Már az osztrák állami tévé is foglalkozik a Rogán államtitkárának testvére által összehordott illegális gumitelepekkel

Farkas Bazsi 2023-07-26 17:40:03
A magyar hatóságok pedig másfél éve egy helyben totyognak.

Lenti, Devecser, Nagykölked, Sorkifalud - négy olyan település, ahogy méteres gumiabroncs hegyek tornyosulnak, és mind egy emberhez köthetően jöttek létre. 

A gyanú szerint ugyanis Benkő Ádám, vagyis Benkő Tamás, Rogán Antal államtitkárnak testvére az, aki nagy üzletet csinálva hordja be Magyarországra a használt abroncsokat és halmozza fel azokat nagy tételben.

Az Ugytudjuk.hu a nagykölkedi tárolóval foglalkozott részletesen. Ide éveken keresztül hordta Benkő a gumit, több száz, de talán inkább ezer tonnával is otthagyva. A helyiek hiába érték tetten többször is, és hiába hívták ki az éppen gumit pakoló Benkőhöz a rendőrséget, a hatóság semmit sem tett. 

Ezzel a teleppel kapcsolatban legutóbb 2022 januárjában indult eljárást, ám eredményre ezidáig ez sem vezetett.

Ami a magyar hatóságoknak lassan másfél éve nem megy, az az osztrák állami tévének, az ORF-nek ment. Tegnap ugyanis a magyarországi illegális gumilerakókkal foglalkozott a csatorna. Ahol nem csak Benkő neve hangzott el, hanem az is, hogy a szálak egyenesen Budapestre, Orbán-kormányig nyúlnak.

Az ORF most a Lentiben található telepet vizsgálta, ami a T.J.L. GumiRec Hulladékhasznosító és Kereskedelmi Kft. telephelye. A cég jelenleg Erdőbényére van bejegyezve ám 2017-es bejegyzésekor még Celldömölk volt a székhelye. Ez azért is érdekes, mivel a Benkő-család szintén celldömölki.

Ami az Opten adatbázisból kitűnik, hogy 2017 és 2019 között a cég tagja volt az a nő is, aki ismereteink szerint jelenleg is Benkő Péter élettársa.

T.J.L. Gumirec Kft. ügyvezetője Orekan Kamirou a csatorna kérdésére válaszolva elmondta, hogy évi 13 ezer 500 tonna gumi tárolására van engedélyük. A telep pedig komoly tűzvédelemmel van ellátva, hiszen állítása szerint 240 ezer liter tűzoltóhab áll rendelkezésükre. 

A riportban előkerült a Lenti és Vidéke ez év májusi számában közölt, Juhász Andrással, a Zala Vármegyei Kormányhivatal, Hulladékgazdálkodási Osztályvezetőjével készített interjú. Az osztályvezető állításai teljesen szembemennek azzal, amit az ügyvezető mondott. Juhász arról beszél, hogy

“Az utóbbi időben változás történt Lenti esetében. A jegyző véglegessé vált döntésében visszavonta a T.J.L. Gumirec Kft. telepengedélyét, majd hatóságunk a törvényes feltételek hiánya miatt visszavonta a cég hulladékgazdálkodási engedélyét. A mi visszavonó engedélyünk is véglegessé vált. Ebben a döntésünkben 2023. június 30-ig adtunk határidőt a telep felszámolására, illetve a hulladék teljes elszállítására, az eredeti állapot visszaállítására. A cég előéletét ismerve félő, hogy itt szintén állami beavatkozásra lesz szükség. Jelenleg nem látjuk jelét az önkéntes teljesítésnek, vagy ilyen irányú szándéknak.”

Devecserben is hasonló a helyzet, ahol végül szintén az önkormányzatnak kellett Benkőék után elszállítani a gumikat.

Sorkifaludon pedig azon a telepen, ahol felhalmozták a gumit, Benkő Ádám édesanyjának tulajdonjoga volt bejegyezve 2016 és 2020 között. Fele mértékben volt tulajdonos.

Mind a négy telephely szorosan köthető Benkőhöz. Nagykölkeden Benkő személyesen volt jelen a gumi lerakodásnál, a helyiek nem egyszer látták dolgozni a telepen a darut kezelve. Sőt, lakossági fórumon is részt vett az üzletember, ahol a gumiteleppel kapcsolatban arról beszélt, hogy mennyi anyaga haszna lesz majd belőle a falunak.

Egyelőre úgy néz ki, hogy bár minden bizonyíték adott, mégsem haladnak a hatóságok a nyomozással. 

Az üggyel még foglalkozunk.

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.