Mennyből a Kóbor, eljött hozzátok

Farkas Bazsi 2019-12-20 08:07:00
Varázsütésre oldódott meg a Haladás-ügy Szombathelyen.

Már majdnem hajba kaptak a képviselők a tegnapi szombathelyi közgyűlésen amiatt, hogy ki a nagyobb Haladás-drukker és kinek van romantikusabb emléke a Donald rágós első meccs látogatásról, amely emlékek annak kapcsán törtek fel, hogy megint pénz kellene a Halinak, amikor Séllei Árpád ügyvezető angol higgadtsággal odalépett a mikrofonhoz és közölte:

Minden tartozást rendeztek, mindenki ki van fizetve!

Nincs itt semmi látnivaló, oszoljanak, haza lehet menni - gondolhatta a szerény létszámú közönség, aki az ajándékvásárlás és bejgli sütés rohamában befáradtak a Városházára, csakhogy. Ahogy mondani szokták az ördög ismét a részletekben lakozik. 


Szakértői vélemény készült a Haladás mostani anyagi helyzetéről, amiben arról ír a független pénzügyi vizsgáló, hogy 350 millió forint kell az együttesnek ahhoz, hogy be tudja fejezni a szezont. Apropó pénzek. Erre még visszatérek de előtt folytassuk a lajstromot.

Szerdán reggel informálódtunk a Haladás vezetőségénél, akik megerősítették, hogy két havi fizetéssel “lógnak” a játékosoknak. 

Ehhez csapódott még hozzá Supka és Híres MLSZ feljelentése. Az edzőknek fizetéssel és prémiummal(!!!) is tartozott a klub. 

NAV tartozás szintén volt a Haladás számláján. 

Nem feltétlenül kell ahhoz közgazdász doktornak lenni, hogy az ember lássa, a cég erősen mínuszos. Csakhogy hamarosan itt a csapatok nyakán az MLSZ félidei pénzügyi ellenőrzése, ahol a bajnokság felénél megvizsgálják azt, hogy a gárdák be tudják e fejezni az adott versenyt. Mínuszokkal pedig ez nem megy, ilyenkor a szövetség egyszerűen megvonja a klub licencét, vagyis a versenyengedélyét.

Ez nem csak azt jelentette volna a Haladásnak, hogy egyszerűen kizárják őket, de azt a 150 millió forint előre kiutalt támogatást is kamatostul kellett volna visszafizetnie az önkormányzatnak, amit idén nyáron ítélt meg nekik a képviselő testület. Ez három év előrehozott támogatása volt, de ehhez még hozzájött az idei évi 50 milliós önkormányzati pénze is, így összesen 200 millió forintról beszélünk. Ebből a pénzügyi jelentés szerint 188 milliót ki is fizetett már a városháza.

Na de vissza a tegnapi képviselő testületi üléshez, ahol Czeglédy Csaba (független) képviselő felállt és azt mondta, hogy Séllei Árpád ügyvezető és egyben barátja arról tájékoztatta, hogy kellene a csapatnak 100 millió forint gyorssegély, amit kölcsön formájában kéne odaadni. Ezt csak annak a terhére tette volna meg a testület, hogy cserébe a Sportalapítvány átadja a többségi tulajdont, ezzel pedig visszakerült volna az önkormányzathoz a csapat.


A vita innen indult, amit aztán, Séllei egy huszárvágással be is rekesztett.

Érdemes egyébként végigfuttatni az ügy kronológiáját. 

Szerda reggel még elismert tartozásai voltak a csapatnak, amik csütörtökre délelőttre varázsütésre tűntek el.

De hogyan? 

Kérdezték a képviselők is, és nem csak ezt. További konkrét számokat kértek, működésről, anyagi szükségletekről, Supka fizetéséről.

A pénzt Kóbor László adta kölcsön a csapatnak. Supka bruttó 1 millió 800 ezer forintot keresett havonta - fogta rövidre Séllei, aki azt még hozzátette, hogy azt kéri, hogy a város szüntesse meg negatív hozzáállását a Haladáshoz és pozitív nyilatkozatokkal segítse inkább a csapat további létét megalapozva ezzel.

Séllei csak éppen két dolgot felejtett el ezzel együtt. Közölni, hogy mennyi pénzt kaptak Kóbortól és mennyi pénz kell a szezon befejezéséhez. Az egyetlen adat, amit mondott, az egy egyébként is nyilvános fizetési összeg.

Apropó, Supka bruttó 1 millió 800 ezer forintos fizetése nem keltett különösebb felszisszenést a szombathelyi Fidesz-frakció szék soraiban, holott Molnár Miklós bruttó 1 millió 200 ezer forintos VasiVíz vezérigazgatói bére hetek óta téma volt mind az nyilatkozataikban, mind a Fidesz szócsöveként használt Vas Népében. Teszem hozzá, hogy a távozó vezér Kohuth éppen ugyanennyit tett zsebre.

De, ki is ez a Kóbor László, akit sokan még csak nem is ismernek, sok szurkoló pedig csakis hallomásból. Kóbor a Haladást működtető cég, a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. többségi tulajdonát a Halmill Kft-től átvett Illés Sportalapítvány kuratóriumi elnöke. 

Bár nagyjából mindenki tudja, hogy a Halmill is hozzá volt köthető, az Opten adatai között mégsincsen feltünteve Kóbor se tulajdonosként sem pedig vezetőként. A 24.hu egy 2011-es cikke így ír Kóborról:


Habár Illés Béla és Halmai Gábor neve fémjelzi a Haladást és az Illés Béla Futballakadémiát, a csapat mögött Kóbor szállítmányozási cége áll.

A Contact Speed Kft. vezetője, aki a két említett játékossal hozta létre a Halmill Kft.-t, ez üzemelteti a csapatot, melynek többségi tulajdonosa egyébként a szombathelyi önkormányzat.


Ebből is látszik, hogy gyakorlatilag a Haladás részben Kóbor László csapata, most Kóbor - aki valószínű ismer minden pénzügyi mutatót - mégis csak annyira volt gavallér, hogy kölcsönt adott a klubnak. Miközben a közpénzek nem kölcsönként, hanem végleges támogatásként futnak be a bankszámlára.

Mennyi pénzről lehet szó? Czeglédy 100 milliót terjesztett be a közgyűlés elé, valószínű ennyit adhatott Kóbor is, hiszen ellenkező esetben - nagyon lecsupaszítva - megszűnt volna a csapat. 


Kérdés egyébként maradt még bőven, és nem csak a pénzügyi számadatok terén. Mert az azért sokakban felmerült, hogy ha az utolsó utáni pillanatban egy olyan valaki, - aki ahhoz a csoporthoz tartozik, akik Czeglédy szerint elrabolták a Haladás - mégis a zsebébe tudott nyúlni, akkor az elmúlt év ámokfutásában miért volt mindig könnyebb az önkormányzat csöcsét szívni, ahelyett, hogy a többségi tulajdonosok a magántőkéjöket tették volna bele ebbe a “siker sztoriba”.


Az pedig szintén egy szép gondolat, hogy pozitívan álljon hozzá mindenki a Haladáshoz, csak hát lehet, hogy előbb jobb lenne végre kiteríteni a lapokat és mondjuk közölni azt is, hogy miért hagyják el a játékosok pánikszerűen az a klubot, ahol most látszólag minden rendben van.


 

Szólj hozzá!

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?

Nem ismerte el bűnösségét a kiskorú veszélyeztetésével vádolt szombathelyi sportegyesületi edző

Az egyik sértett az edzőtáborban elszenvedett bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket is elszenvedett, és kórházi ellátásra szorult.

Így változik meg az üzleti környezet a NIS2 irányelv hatálybalépésével

Komoly időszakban vagyunk, ami az üzleti környezetet illeti, mert a NIS2 irányelv hatálybalépésével sok minden megváltozik a nagyvállalati szférában. Ennek nyomán egy nagyon komplex kibervédelmi környezet alakul ki, ami az Európai Unión belül kap teret.

Félpucérra vetkőzve akart egy férfi lopni Győrben

Barkácsgépeket takart el a levetett ruhájával.

CDP, CRM, DMP - mi a különbség?

Jellemzően több webáruház még mindig CRM szoftvert alkalmaz, ritkább esetekben Data Management Platformot (DMP). A cikkben bemutatjuk a CRM szoftverek hiányosságait, és azt is eláruljuk, hogy ezeket hogyan oldja meg a CDP. 

Ezért fontos, hogy megfelelő olaj- és levegőszűrőt válasszunk motorkerékpárunkhoz

A motorkerékpár megbízható működése és élettartama nagyban függ attól, hogy milyen alkatrészeket használunk. Az olaj- és levegőszűrők cseréje fontos a megfelelő működés érdekében, és nem elhanyagolható szempont a megfelelő alkatrész kiválasztása.