnek ahhoz, hogy be tudja fejezni a szezont. Apropó pénzek. Erre még visszatérek de előtt folytassuk a lajstromot.

Szerdán reggel informálódtunk a Haladás vezetőségénél, akik megerősítették, hogy két havi fizetéssel “lógnak” a játékosoknak. 

Ehhez csapódott még hozzá Supka és Híres MLSZ feljelentése. Az edzőknek fizetéssel és prémiummal(!!!) is tartozott a klub. 

NAV tartozás szintén volt a Haladás számláján. 

Nem feltétlenül kell ahhoz közgazdász doktornak lenni, hogy az ember lássa, a cég erősen mínuszos. Csakhogy hamarosan itt a csapatok nyakán az MLSZ félidei pénzügyi ellenőrzése, ahol a bajnokság felénél megvizsgálják azt, hogy a gárdák be tudják e fejezni az adott versenyt. Mínuszokkal pedig ez nem megy, ilyenkor a szövetség egyszerűen megvonja a klub licencét, vagyis a versenyengedélyét.

Ez nem csak azt jelentette volna a Haladásnak, hogy egyszerűen kizárják őket, de azt a 150 millió forint előre kiutalt támogatást is kamatostul kellett volna visszafizetnie az önkormányzatnak, amit idén nyáron ítélt meg nekik a képviselő testület. Ez három év előrehozott támogatása volt, de ehhez még hozzájött az idei évi 50 milliós önkormányzati pénze is, így összesen 200 millió forintról beszélünk. Ebből a pénzügyi jelentés szerint 188 milliót ki is fizetett már a városháza.

Na de vissza a tegnapi képviselő testületi üléshez, ahol Czeglédy Csaba (független) képviselő felállt és azt mondta, hogy Séllei Árpád ügyvezető és egyben barátja arról tájékoztatta, hogy kellene a csapatnak 100 millió forint gyorssegély, amit kölcsön formájában kéne odaadni. Ezt csak annak a terhére tette volna meg a testület, hogy cserébe a Sportalapítvány átadja a többségi tulajdont, ezzel pedig visszakerült volna az önkormányzathoz a csapat.


A vita innen indult, amit aztán, Séllei egy huszárvágással be is rekesztett.

Érdemes egyébként végigfuttatni az ügy kronológiáját. 

Szerda reggel még elismert tartozásai voltak a csapatnak, amik csütörtökre délelőttre varázsütésre tűntek el.

De hogyan? 

Kérdezték a képviselők is, és nem csak ezt. További konkrét számokat kértek, működésről, anyagi szükségletekről, Supka fizetéséről.

A pénzt Kóbor László adta kölcsön a csapatnak. Supka bruttó 1 millió 800 ezer forintot keresett havonta - fogta rövidre Séllei, aki azt még hozzátette, hogy azt kéri, hogy a város szüntesse meg negatív hozzáállását a Haladáshoz és pozitív nyilatkozatokkal segítse inkább a csapat további létét megalapozva ezzel.

Séllei csak éppen két dolgot felejtett el ezzel együtt. Közölni, hogy mennyi pénzt kaptak Kóbortól és mennyi pénz kell a szezon befejezéséhez. Az egyetlen adat, amit mondott, az egy egyébként is nyilvános fizetési összeg.

Apropó, Supka bruttó 1 millió 800 ezer forintos fizetése nem keltett különösebb felszisszenést a szombathelyi Fidesz-frakció szék soraiban, holott Molnár Miklós bruttó 1 millió 200 ezer forintos VasiVíz vezérigazgatói bére hetek óta téma volt mind az nyilatkozataikban, mind a Fidesz szócsöveként használt Vas Népében. Teszem hozzá, hogy a távozó vezér Kohuth éppen ugyanennyit tett zsebre.

De, ki is ez a Kóbor László, akit sokan még csak nem is ismernek, sok szurkoló pedig csakis hallomásból. Kóbor a Haladást működtető cég, a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. többségi tulajdonát a Halmill Kft-től átvett Illés Sportalapítvány kuratóriumi elnöke. 

Bár nagyjából mindenki tudja, hogy a Halmill is hozzá volt köthető, az Opten adatai között mégsincsen feltünteve Kóbor se tulajdonosként sem pedig vezetőként. A 24.hu egy 2011-es cikke így ír Kóborról:


Habár Illés Béla és Halmai Gábor neve fémjelzi a Haladást és az Illés Béla Futballakadémiát, a csapat mögött Kóbor szállítmányozási cége áll.

A Contact Speed Kft. vezetője, aki a két említett játékossal hozta létre a Halmill Kft.-t, ez üzemelteti a csapatot, melynek többségi tulajdonosa egyébként a szombathelyi önkormányzat.


Ebből is látszik, hogy gyakorlatilag a Haladás részben Kóbor László csapata, most Kóbor - aki valószínű ismer minden pénzügyi mutatót - mégis csak annyira volt gavallér, hogy kölcsönt adott a klubnak. Miközben a közpénzek nem kölcsönként, hanem végleges támogatásként futnak be a bankszámlára.

Mennyi pénzről lehet szó? Czeglédy 100 milliót terjesztett be a közgyűlés elé, valószínű ennyit adhatott Kóbor is, hiszen ellenkező esetben - nagyon lecsupaszítva - megszűnt volna a csapat. 


Kérdés egyébként maradt még bőven, és nem csak a pénzügyi számadatok terén. Mert az azért sokakban felmerült, hogy ha az utolsó utáni pillanatban egy olyan valaki, - aki ahhoz a csoporthoz tartozik, akik Czeglédy szerint elrabolták a Haladás - mégis a zsebébe tudott nyúlni, akkor az elmúlt év ámokfutásában miért volt mindig könnyebb az önkormányzat csöcsét szívni, ahelyett, hogy a többségi tulajdonosok a magántőkéjöket tették volna bele ebbe a “siker sztoriba”.


Az pedig szintén egy szép gondolat, hogy pozitívan álljon hozzá mindenki a Haladáshoz, csak hát lehet, hogy előbb jobb lenne végre kiteríteni a lapokat és mondjuk közölni azt is, hogy miért hagyják el a játékosok pánikszerűen az a klubot, ahol most látszólag minden rendben van.


 

Szólj hozzá!

Hatalmas pusztítást végzett a tűz Csönge mellett

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók.

Dézsi Csaba András valótlanságot terjesztett az Ugytudjuk.hu-val kapcsolatban

Pedig csak a cégjegyzéket kellett volna megnéznie Győr leköszönő polgármesterének.

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére

Pénteken a Győr-Szeged vonal szélesebb sávjában lesz erőteljesebb a felhőképződés.

Bíró Attila lett a győri női vízilabdacsapat szakmai igazgatója

A korábbi szövetségi kapitány Bíró Attila lett a női vízilabda ob I/B-ben szereplő Győri VSE szakmai igazgatója.

Bemutatták az új győri gyártású Cupra Terramart

Győrben a tervek szerint naponta 770 járművet gyártanak, ennek 60 százaléka Audi Q3 lesz, 40 százaléka pedig Cupra Terramar.

Egyelőre marad a nyár

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

Úgy néz ki Dézsi Csaba András kikerült a győri egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumából

1,5 millió forintos érvágás ez a leköszönő győri polgármesternek.

Szombathelyi gázolás szemtanúit keresik

A Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződésében történt a baleset.

„Unokázós” csalások miatt emeltek vádat Vasban

10 sértettnek közel 47 millió forint kárt okozott a megvádolt nő.

Idős ápoltat lopott meg egy sárvári nő

Közel másfél millió forintot zsákmányolt.

51. évadát kezdi meg a Savaria Szimfonikus Zenekar

Mozaik bérlet, Hollywood Classics, Wagner.

Te gondoltál már a nyugdíjas éveidre?

Bár a hírekben időről időre foglalkoznak a nyugdíjrendszerrel, illetve annak problematikájával, a legtöbb ember addig nem foglalkozik vele, amíg a saját bőrén meg nem érzi a rendszer hátulütőit.

Távozik a holland válogatottól a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

Úgy érezte, már nem ő a megfelelő ember a feladatra.

Teljes útlezárás a 87-es főúton

Baleset miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Táplánszentkereszt térségében.