A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

ugytudjuk.hu 2024-06-12 10:06:44
Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

 

A kerékpározás előnyei az éghajlatváltozás szempontjából

Napjainkban az éghajlatváltozással foglalkozó szakértők a kerékpározást olyan megoldásként azonosítják, amely mindenki számára fenntartható világot biztosít jelenleg és a jövőben egyaránt. A szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra történő csökkentését a globális felmelegedés 1,5 fokos határával összhangban nem lehet elérni a kerékpározás szisztematikus növelése nélkül. Az a lényeges döntés, hogy biciklire pattanunk, szemben az autóval egy rövid távra, hatással van a levegő- és zajszennyezésre, a közjóra, valamint saját testi és lelki egészségünkre.

A kerékpározás kulcsfontosságú megoldás az éghajlatváltozásra

Kutatások szerint egy szabványos jármű körülbelül öt tonna szén-dioxidot bocsát ki évente. Ha naponta csak egyszer választunk kerékpárt autó helyett, egy átlagember közlekedéssel összefüggő szén-dioxid-kibocsátását 67%-kal csökkenti A kerékpározás szénlábnyoma akár 30-szor alacsonyabb, mint egy fosszilis tüzelésű autóé. Meglepő módon a kerékpározás szénlábnyoma kisebb, mint a gyaloglás vagy a tömegközlekedés. A tanulmányok azt mutatják, hogy a kerékpározás jelentősége a városok nettó nulla károsanyag-kibocsátás elérésében tízszer nagyobb lehet, mint az elektromos autóké. Ezenkívül az autók által keltett zaj hozzájárul a zajszennyezéshez. Ennek negatív környezeti hatásai vannak, megzavarják az ökoszisztémákat, és egészségügyi problémákhoz vezetnek.

Jó egy közösséghez tartozni

Közösségi szempontból a kerékpározás a vezetés helyett a részvételen alapuló tevékenységekhez, a segítőkészséghez és a szolidaritáshoz kapcsolódik, így pozitívan befolyásolja a közjó felé való orientációt. Az autók csökkentik az egyén közvetlen érintkezését környezetükkel. A kerékpározás erősebb érzelmi kötelékhez vezet a társadalmon belül. Magyarországon számos ilyen kezdeményezéssel találkozhatunk: kerékpáros klubok eseményei, „tekerd körbe a Balatont”-program vagy az éves kerékpáros felvonulás.

Kerékpározás és jó közérzet

Az egyén szempontjából a kerékpározás nemcsak az agyi funkciókat, például a memóriát és a kreatív gondolkodást javítja, hanem jelentősen hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez is. A kerékpározás szív- és érrendszeri előnyei közé tartozik a szív egészségének javulása, a fokozott vérkeringés és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése. Ezenkívül a biciklizés során felszabaduló endorfin természetes hangulatjavítóként működik, tovább hangsúlyozva a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatását. A stresszhormonok, például az adrenalin és a kortizol csökkentése révén a relaxáció elősegítése mellett hozzájárul a jobb alvásminőséghez is. Lényegében a kerékpározás a fizikai erőnlétet a mentális egészség javításával kombinálja.

A kerékpárutak előnyei sokrétűek és számos pozitív hatással vannak mind az egyénekre, mind a társadalom egészére. Az egészségügyi és közösségépítő hatásokról már szó volt, nézzük a gazdasági előnyöket:

Költséghatékonyság: a kerékpározás olcsóbb, mint az autóval való közlekedés, mivel nincs szükség üzemanyagra, parkolási díjakra és jelentősen alacsonyabbak a karbantartási költségek.

Turizmus: a jól kiépített hazai kerékpárutak vonzóvá tehetik a várost a turisták számára, ami növeli a helyi gazdaság bevételeit.

A különálló kerékpárutak növelik a biciklizés biztonságát, mivel elválasztják a kerékpárosokat az autós forgalomtól. A kerékpárutak segítenek a forgalmi dugók enyhítésében, mivel többen választjuk a biciklizést az autózás helyett. 

A városi forgalomban a kerékpár sok esetben gyorsabb lehet, mint az autó, különösen a budapesti csúcsidőben.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.