Január 25-én zárult a Kőszeg-Szombathely, a Körmend-Szombathely és a szombathelyi északkeleti elkerülő tervezési közbeszerzésének újabb köre

Farkas Bazsi 2024-02-13 20:08:00
Több mint 6 éve folyik már az előkészítése az útépítésnek, eddig egy kapavágás nem történt.

Mintha egy sikersorozat újabb és újabb része jönne ki, úgy csüngünk a bejelentett, majd visszavont, majd újból bejelentett vasi útfejlesztési projektek egy-egy újabb epizódján.

Ahogy arról korábban írtunk, levelet küldtünk az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, mivel a tavaly októberben zárult, a Kőszeg-Szombathely, a Körmend-Szombathely és a szombathelyi északkeleti elkerülő tervezésére kiírt közbeszerzésnek eddig nem született eredménye.

Akkor a minisztérium azt válaszolta, hogy a tervezési közbeszerzési eljárásra beérkezett ajánlatok bírálata folyamatban van. Ágh Péter államtitkárral a témában interjút közölt a "Kőszeg és Vidéke" című havilap, amelyre Önök is hivatkoznak. Ebben államtitkár úr jelezte, hogy az eljárás 2024. első felében zárulhat, a forrás rendelkezésre áll. Sikeres és eredményes tervezői közbeszerzés esetén a tényleges tervezés 2024-ben megkezdődhet és 18 hónapos tervezési átfutási idővel kell számolni. Az M86 Körmend - Szombathely-Zanat esetében ugyanúgy a bírálati szakasz zajlik.

De nem csak minket izgat a projekt további kifutása. Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője írásbeli kérdésben érdeklődött a projekt jelenlegi állapota után.

Válaszában Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára azt írta, hogy

"a 2023 október végi bontást követően a kiválasztott Ajánlattevők felhívásra kerültek a kizáró okok és alkalmassági követelmények tekintetében szükséges, az ajánlati felhívásban előírt igazolások benyújtására. Ezen igazolások ajánlattevők általi benyújtására 2024 január 25-én került sor, melyek bírálata folyamatban van.

Biztosíthatom, hogy az egyes eljárási cselekmények a közbeszerzésekről szóló 2015 évi. CXLIII rendelkezéseinek megfelelően, a lehető legrövidebb határidőn belül zajlottak és zajlanak jelenleg is. A tényleges tervezés 2024 I. félévében kezdődhet meg és arra 18 hónap áll rendelkezésre. 

A projekt vonatkozásában további lépések a tervezés lezárultával történhetnek meg" - zárt így Ágh.

Az útépítési projektet régóta nyomonkövetjük. Egy tavaly augusztusi interjúban beszélt arról Ágh Péter, hogy 

 “(...) 2017 őszén adta ki az akkori Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a „Szombathely és Kőszeg közötti országos közúti kapcsolat fejlesztés előkészítési feladatainak elrendelése” tárgyú dokumentumát a NIF Zrt. felé.”

Vagyis több mint 6 éve folyik már az előkészítése az építkezésnek, ám eddig egy kapavágás sem történt. 

A képviselő által elmondottak alapján, mi úgy számoltunk, hogy optimális esetben 2031-ben gurulhatnak az első autók az új autóúton. Kérdés, hogy az építésre kalkulált 140 milliárd forinthoz képest mennyivel lesz drágább akkor már a megvalósítás.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.