Fotó: Reuters

33 év elteltével tért vissza Csernobilba egy pilóta, aki helikopterrel repült át a reaktor fölött a katasztrófa után

Fehér Buda
2019. augusztus 17. szombat, 15:40
Rá sem ismert a környékre.

A Reuters számolt be annak a pilótának a történetéről, aki három évtized elteltével tért vissza Csernobilba. Mykola Volkozub rengeteget segített abban, hogy sikerüljön valamennyire kordában tartani a radioaktív anyagokat.

 

A most 87 éves Volkozub háromszor is átrepült a megsemmisült négyes reaktor fölött, az volt a feladata, hogy megmérje a reaktor hőmérskéletét, és hogy felmérje a reaktorban lévő gázok összetételét. "Néhány ember azt mondja, hogy nincs bennük félelem, de nem létezik olyan, hogy valaki senkitől se féljen" - mondta, amikor az őt kísérő újságírók rákérdeztek arra, hogy milyen élmény volt részt venni a mentésben.

 

Volkozub azt mondja, hogy tudta, hogy veszélyes a küldetése, de meg kellett tennie. Mentálisan próbált felkészülni a bevetésre, minden számítás felett többször átment, hogy biztosan túlélje az utakat. Azt is elmesélte, hogy a bevetésen iszonyúan nehéz ólomköpenyt kellett viselnie, és a helikoptere aljára is ólompaneleket szereltek, hogy megpróbálják valamennyire biztonságosabbá tenni az utat.

 

A három repülés összesen 19 percet és 40 másodpercet vett igénybe, de a pilóta ilyen rövid idő alatt is hatalmas sugárzásnak volt kitéve. A saját elmondása szerint a repülőutak után megpróbálta megmérni magát néhány Geiger-Müller számlálóval, de mindegyik kiakadt, amikor a közel került hozzájuk.

 

A helikoptere is hasonlóan radioaktív maradt. Habár az MI-8-as gép vadi új volt, a bevetés alatt annyi sugárzást szívott magába, hogy még mindig veszélyes megközelíteni. Éppen ezért a mentési munkálatok után leszerelték, és a többi radioaktív felszereléssel együtt "eltemették".

 

Amikor meglátta a reaktor épületét, Volkozub azt mondta, rá sem ismert. Amikor legutoljára látta, az épület darabokban volt, egy cső az ég felé meredezett, a reaktor néhány része pedig csak úgy lógott a falak mentén. Ma már egy hatalmas szarkofág veszi körül a négyes reaktort, amit arra terveztek, hogy felfogja a még mindig hatalmas sugárzást.

 

Az egykori pilóta Pripjaty városában is tett egy sétát. Ekkor felidézte, hogy jelen volt, amikor a tudósok azt próbálták meg kitalálni, hogy miként is tudnák megállítani a sugárzást. "Mit tegyünk, mit tegyünk?" - kérdezgette magától Valeriy Legasov, aki később az HBO sikersorozatának központi karaktere lett.

 

Volkozub azonban szerencsés volt, nem betegedett meg a sugárzástól. 87 évesen még mindig dolgozik, tesztpilótákat felügyel az ukrán Anatonov repülőgyártó cégnél.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás