Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

ugytudjuk.hu 2024-07-11 10:23:48
Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Az egy év szavatosság természetesen jár, ez azonban közel sem egyezik meg a garanciával. Fontos tehát, hogy előre informálódjunk, így nem érhet bennünket meglepetés a szavatosság és a garancia területén.

Mi a jogszabály jelenleg?

Az onlineMárkaboltok garanciális háztartási berendezéseivel kapcsolatban ugyanaz igaz, amit fent leírtunk, tehát nem érvényes rá a garancia, ha cégként vesszük őket. Már több, mint egy évtizede, hogy a kötelező jótállást az eladó csak a vásárlónak köteles biztosítani, de a fogyasztó kizárólag magánszemély lehet. A céges vásárló nem számít fogyasztónak, tehát nem jogosult a garanciára.

Amennyiben valaki áfás számlával vásárol magának, az már vállalkozásnak minősül, ez alapján a vonatkozó jogszabályok szerint a fogyasztókhoz képest kevesebb szavatossági lehetősége adódik. Aki vállalkozóként vett készüléket, ami elromlik, hibás lesz, az élhet a kellékszavatossági jogával, ami egy évet ölel fel. De ez is csak akkor érvényes, ha bizonyítani tudjuk, hogy a hiba már a vásárlás során megvolt és nem használat közben keletkezett. Ekkor független szakértői véleményt kérnek és állapítják meg a bizonyosságot.

Mi a kellékszavatosság?

A kellékszavatosságot a vásárló bizonyítja. A szavatossági kötelezettségek teljesítésével és a szerződésszerű állapot megteremtésével kapcsolatos költségeket azonban a gyártó fizeti. Ide sorolhatjuk az anyagot, a munkadíjat, valamint a további költségeket. A bizonyítási teher az első hat hónapban a kereskedőt terheli, utána viszont a fogyasztónak kell megfizetnie. A forgalmazónak tehát joga van, sőt, kötelezettsége, hogy az állítást ellenbizonyítsa.

Kellékszavatosság esetében a vevőnek vannak jogai, mint a javítás vagy a csere kérése. Itt attól függ a dolog, hogy melyik célszerű az adott esetben. Amennyiben megoldható a javítás pár apró dolog cseréjével, akkor a terméket nem kötelesek kicserélni, hiszen nincs rá okuk. Fontos tehát, hogy aki cég nevére vásárol háztartási berendezést, annak mindig saját magának kell bizonyítania, hogy a terméket hibásan vásárolta meg.

Mit tehetünk ebben az esetben?

Azért nincs minden veszve, hiszen van lehetőség garanciával vásárolni vállalkozóként is. A HOMEFORT gépeket például bárki megveheti, de mindenképpen válasszuk hozzá a “céges gyári garancia plusz” szolgáltatást. A márka ugyanis különös figyelmet fordít a vállalkozói igényekre, így minden termékükre 3 év garanciát adnak. Feltéve persze, ha az adott darabot nem ipari használatra szánják. A meghibásodás esetén tehát a garanciaidőn belül lehetséges kérni a javítást vagy a berendezés cseréjét.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?