A nagykölkedi gumi gate: Balassa Péter hirtelen sokat, aztán meg már semmit nem beszél az illegálisan elhelyezett abroncsokról

Farkas Bazsi 2024-07-25 16:22:49
Legutóbb a Momentum elnöke emlegette fel a jobbikos politikus különös oknyomozását, megkeresésünkre a képviselő nem reagált.

20 méter magasan halmozták fel a használt gumiabroncsokat a Vas megyei Nagykölked határában - a jelenséggel nem egyszer foglalkozott az Ugytudjuk.hu. Az első híradások pont amiatt születtek, mert Balassa Péter (Jobbik) szombathelyi országgyűlési képviselő a helyszínen sajtótájékoztatót tartott.

Az üggyel aztán többször mi is foglalkoztunk, de rendre visszatért rá Tompos Márton (Momentum) országgyűlési képviselő, aki az egész országra kiterjedő hálózatot kutatott fel, amelyben a Mecsek, Lenti, Devecser, Sorkifalud és Nagykölked is értinett.

Tompos odáig ment, hogy kijelentette, hogy a Szerbiából és Ausztriából behozott hulladék abroncsokat egy Benkő Ádámhoz kapcsolható cégen keresztül szállítják az országba. Benkő pedig Rogán Antal államtitkárának Benkő Tamásnak a testvére.

Egy tavaly júliusban, a nagykölkedi gumitelepen felvett videóban Tompos ezt mondta:

„Ez a terület a szombathelyi távhőcéghez tartozik, akik kiadták egy gumis cégnek, akik normálisan hordták ide az abroncsokat, foglalkoztak vele, annyit hordtak ide, amennyi nem is látszott az utcáról. És aztán ők '19-ben felszámolás alá kerültek, és '19 és '22 között megérkezett a Benkő Ádám-féle cég, akik elkezdtek ide lerakni mindenféle engedély nélkül ennyi hulladékot".

Az ügyben rendőrségi nyomozás van folyamatban, immár évek óta.

Hogy mekkora volumenű az ügy, azt jól mutatja, hogy szlovén és osztrák sajtó is beszámolt a magyar gumihalmokról. Ausztriában az állami tévé az ORF közölt híradós riportot a témáról, míg nálunk egyelőre nagyobb visszhangot nem kaptak a gumik.

Amíg azonban Tompos rendre elővette a témát, addig Balassa kezdeti felháborodása gyorsan alábbhagyott. Ennek az lehetett az oka, hogy tavaly augusztusban megírtuk: Másfél éve tudott a nagykölkedi gumitelepről Balassa Péter, most mégis úgy csodálkozott rá, mint borjú az új kapura.

Balassa 2023. július 12-én posztolta a Facebookra, hogy:

“Lakossági megkeresésre érkeztem a helyszínre, ahol megdöbbentem a nagykölkedi lakóházaktól néhány méterre elhelyezkedő, több ezer négyzetméteren elterülő, felfoghatatlan mennyiségű gumi látványától.”

Mint azt fentebb is írtuk, a terület, amit ellep a használt gumi a szombathelyi Távhőhöz tartozik, ám régóta nem a cég használja, mivel bérbeadták.

Balassa Péter pedig 2014. december 1 és 2022 április 30 között volt a Távhő Felügyelőbizottság tagja, 2019 április 2 és 2022 április 30 pedig a bizottság elnöke.

2022 március 21-én a Távhő FEB-je egy olyan ülésen tárgyalta a felhalmozott gumik ügyét - és a 2022 januárjában megkezdett hatósági eljárások, rendőrségi feljelentés akkori jelen állását - ahol a bizottság elnöke maga Balassa Péter volt.

Külön napirendi pont volt a nagykölkedi gumik témája azon a megbeszélésén amelynek levezető elnöke szintén Balassa Péter volt.

Ezt a témát nemrég Tompos melegítette fel újra, miután a Momentum elnökévé választották és ennek apropóján a Telexnek adott egy nagy interjút.

Tompos akkor így nyilatkozott:

“Például a Jobbiknak van egy képviselője, aki úgy foglalkozott az egyik gumilerakattal, hogy odament, tartott egy sajtótájékoztatót, majd beült az autójába, és elhúzott. Mi bemásztunk a kukoricáson keresztül a telephelyre, videóztunk, helyiekkel beszélgettünk. Remélem, érzik az emberek is a különbséget, amikor nem csak szerepelni akarsz egy üggyel, hanem fel akarod rá hívni a figyelmet, és megoldást keresel.

Ki volt ez a jobbikos képviselő?

Balassa Péter. Amikor én felkaroltam az illegális gumilerakók ügyét, akkor odarohant a nagykölkedi telephelyre hőbörögni, hogy ez hogy nézhet így ki, és nem is tudott róla. Csakhogy a telephely a szombathelyi távhő cég tulajdona, és ő volt a cég felügyelőbizottsági elnöke. Jegyzőkönyv van róla, hogy a bizottságban már évekkel ezelőtt kapott tájékoztatást a gumilerakat állapotáról.”

Ismét kerestük Balassa Pétert, hogy reagál-e a Tompos által elmondottakra, de az elmúlt 10 napban nem érkezett válasz a jobbikos képviselőtől. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hatalmas pusztítást végzett a tűz Csönge mellett

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók.

Dézsi Csaba András valótlanságot terjesztett az Ugytudjuk.hu-val kapcsolatban

Pedig csak a cégjegyzéket kellett volna megnéznie Győr leköszönő polgármesterének.

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére

Pénteken a Győr-Szeged vonal szélesebb sávjában lesz erőteljesebb a felhőképződés.

Bíró Attila lett a győri női vízilabdacsapat szakmai igazgatója

A korábbi szövetségi kapitány Bíró Attila lett a női vízilabda ob I/B-ben szereplő Győri VSE szakmai igazgatója.

Bemutatták az új győri gyártású Cupra Terramart

Győrben a tervek szerint naponta 770 járművet gyártanak, ennek 60 százaléka Audi Q3 lesz, 40 százaléka pedig Cupra Terramar.

Egyelőre marad a nyár

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

Úgy néz ki Dézsi Csaba András kikerült a győri egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumából

1,5 millió forintos érvágás ez a leköszönő győri polgármesternek.

Szombathelyi gázolás szemtanúit keresik

A Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződésében történt a baleset.

„Unokázós” csalások miatt emeltek vádat Vasban

10 sértettnek közel 47 millió forint kárt okozott a megvádolt nő.

Idős ápoltat lopott meg egy sárvári nő

Közel másfél millió forintot zsákmányolt.

51. évadát kezdi meg a Savaria Szimfonikus Zenekar

Mozaik bérlet, Hollywood Classics, Wagner.

Te gondoltál már a nyugdíjas éveidre?

Bár a hírekben időről időre foglalkoznak a nyugdíjrendszerrel, illetve annak problematikájával, a legtöbb ember addig nem foglalkozik vele, amíg a saját bőrén meg nem érzi a rendszer hátulütőit.

Távozik a holland válogatottól a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

Úgy érezte, már nem ő a megfelelő ember a feladatra.

Teljes útlezárás a 87-es főúton

Baleset miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Táplánszentkereszt térségében.